NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Een goede lasrookafzuiging levert alleen maar voordelen op
In veel gevallen kiest men voor afzuigarmen die aan vaste of mobiele afzuig- en filtersystemen gekoppeld worden. Hier een toepassing met FilterBox.

Een goede lasrookafzuiging levert alleen maar voordelen op

Lasrook kan de werking van een productiebedrijf danig in de war sturen. Hij kan de gezondheid en de veiligheid van de werknemers in gevaar brengen of de kwaliteit van afgewerkte producten verminderen. Het resultaat: meer ziekteverzuim, een verminderde capaciteit en productiviteit, terugkerende storingen…, wat uiteindelijk leidt tot winstverlies. Een goede lasrookafzuiging brengt de oplossing en dan kan je best een beroep doen op een specialist. Nederman is al meer dan 75 jaar een toonaangevende ontwikkelaar en leverancier van producten en systemen voor het afzuigen van verontreinigde stoffen. Dankzij een ruim assortiment kan voor elke toepassing een goede oplossing voorgesteld worden. 

Afzuiging afgestemd op de toepassing

Een lasser die het lasproces goed wil volgen en dus goed werk wil leveren, moet met zijn hoofd dicht in de buurt van de toorts komen. Maar dan ademt hij ook veel rook in en wordt hij blootgesteld aan hoge concentraties van gevaarlijke stoffen. Die dringen immers tot diep in de longen door, waar ze aanzienlijke schade aanrichten en ook in de bloedsomloop van de lasser terechtkomen. De vluchtige emissies van de lasrook kunnen ook snel andere collega’s bereiken en werkstukken beschadigen. Een efficiënte afzuiging van lasrook, liefst zo dicht mogelijk bij de bron, is sterk aanbevolen en eigenlijk onontbeerlijk. Daar wil Nederman als specialist zijn steentje bijdragen. Het bedrijf staat dan ook al 75 jaar bekend voor zijn producten en oplossingen die lassers beschermen tegen rook en dampen in hun werkomgeving: mobiele, stationaire, centrale en technisch aangepaste systemen. 

“Elk project start met een gesprek, waarbij we de behoeften en de werksituatie van de klant analyseren en in beeld brengen. De techniek die we gaan gebruiken, hangt immers af van de omstandigheden. In de meeste gevallen wordt gekozen voor afzuigarmen, beschikbaar in diverse, flexibele ontwerpen, die aan vaste of mobiele afzuig- en filtersystemen gekoppeld worden. Mobiele systemen zijn bijvoorbeeld de FilterCart of FilterBox, bij vaste systemen denken we aan MJC-mini en MCP- of LCP-Smartfiltersystemen. Bij geautomatiseerde installaties met lasrobots kiest men vaker voor een methode met toortsafzuiging of geïntegreerde MIG-mondstukken,” vertelt Gunther Maes, sales manager bij Nederman. “Bij ruimtelijke lasrookafzuiging wordt centraal in de hal, zonder bronafzuiging, een MCP-16RC geplaatst. Op die manier wordt de vervuilde lucht herhaaldelijk door de filter gezogen, waardoor lasrook- en stofdeeltjes opgevangen worden. De schone lucht wordt vervolgens op hoogte opnieuw in de werkplaats geblazen. Andere mogelijke systemen zijn afzuigtafels of -kappen. We raden hierbij ook een bronafzuiging aan in combinatie met de ruimtelijke afzuiging.”

Bij ruimtelijke lasrookafzuiging wordt centraal in de hal een MCP-16RC geplaatst. Bij dergelijke installaties gebeurt geen bronafzuiging.

Ontzorging van a tot z

Bij Nederman streven ze ernaar om klanten volledig te ontzorgen. Ze nemen elk project volledig in handen en staan in voor ontwerp, engi­neering, productie, montage, inbedrijfstelling en onderhoud. De werking hangt immers af van de kwaliteit van de producten, van een perfecte montage én een goed onderhoud.

“Goede luchtfiltratiesystemen met bronafzuiging redden levens door het afzuigen en filteren van de vervuilde lucht. Dergelijke installaties creëren niet enkel een veiligere werkomgeving voor de werknemers, maar zorgen ook voor een hogere productie-efficiëntie, en verlagen het energieverbruik. Ze hebben bovendien ook een positief effect op het klimaat in het algemeen. Ze verminderen immers de uitstoot van schadelijke stoffen en broeikasgassen, wat leidt tot een betere luchtkwaliteit,” sluit Gunther Maes af. “Klanten kunnen bij ons ook terecht voor het upgraden van oudere systemen en voor alle advies met betrekking tot regelgevingen en normen om een ‘schone’, gezonde, veilige én productieve werkomgeving te realiseren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details