NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Een blik achter de schermen
Mewa Peak: een duurzame collectie uit gerecycleerde PET-flessen. (Foto: Mewa)

Een blik achter de schermen

Hoe is de Mewa Peak werkkledingcollectie tot stand gekomen – een unieke rondleiding doorheen de productontwikkeling van Mewa

Praktisch, duurzaam, comfortabel en trendy: dat is de gemene deler van alle Mewa collecties. Maar aan Mewa Peak – de professionele kledinglijn die onlangs werd gelanceerd als aanvulling op het toch al zeer brede Mewa assortiment – werd  nog een innovatief aspect toegevoegd: deze lijn  is vervaardigd uit duurzame materialen.  Wat wordt hiermee precies bedoeld en hoe werd dit bereikt?

Achter het zorgvuldige ontwerp van de modellen, de preciesheid van snitten, de verscheidenheid aan kleuren en de aandacht voor detail die nodig is om de kwaliteit en het comfort van Mewa werkkleding te bereiken, zit het onophoudelijk onderzoek van een toegewijd intern team van textielingenieurs en technici die zich buigen over de ontwikkeling van elke nieuwe collectie. 

Het was vanuit de cel productontwikkeling dat het idee en het innovatieve concept van de Peak-collectie ontstond. Mewa benaderde zijn leveranciers met de opdracht om onderdelen van gerecycled materiaal aan te leveren voor deze nieuwe kledinglijn. Samen met verschillende leveranciers en kledingmakers heeft Mewa productontwikkeling deze lijn vervolgens klaargestoomd voor de markt.  

Temperatuurregulerende zone met ‘geperforeerde’ middenrug. (Foto: Mewa)

Niet enkel duurzaam – de pluspunten van Mewa Peak

Duurzaamheid is ongetwijfeld een megatrend, maar bij werkkleding wordt meestal meer aandacht besteed aan comfort en functionaliteit. Met Mewa Peak wil textieldienstverlener Mewa zich onderscheiden op de markt door uit te pakken met een innovatieve lijn die nog een stap verder gaat.

Mewa besteedde altijd al aandacht aan duurzaamheid omdat het een integraal onderdeel is van hun complete dienstverlening, gebaseerd op het principe van hergebruik. “Onze producten zijn allemaal duurzaam omdat we ze steeds ontwikkelen met het oog op een lange levensduur”, stelt Julien Vansantvoort, directeur bij Mewa Servibel. “In het geval van de Peak-collectie gebruiken we tot 75% materialen die gemaakt zijn van gerecycled polyester; de rest bestaat uit  katoen. Een andere drijfveer bij de totstandkoming van de Peak-collectie was het ontwikkelen van werkkleding die leuk is om te dragen, comfortabel zit en die je niet meer wil uittrekken. Daarom hebben we gekozen voor monochrome kledingstukken die gemakkelijk te combineren zijn.”  

In de werkomgeving is Mewa Peak de perfecte kledinglijn  voor ambachtslieden, medewerkers binnen de industrie, monteurs, constructeurs, facility managers en logistieke medewerkers. 

Functionele details maken het onderscheid

Het aandeel gerecycled polyester is niet het enige bijzondere kenmerk van deze collectie. Mewa Peak is een hybride collectie met elastische inzetstukken voor comfort, gestructureerde zones voor ventilatie, gewatteerde zones voor warmte en slijtvaste materialen voor meer belaste zones. 

Mewa Peak beschikt ook over een lichaamsklimaat regulerende technologie: de functionele vezels van de stof bevatten deeltjes actieve kool die vocht en warmte kunnen absorberen of afgeven. Tijdens fysieke inspanningen versnellen de actieve deeltjes de verdamping van vocht dat ontstaat door zweten, waardoor warmte wordt afgevoerd. Als de drager het koud heeft, slaan de actieve deeltjes de warmte op die van het lichaam afstraalt. Op deze manier behoudt het huidoppervlak constant een aangename temperatuur. 
De hybride zones bieden daarenboven extra bescherming door slijtvaste zones, ventilatie (bijvoorbeeld op de rug) en speciaal comfort bij het werken op de knieën. Zo zijn de Cordura-inzetstukken met 3D siliconencoating op de ellebogen en knieën een grote troef.

L: Elastische inzetstukken zorgen voor een hoog bereik. (Foto: Mewa) | R: Met Cordura versterkte kniezakken met 3D siliconen. (Foto: Mewa)

Nachtzwart, marineblauw en lavarood

“Ons ontwerpbereik is beperkt omdat de functies en branchespecifieke eisen absoluut op de voorgrond staan”, vervolgt Julien Vansantvoort. “Toch negeren we de modetrends niet en laten we ons inspireren door sport- en outdoorkleding. De meest gedragen kleuren in de ambachtelijke- en industriële sector zijn blauw en grijs. Ook zwart staat hoog op de lijst. Omdat we het kleurenpalet bij Peak bewust klein en exclusief wilden houden – net als de gehele collectie trouwens – werd gekozen voor nachtzwart en marineblauw. En om de collectie nog een speciale touch te geven, opteerden we voor een kleur die eerder nog niet bij Mewa bestond, namelijk lavarood. Omdat Peak veel verschillende materialen verenigt en we de kleding zo monochroom mogelijk wilden houden, was het een hele uitdaging om alle materialen in dezelfde tint te ontwikkelen.”

Pionier in duurzame textielservice

“De ontwikkelingen van kleding en materialen lopen vaak parallel”, besluit Julien Vansantvoort. “Bij Mewa Peak ondersteunden onze langetermijn partners ons bij het omzetten van bekende materialen naar een gerecyclede versie. Andere materialen werden onderworpen aan onze gebruikelijke laboratoriumtests, met als doel onze klanten een uiterst duurzaam product aan te bieden. Het duurde ongeveer drie jaar om de Peak-collectie te ontwikkelen.” 

Het succes liet echter niet lang op zich wachten: vandaag wordt de Mewa Peak-collectie aangeboden met een complete dienstverlening, die erg gewaardeerd wordt door de klanten. Recent werd de collectie ook bekroond met de waardevolle Sustainability Award 2023 in Duitsland in de categorie ‘design’, en dit meer bepaald voor de inzet inzake het spaarzaam gebruik van natuurlijke grondstoffen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.