NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Automatisering en digitalisering stelen de show

Automatisering en digitalisering stelen de show

De jaarlijkse kersttraditie par excellence? Die valt eigenlijk al eind november. Dan opent Mazak immers de deuren van zijn showroom in Leuven. Een afspraak waar de sector graag present op tekent. Ook dit jaren waren er weer meer dan 700 inschrijvingen. Al wie metaal in zijn hart heeft zitten, kan er zich immers verwarmen aan de laatste nieuwigheden op vlak van techniek. De rode draad in het programma dit jaar? Hoe automatisering en digitalisering stilaan helemaal tot in de machine en uw productieprocessen komen.

Worden metaalverwerkers binnenkort data-analisten? Zo een vaart zal het heus niet lopen, maar dat we in die richting evolueren zoveel is zeker. Ook machinefabrikanten als Mazak maken er werk van. Het platform waarop de technologie van Mazak gebouwd is, of het nu om verspanings- of lasersnijmachines gaat, bewees de voorbije jaren al zijn openheid door zich eenvoudig met diverse automatiseringsoplossingen te laten koppelen. “Ook met de digitale data eruit kan er aan de slag gegaan worden. Bijvoorbeeld door te koppelen met ERP-systemen van klanten. Maar evengoed kunnen de chips in gereedschappen alle tooldata rechtstreeks communiceren met de sturing. Dat wordt de komende jaren meer dan een dingetje”, voorspelt Hugo Verlaak.

Gebouwd voor operatoren

Mazak gaat uiteraard ook zelf met machinedata aan de slag. Elke klant kan zich gratis aanmelden voor iConnect: een webbased portaal op je smartphone of tablet die je alles vertelt over je machines. Service coördinator Dirk Van Eycken: “Je hele Mazak machinepark staat erin gebundeld, netjes verdeeld over vier blokken. Onder info vind je alles over de gekozen opties en configuraties. Onder manuals kan je alle handleidingen raadplegen en downloaden. Daarnaast wordt de historiek bijgehouden van de service-interventies en van de bestellingen. Verder kan je er onderhoudsvideo’s op raadplegen, de antwoorden terugvinden op de meest gestelde vragen en nieuwe software downloaden en proefdraaien.” Een proces dat nog niet af is. Volgend jaar zou dit nog uitgebreid worden met een portaal voor wisselstukken. “Mazak iConnect is echt gebouwd voor operatoren en voor de onderhoudsploeg. We reiken hen alle info aan om hun job optimaal te kunnen uitvoeren.”

Live monitoring

Wie nog dat stapje verder wil gaan, kan voor de betalende versie opteren en zijn machinepark live gaan monitoren. “We plaatsen onze router en klanten kunnen al aan de slag met een beveiligde verbinding. Ze krijgen in de Mazak cloud te zien wat de machines aan het doen zijn: werken ze in automatische modus? Draait de spindel? Welke tools zitten er op? Zijn er alarmen? Informatie die ook gelogd wordt om bedrijven tot inzichten in hun productie te helpen komen. In tweede instantie helpt het de maintenance manager om onderhoudsdiensten efficiënt in te plannen. Hij kan voor de vervanging van elk slijtage-onderdeel tijdig een waarschuwing genereren. De derde troef die de betalende versie biedt is de back-up, manueel of automatisch. Alle programma’s en parameters worden dan in de cloud opgeslagen.” Ook Mazak kan, als en wanneer de klant dat wil, toegang krijgen tot de machines via Teamviewer. “Een ideale tool om de juiste diagnose te stellen bij problemen. We krijgen immers de inputs en outputs 100% live te zien. Als je op die manier twee bezoeken van een servicetechnieker kan uitsparen is de investering al ruimschoots terugverdiend.”

Tandwielen verwerken

Maar uiteraard geen automatisering en digitalisering zonder machines. Die blijven de kern van de activiteiten van Mazak. De machine die de meeste nieuwsgierigen naar het raampje lonkte om even te piepen? De Integrex i-630V AG. AG staat voor Auto Gear, een variant die dus alles in huis heeft om tandwielen onberispelijk af te werken. “Qua hardware (glaslinealen voor een perfecte synchronisatie en nauwkeurigheid, aangepaste nozzle voor spanenspoeling … ), maar ook qua software. Er hoeven geen ingewikkelde dure extra CAM-programma’s aangeschaft te worden. Alles is standaard aanwezig om de machine te laten skiven, hobben en frezen met vingerfrezen voor een rechte of een schuine vertanding”, aldus Verlaak. De Integrex i serie, de vijfde generatie multitaskers van Mazak, kreeg overigens flink wat uitbreiding het afgelopen jaar. “Gebruikers kunnen nu kiezen tussen i100, 200, 250, 350, 450 of 500.” Aanwezig op de beursvloer: de Integrex i-450 HST. “De spindel is korter dan vroeger en krachtiger, gereedschap bevindt zich nu aan de achterkant. En middels een robot kan ook gereedschap aan de voorkant geladen worden. Waar het aantal gereedschappen vroeger beperkt was tot 112, kunnen we nu tot 250 gaan. Een must voor multi-batch automatisering.”

Altijd nauwkeurig

Ook voor wie het wat laagdrempeliger mag, heeft Mazak de nodige oplossingen in huis. De VCN-600 is daar een mooi voorbeeld van. “De VCN (500 – 600 – 700)en VCE (500 – 700) series hebben alles onder de carrosserie zitten dat Mazak machines zo typeert: snelheid, nauwkeurigheid. Het verschil zit hem in de toeters en bellen die erop aanwezig zijn, zodat ze een stukje betaalbaarder worden, maar tegelijk heel efficiënt blijven. En uiteraard met alle mogelijkheden voor automatisering.” De machine in de showroom is voorzien van werkstukbelading. “Makkelijk mee te programmeren met de sturing en met een groot scherm om het voor de operator visueel inzichtelijk te houden”, legt Verlaak uit. En wil je toch nog meer uit deze en andere machines halen dan is er de Mazatrol DX software. Die zorgt voor een digitale transformatie in het hart van de productie. Sneller offertes genereren en automatisch het bijhorende verspaningsprogramma klaarzetten met maar één doel voor ogen: zorgen dat de machine langer kan blijven doorwerken zonder verlies, zonder fouten.

Superieure snijkwaliteit

Helemaal achteraan de hal is het vaste stekje van de lasersnijmachines van Mazak. De Optiplex 3015 NEO is dezelfde die er vorig jaar al prijkte. Een jaar zonder ontwikkelingen dan? Niks van. Er kwam een nieuw formaat (4.000 x 2.000 mm) bij, om tegemoet te komen aan de trend naar grotere platen. Er zit nu een laserbron van 20 kW onder de motorkap die in combinatie met de Laser Beam Shaping technologie voor een superieure snijkwaliteit zorgt, zelfs in 50 mm staal. Maar de belangrijkste ontwikkeling was misschien wel het groen dat ernaast stond: sinds september is er een officiële samenwerking tussen Mazak en Safan Darley in de Benelux. Sales manager Benelx Laser Products Tim Depijpere: “Zij hebben enkel plooibanken, wij enkel lasersnijmachines. Daar bots je in de markt soms wel tegenaan, omdat sommige klanten totaaloplossingen zoeken. Een samenwerking is dus eigenlijk een logische stap, zeker gezien we hetzelfde DNA delen: we staan voor kwaliteit en voor openheid.” Met software als een steeds belangrijkere differentiator in de markt is die openheid cruciaal. Met de Radon software van Produsoft, ook aanwezig in Leuven, kunnen beide machines feilloos aangestuurd worden. Niet aanwezig, wegens plaatsgebrek: de nieuwe FG-400 buizenlasers. Aan interesse geen gebrek nochtans. “Binnenkort vertrekken we met een delegatie naar Japan om daar de machine in volle glorie te tonen. Haar capaciteit om open of gesloten profielen tot 15 m te verwerken met een volledige 3D-kop maakt ze werkelijk uniek. We verwachten er wel wat van”, besluit Depijpere.

Samen sterker
Naar goede gewoonte stond Mazak er niet alleen voor tijdens de Open House in Leuven. Het nodigde ook partners uit, zodat bezoekers echt totaaloplossingen voor hun uitdagingen aangereikt krijgen. Dit jaar tekenden Produsoft, RoboJob, Safan Darley, Sandvik Coromant en Schunk present. “Een mooie opportuniteit”, noemt Werner De Ridder van Schunk het. De specialist in klemmen en grijpen was aanwezig met onder zijn Rapido klemwissel. “Spanklauwen kunnen daarmee in enkele seconden verwisseld worden, zonder dat er gereedschap aan te pas komt. Een proces dat overigens volledig automatiseerbaar is. Alles om die spindel zo lang mogelijk te laten draaien. Een streven dat je ook ziet bij de ontwikkelingen die Mazak hier presenteert.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details