NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
De weg naar perfectie in automatisering

De weg naar perfectie in automatisering

Sindsdien is er veel veranderd. De focus ligt niet langer op de reductie van de starttijden, maar veeleer op langere geautomatiseerde productieruns. De digitalisering zorgt bovendien voor nog meer impulsen. De basisfilosofie van Hermle blijft echter onveranderd: één aanspreekpunt voor een complete oplossing – van het originele ontwerp tot de service, zelfs na de garantieperiode.

De RS 05-2 robot in combinatie met het bewerkingscentrum C 22 U. Er is nog steeds voldoende ruimte om werkstukken manueel te bewerken.

“Toen we de palletwisselaars introduceerden, wilden we vooral de machines en het productie­proces in het algemeen zo flexibel mogelijk te maken”, begint Gerd Schorpp, CEO van HLS Hermle Systemtechnik GmBH zijn verhaal. Maar om de productiviteit te optimaliseren, zette de fabrikant vijftien jaar geleden met de introductie van een eerste robotsysteem de stap naar de topklasse op vlak van automatisering. “Die robotsystemen moesten – in tegenstelling tot de palletwisselaars – met bijna alle machines uit het Hermle programma gecombineerd kunnen worden. Het gebruik van een robotsysteem zorgt ervoor dat machines onbemand kunnen draaien, want een robot kan voor de handling van zowel componenten, gereedschappen als palletten ingezet worden”, verduidelijkt de CEO. “Palletwisselaars zijn echter vandaag niet overbodig. Vooral voor de handling van lange en zware werkstukken is nog steeds geen alternatief beschikbaar. Terwijl snelle en flexibele robots stukken tot 420 kg kunnen tillen, kan de PW 3000 palletwisselaar, ontwikkeld voor onze Hermle C 52 U en C 62 U series, bij werkstukken tot 3 ton ingezet worden.”

Een nieuwe aanpak

Hermle investeerde dan ook in de ontwikkeling van oplossingen die met verschillende machines gecombineerd konden worden, waardoor de fabrikant ze ook in grotere hoeveelheden kon produceren. Ruimte voor nog meer palletten en een intuïtieve bediening waren andere specificaties én het bewerkingscentrum moest toegankelijk blijven, zodat operatoren het bijvoorbeeld voor de bewerking van zware stukken ook manueel konden bedienen. Het maximale gewicht van een werkstuk wordt immers altijd bepaald door het automatiseringssysteem en niet door de machine. “In 2017 lanceerden we het HS flex systeem, compatibel met zes machinetypes en uitgerust met één of twee opslagmodules voor maximum veertig palletten. Met het Hermle Automation-Control-System (HACS) ontwikkelden we een eigen automatiseringssoftware, die een intuïtieve bediening en controle toelaat. De software berekent looptijden en het gebruik van gereedschappen op voorhand en geeft een overzicht van systeem, werkplannen, palletten, opdrachten, gereedschappen en meer”, gaat Schorpp verder. “Vorig jaar introduceerden we de HS flex heavy voor de handling van werkstukken tot 1.200 kg, compatibel met vier machines uit ons gamma, waaronder voor het eerst ook de C 650.” 

Dankzij het HS flex heavy systeem kan ook de C650 geautomatiseerd worden.

Een flexibele oplossing op maat van elke toepassing

HLS Systemtechnik biedt vandaag een robot­systeem voor elke individuele toepassing, van de RS 05-2 voor kleine palletten en componenten tot het RS 3 systeem voor werkstukken tot 420 kg. “Dankzij deze automatiserings­oplossingen kunnen onze klanten de productiviteit verhogen zonder behoefte aan meer personeel. Dat is belangrijk in een maatschappij waar het niet gemakkelijk is om gespecialiseerde krachten te vinden”, sluit Schorpp af. “We leveren een oplossing op maat, die via het Soflex controlesysteem bediend wordt. Als de robot met meer dan drie machines gecombineerd wordt, implementeren we een lineaire as. Zo krijgt de robot voldoende bewegingsvrijheid en kunnen ook maatapparatuur en onderhoudstoestellen in het geautomatiseerde systeem geïntegreerd worden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?