Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Automatisering

De lastechnologie van de toekomst voelen, ruiken en proeven

Lassen is en blijft een ambacht, maar de technologie staat niet stil. Welding Week, het grootste lasevent van de Benelux,...

wall-of-flame-kopieren

7 november 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Lassen is en blijft een ambacht, maar de technologie staat niet stil. Welding Week, het grootste lasevent van de Benelux, verzamelt alle nieuwste innovaties in lastechnologie onder het dak van het vernieuwde Antwerp Expo op 19, 20 en 21 november. Bezoekers zullen aan de lijve kunnen voelen, ruiken en proeven van de lastechnieken van de toekomst in de vernieuwde hal. En met de integratie van het BIL/NIL lassymposium kan u ook uw kennis helemaal bijspijkeren.

Het is alweer vier geleden dat de voorbije editie van Welding Week plaats vond. Wat toen al naar voren kwam, zet zich nu nog duidelijker verder in de laswereld: automatisering. De robots zijn echter niet meer alleen. Ook hun kleinere broertjes, de cobots doen meer en meer hun intrede. “Wie Welding Week bezoekt, zal zien dat robot- en cobottechnologie zichtbaarder dan ooit zijn op de beursvloer. Dat heeft er uiteraard alles mee te maken dat goede lassers een schaars goed geworden zijn. Robots kunnen het repetitieve werk overnemen, zodat de vaardigheden van de lassers benut kunnen worden voor het complexere werk.” Dat de seriegroottes teruglopen, is steeds minder een rem op automatisering. Fabrikanten werkten de afgelopen jaren immers hard aan het verkorten van de programmeertijd en het verbreden van de mogelijkheden, zodat ook kleine series rendabel gelast kunnen worden.

(Beeld: Studio Vercammen)

 

Hoofdrol voor lassers

Maar vergis u niet, op Welding Week zal het toch de lasser zelf zijn die een hoofdrol krijgt toegedicht. “Lassers moeten trots zijn op wat ze allemaal kunnen verwezenlijken met louter de kracht van een vlam. Ze krijgen van ons dan ook ruimschoots de kans om hun kunsten te tonen. Op onze Wall of Flame kunnen ze bijvoorbeeld hun lashandtekening achterlaten.” Daarnaast kunnen ze zich meten met collega’s in het officieuze kampioenschap van de lage landen virtueel lassen. “Door de komst van augmented en virtual reality naar het lassen, kunnen toekomstige lassers nu eerst virtueel de kneepjes van het vak leren. Maar evengoed kunnen de technieken dienen om ervaren rotten wegwijs te maken in een nieuw proces of hun skills verder bij te schaven. Zo gaat er tijdens het trainen geen kostbaar materiaal verloren.” Zowel studenten als lassers uit het werkveld kunnen strijden voor de titel. Ook bij de exposanten zullen er heel wat hands-on demo’s te volgen zijn.

BIL/NIL lassymposium

Omdat lastechniek en -technologie voortdurend evolueert, is kennisuitwisseling onontbeerlijk om de vinger aan de pols van nieuwe ontwikkelingen te houden. “We zijn er bijzonder fier op dat het BIL/NIL lassymposium volledig geïntegreerd wordt in Welding Week. Verspreid over de drie beursdagen kunnen lassers eerst een halve dag hun kennis bijspijkeren, om dan aansluitend Welding Week te bezoeken.” Elke dag zal er een ander actueel thema centraal staan tijdens het symposium.

Enkele sfeerbeelden van de vorige editie. In 2019 vindt Welding Week plaats van 19 tot en met 21 november.

 

Dag 1 inspectie, dag 2 schadegevallen, dag 3 automatisatie

Op dag een zal het gaan rond automatisering en nieuwe processen (robotlassen, lasmallen, additive manufacturing)? Dag twee staat in het teken van inspectie en monitoring (levensduurverlening, niet-destructieve inspectie, fitness for service). Schadegevallen (reparatielassen, corrosie, praktijkgevallen) zal de focus van de laatste beursdag worden. Bij het ter perse gaan van dit artikel was het exacte programma nog niet bekend.


Praktische info

Waar? Antwerp Expo

Wanneer? 19, 20 en 21 november

Openingsuren? Telkens van 10 tot 17 uur,

op 20 november nocturne tot 20 uur

Toegang? Gratis mits registratie via website

Meer info? www.welding.be

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details