NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Automatiseringsoplossingen in de kijker
RS 1 is compatibel met diverse bewerkingscentra van Hermle: C 12, C 22, C 32, C 42, C 250 en C 400. In deze toepassing bedient de robot twee machines.

Automatiseringsoplossingen in de kijker

‘Alles uit één hand’ – deze slogan zet Maschinenfabrik Berthold Hermle AG ook op TechniShow alle kracht bij. Op stand B010 in hal 12 toont de machinebouwer twee automatiseringssystemen in een totaaloplossing: robotsysteem RS 1 wordt gekoppeld aan een bewerkingscentrum C 32, de HS flex heavy voor de handling van werkstukken aan een C 42.

Op TechniShow wordt de HS flex heavy voor de handling van werkstukken aan een C 42 gekoppeld.

Ergonomisch handlingsysteem

De HS flex heavy is gebaseerd op verschillende componenten die als complete eenheid geleverd en aangepast worden. Alleen de opslagmodules voor de werkstukken worden ter plaatse gemonteerd en afgesteld. Dat resulteert in een korte installatietijd, waardoor de gebruiker snel aan het werk kan. 

Het systeem is heel ergonomisch en veilig. De twee scharnierende deuren zorgen er bijvoorbeeld voor dat operatoren tijdens een werkstukwissel niet in de werkruimte van de machine kunnen. Als de bewerking in gang is, krijgen ze wel toegang tot de werkruimte, maar wordt het handlingsysteem afgesloten. Met de roterende, heffende en lineaire assen van de handlingunit kunnen werkstukken tot 1.200 kg, inclusief pallets tot 800 x 630 mm, nauwkeurig tussen laadstation, opslagmodules en werkruimte van het bewerkingscentrum verplaatst worden. Om fouten te vermijden, wordt de maximale werkstukhoogte al bij het laadstation gevraagd, zodat er geen werkstukken met te grote afmetingen ingevoerd kunnen worden.

Er is ook speciale aandacht besteed aan de ontwikkeling van de opslagmodules, die ontworpen zijn als rekken. Standaard wordt er één module geïnstalleerd, de tweede is optioneel. Er kunnen maximaal drie legborden met in totaal 9 locaties voor pallets per module voorzien worden. Dit betekent dat er bij twee modules tot 18 palletplaatsen beschikbaar zijn. Een speciaal ontwikkelde opslaggenerator controleert zowel het toelaatbare gewicht als de afmetingen.

De opbouw als rekkenmagazijn zorgt voor een extreem lange autonome werking bij RS 1.

Compacte robotcel

RS 1, de robotcel voor pallet- en werkstukautomatisering, onderscheidt zich door een maximale flexibiliteit en productiviteit. De opbouw als rekkenmagazijn zorgt voor een extreem lange autonome werking. De wissel van grijpers en opspanstukken verloopt volautomatisch. De NC-gestuurde klemmen en grijpers maken een volledig automatische werkstukwissel mogelijk. Door hun zeer grote bereik passen ze zich aan de werkstukdelen aan, waardoor handmatig ingrijpen vrijwel overbodig is. Pallets en werkstukken kunnen bovendien geladen worden, terwijl de machine andere stukken aan het bewerken is. Dit maakt de RS 1 de perfecte automatiseringsoplossing voor veel bedrijven. 

Er is echter meer, want RS 1 is zeer veelzijdig. Het systeem kan immers gekoppeld worden aan één of twee machines. De uitbreiding van één naar twee bewerkingscentra kan ook in een latere fase gebeuren. Een uitbreiding met een derde rek, een poetssysteem, een meetmachine of een AGV (automated guided vehicle) is eveneens mogelijk. 

Met een oppervlak van slechts 12 m2 biedt RS 1 vrije toegang tot de werkruimtes van de bewerkingscentra, ongeacht of er één of twee gekoppeld zijn.

Met een oppervlak van slechts 12 m2 biedt het RS 1 robotsysteem altijd vrije toegang tot de werkruimtes van de bewerkingscentra, ongeacht of er één of twee gekoppeld zijn. Het is compatibel met diverse bewerkingscentra van Hermle: C 12, C 22, C 250, C 32, C 400 of C 42. Er kunnen zelfs twee verschillende types van machines aan één RS 1 gekoppeld worden. Bij één gekoppeld bewerkingscentrum wordt de automatisering geregeld met het HERMLE Automation Control System (HACS) of met het SOFLEX productiecontrolesysteem, bij twee machines gebeurt dat altijd met SOFLEX. 

Het Hermle Automation Control System is de beproefde besturingssoftware van de Duitse specialist in bewerkingscentra en automatiseringsoplossingen. Intuïtieve bediening en een duidelijke structuur helpen fouten te voorkomen. Gebruikers zien alle relevante gegevens in één oogopslag: systeemoverzicht, werkplannen, volgorde van de geplande opdrachten, gereedschapsoverzicht, … Alle nieuw ingestelde werkstukken worden automatisch aan de planning toegevoegd. Ook prioriteiten kunnen op elk moment gewijzigd worden. En dat alles via drag-and-drop met optimale visualisatie.  

TECHNISHOW – HAL 12- STAND B010

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details