NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Rookafzuiging aan de bron voor lasautomaten
Met het rookafzuigpistool xFUME® AUT kunt u vanaf nu gezondheidsbescherming eenvoudig integreren in de gedeeltelijke automatisering en serieproductie, ongeacht of een gas- of vloeistofgekoeld rookafzuigpistool vereist is.

Rookafzuiging aan de bron voor lasautomaten

De schaarste aan lassers dwingt lasbedrijven om meer richting automatisering te kijken. Geen lassers, geen risico? Niks van, ook geautomatiseerde lasprocessen produceren lasrook en vragen dus om de nodige veiligheidsmaatregelen. Een kolfje naar de hand van ABICOR BINZEL, dat voor elke situatie en voor elk lasproces de nodige technologie biedt, zodat uw medewerkers geen schadelijke lasrook inademen. Maak kennis met de xFUME® ROBO en xFUME® AUT, die ontwikkeld zijn in overeenstemming met alle specificaties van DIN EN ISO 21904. Deze afzuigpistolen absorberen meer dan 90% van de lasrook aan de bron. 99,76% van deze geabsorbeerde stofdeeltjes > 0,1 µm – de zogenaamde afscheidingsgraad – wordt opgevangen in het filtersysteem van een xFUME® rookafzuigsysteem.

Bescherming tegen schadelijke lasrook is tegenwoordig een must voor productiebedrijven. Hoewel de lasser tijdens het robotlassen niet rechtstreeks wordt blootgesteld aan de dampen, bestaat er toch een indirect gevaar. Niet elke lasrobot is immers volledig ingekapseld volgens de voorschriften. De vrijgekomen dampen blijven in de lucht totdat ze kunnen worden geabsorbeerd door een vaste afzuigkap of afzuigsysteem. Dit betekent dat iedereen die in de ruimte aanwezig is onvermijdelijk wordt blootgesteld aan lasrook. Bij rookafzuiging aan de bron, zoals met de xFUME® ROBO A/W, worden bijna alle vrijgekomen dampen direct bij de bron afgezogen. U kunt deze afzuigpistolen gebruiken met alle xFUME® rookafafzuigunits. Elk xFUME® ROBO afzuigpistool is gebaseerd op een robotlaspistool uit de bewezen ABIROB® serie. Betrouwbaar en efficiënt dus. xFUME® ROBO afzuigpistolen zijn ideaal voor gebruik in onderstaande situaties:

 • het stationaire lasrookafzuigsysteem voor uw lascellen of in de productiehal is ontoereikend;
 • ruimtelijke afzuiging is voor u geen optie vanwege de aanschaf- en onderhoudskosten;
 • u heeft al ABIROB® laspistolen in gebruik en wil deze niet volledig vervangen door nieuwe rookafzuigpistolen, maar het Tool Centre Point (TCP) behouden.
Elk xFUME® ROBO afzuigpistool is gebaseerd op een robotlaspistool uit de bewezen ABIROB® serie. Betrouwbaar en efficiënt, dus.

Eenvoudig economisch upgraden

U hoeft uw ABIROB® laspistolen daarom niet te vervangen door nieuwe rookafzuigpistolen. U kunt ze eenvoudig en voordelig upgraden naar pistolen met afzuiging aan de bron, inclusief afzuigunit. Uw voordelen:

 • de voordeligste manier om over te schakelen naar rookafzuigtechnologie;
 • u kunt dezelfde slijtonderdelen zoals contacttip en contacttiphouder blijven gebruiken;
 • de slanke voorkant garandeert een goede toegankelijkheid tijdens het lasproces;
 • de flexibele buitenbuis kan worden aangepast aan de buighoek, buigradius en lengte van de ABIROB® robotzwanenhals;
 • rookafzuiging aan de bron is goedkoper qua aanschaf- en onderhoudskosten dan stationaire ruimtelijke rookafzuiging;
 • met rookafzuiging aan de bron vermindert u ook actief uw energieverbruik.

Betrouwbare rookafzuiging voor gedeeltelijke automatisering

Geautomatiseerde systemen verdienen nog meer aandacht om het vrijkomen van lasrook te beperken. De operator neemt in dit soort oplossingen immers de assemblage voor zijn rekening en haalt de stukken zelf van de lasautomaat. Dit verhoogt de kans op blootstelling aan lasrook en alle mogelijke gevaren voor de gezondheid van dien. Met het rookafzuigpistool xFUME® AUT kunt u vanaf nu gezondheidsbescherming eenvoudig integreren in de gedeeltelijke automatisering en serieproductie, ongeacht of een gas- of vloeistofgekoeld rookafzuigpistool vereist is voor de betreffende toepassing. De xFUME® AUT combineert alle sterke punten van de gekende xFUME® serie met de compactheid en robuustheid voor gebruik in serieproductie. Als opvolger van de AUT-RAB serie van ABICOR BINZEL biedt dit pistool volgende voordelen:

 • zeer goede lasrookafzuiging door optimale positionering in het geautomatiseerde lassysteem;
 • geoptimaliseerde laminaire stroming en daardoor hogere efficiëntie van de rookafzuiging en betere koeling van het ­laspistool;
 • robuuste constructie met schroefverbindingen en steungeometrieën aan de binnenkant;
 • gemeenschappelijke buisdoorsnede (37 mm), ontworpen voor bijna alle kleminrichtingen die worden gebruikt in deelauto­matisering;
 • ook geschikt voor lastractortoepassingen en voor gebruik op lascobots;
 • kan worden aangesloten op alle standaard MIG/MAG-stroombronnen.

Doordacht: slijtdelen van de xFUME® PRO laspistolen

Hoe minder specifieke slijtonderdelen er nodig zijn voor nieuwe toortslijnen types laspistolen, hoe beter voor uw voorraadbeheer en de bijbehorende kosten. ABICOR BINZEL heeft ook hieraan gedacht in het slijtdelenconcept voor de xFUME® AUT.  Het werd zo ontworpen, dat de contacttip, het gasmondstuk, de contacttiphouder en het afzuigmondstuk hetzelfde zijn als voor het overeenkomstige xFUME® PRO rookafzuigpistool. Als u dus al de gasgekoelde xFUME® PRO 36 of de vloeistofgekoelde xFUME® PRO 501 gebruikt voor handmatig lassen, en ook uw geautomatiseerde pistolen wil ombouwen naar rookafzuiging bij de bron, dan kunt u gewoon de (duurzame) slijtonderdelen gebruiken die u op voorraad heeft. Het compacte ontwerp van het xFUME® AUT automatische rookafzuigpistool maakt hem zeer veelzijdig. De ideale teamspeler voor afzuigsystemen voor afzuiging aan de bron.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details