NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Eigen plaatbewerkingsmachines openen nieuwe mogelijkheden

Eigen plaatbewerkingsmachines openen nieuwe mogelijkheden

De vraag naar mobiele units zit enorm in de lift. Extra kantoorruimte nodig? Een werfcontainer? Of zelfs een tijdelijke woning? De units van Warsco bieden altijd een uitstekende oplossing. Alle onderdelen worden in de vestiging in Zutendaal geplooid, geponst en als een mecano weer in elkaar gebouwd. Een uniek concept dat rekent op de machines van TRUMPF voor precies passende stukken. V.A.C. MACHINES zorgde voor de geslaagde begeleiding.

Het verhaal van Warsco begint met de verdeling van werfcontainers. Maar de inflatie en crisis van de jaren 70 dwingen het bedrijf een andere weg op te gaan: ze nemen de productie van de containers zelf in handen. “In ’87 is dan Warsco Units ontstaan”, herinnert gedelegeerd bestuurder Marc Warson zich. “Daarmee investeerden we in een eigen productieapparaat. Toen werkten we met staalstructuren en kwam er vooral veel laswerk bij kijken. Zelf ben ik begin jaren 90 in de zaak gekomen. Mijn vader had toen een 300-tal containers in verhuur. Hij voorspelde dat als we ooit zouden doorgroeien tot 600, we het ultieme zouden bereikt hebben. Vandaag hebben we er 3.500 in verhuur. Om maar te zeggen wat voor fenomenale groei we de laatste decennia hebben doorgemaakt.”

Een nieuwe plooicel die uitblinkt in het kleinere werk behandelt voortaan de kleinere profielen die in elke unit van Warsco terugkomen.

 

Deur openen naar export

De groei betekende dat er in de werkplaatsen voortdurend nood was aan lassers, een schaars goed in deze tijden. Bovendien bracht de komst van de EN1090 extra verplichtingen rond laskwalificaties met zich mee. Warson ging daarom op zoek naar een andere, betere manier van produceren. “Eigenlijk keken we in eerste instantie uit naar een boorstraat, maar twee à drie beurzen later kwamen we bij de ponsmachine uit. Door onze constructie terug te brengen tot profielen in vlak verzinkt staal kunnen we voor dezelfde prijs maar met meer flexibiliteit een pakket in elkaar gaan steken. Daardoor kunnen we ook de radius van 200 km overstijgen, ongeveer de grens waarop de logistieke kost te zwaar begint door te wegen. Ponsen kon de deur openen naar export.”

Stabiel draaien

Dat het een TRUMPF moest worden, was ook heel snel duidelijk. “We moeten stukken kunnen ponsen van 5 mm. Uit testen bleek dat die wat moeilijker onder een turret vandaag te halen zijn. De Sheetmaster haalt ze echter probleemloos uit het skelet.” De machine was er, een TruPunch 5000, nu nog de ponskennis. Productieverantwoordelijke Musab Tekeli heeft zich in vier jaar echt opgewerkt tot een ware expert in bediening maar ook in programmeren. “We waren af van het arbeidsintensieve lassen, voortaan stond automatisering centraal om zo efficiënt en kwalitatief mogelijk de profielen te produceren.” Tegelijk kwam er ook een cel voor het plooien: TruBend Cell 5000. De grote en moeilijk te manipuleren delen moesten immers ook geplooid worden “Door de automatisering kunnen we manloos werken en als er een storing is valt hij automatisch in pauze zodat er geen schade ontstaat.” Warsco kan bovendien ‘restgitterfrei’ werken, er is dus geen skelet meer na het ponsen.

“We leren nog elke dag de machines beter kennen en die ervaring gebruiken we om bepaalde componenten te herdenken.”

 

Dubbel zo snel

Door voortaan profielen als mecanostukjes in elkaar te laten passen, zijn er kleinere stukken die in elke unit terugkomen. “We hadden daarom nood aan een nieuwe plooicel die uitblinkt in het kleinere werk. Omdat het telkens om series gaat, stond automatisering centraal”, vat Tekeli het verlanglijstje samen. Een uitgebreide marktstudie leidde toch weer naar V.A.C. MACHINES en TRUMPF. Tekeli: “De TruBend Cell 7000 was perfect voor ons door zijn enorme capaciteit. Hij deed het dubbel zo snel als de concurrenten. Om een voorbeeld te geven, we hebben hier een onderdeel dat in 24 s vier plooien krijgt. Een LoadMaster die de delen opneemt en klaarlegt voor de BendMaster (robotarm) werken simultaan en zorgen voor een enorm hoge productiviteit. Door de goede ervaring met de offline programmeersoftware bij de grote cel, hadden we ook hier geen twijfels over.

Hogere, constante kwaliteit

Warson staat nog altijd achter zijn beslissing om voor een nieuwe manier van produceren te kiezen. “Door de switch te maken, kunnen we nu een hogere en constantere kwaliteit realiseren dan ervoor. We leren nog elke dag de machines beter kennen en die ervaring gebruiken we om bepaalde componenten te herdenken. Neem nu het draadtappen, we hebben dit pas last minute aan het optielijstje toegevoegd maar wisten niet goed wat er mee aan te vangen. Intussen helpt het ons om tot nieuwe oplossingen te komen en de montagetijd in te korten. Dat we hier maar één merk in de werkplaats hebben, versnelt dat proces en vereenvoudigt de organisatie. Alle machines spreken dezelfde taal, wat het makkelijker maakt om ze onder de knie te krijgen.”   


Naar aanleiding van Openbedrijvendag pakte Warsco Units ferm uit met een nagelnieuw concept: Cocon. De klassieke unit is hierin getransformeerd tot een gezellige thuis met alle luxe van een klassieke woning. De woonoppervlakte van 48 m² wordt verwarmd, gekoeld en geventileerd door middel van een warmtepompboiler en voldoet dus ook aan de EPB-regelgeving. “Cocon staat voor het nieuwe wonen. 100% zorgenloos en 100% vrij. Dat is waar wij in geloven”, vertelt gedelegeerd bestuurder Marc Warson. “Het is de ideale oplossing voor jongeren die graag alle opties openhouden of als kangoeroewoning voor ouderen. En omdat de unit ook uitbreidbaar is met extra modules biedt Cocon ook een prima alternatief voor gezinnen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details