NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Eigen producten beste remedie voor snelle wissels in productie

Eigen producten beste remedie voor snelle wissels in productie

Een reputatie als technologisch pionier in eerst klemmen en dan ook grijpen, bouw je niet zomaar op. Het is het resultaat van telkens aanvoelen waar klanten nood aan hebben. Dat is hoe SCHUNK elk jaar weer de grenzen verlegt. Het geheim achter dit succes schuilt in het eigen productieproces. Daar moeten de SCHUNK producten bewijzen dat ze van toegevoegde waarde zijn om kleine series zo rendabel mogelijk te produceren.

schu_tandembelad_1116-kopieren

“Door onze eigen producten in te zetten weten we perfect hoe ze van toegevoegde waarde kunnen zijn en waar nog mogelijke verbeteringen voor de toekomst liggen.”

 

Een oude draaibank vormt het beginpunt in de geschiedenis van SCHUNK. In 1945 richtte Friedrich Schunk in zijn garage in Lauffen am Neckar een mechanische werkplaats op om onderdelen en reparaties uit te voeren voor lokale landbouwers. Hij verwierf zich al snel een reputatie als intelligente vakman en kreeg het vertrouwen voor de productie van remtrommels en vliegwielen voor de NSU Prince 4 en precisieonderdelen voor de Porsche 256. Dit eerste order loopt voor een periode van vier jaar. Voor zoon Heinz-Dieter SCHUNK, die intussen in de zaak van zijn vader aan de slag is, geeft het de tijd om op een nieuw product te broeden: spanklauwen voor klauwplaten.

henrikaschunk-kopieren

De rode draad doorheen de rest van de geschiedenis van SCHUNK blijft die drang naar innovatie, ook bij Hendrik A. en Kristina I. Schunk die het roer intussen overnamen van hun vader. (Beeld: Sven Cichowicz)


Het motto van vader en zoon luidt immers dat alleen innovatie een bedrijf vooruit kan helpen. Dit is het begin van een nieuw tijdperk dat in 2018 leidt tot een catalogus van wel 300 pagina’s met oplossingen in klemmen. In 1982 voegt het de tweede tak van sport aan zijn portfolio toe: grijptechnologie. De industrie kan vanaf dan een beroep doen op een extra paar handen met veel finesse. De rode draad doorheen de rest van de geschiedenis van SCHUNK blijft die drang naar innovatie, ook bij Hendrik A. en Kristina I. Schunk die het roer intussen overnamen van hun vader. Het heeft het bedrijf gestuwd naar de plaats van wereldleider in klem- en grijptechnologie met meer dan 3.500 werknemers en een omzet van 415 miljoen euro. De producten van SCHUNK zijn vandaag aanwezig in alle delen van de machine.

Automatisering bepaalt de toon in de productiehallen van SCHUNK.

 

Evoluties klanten zelf ook meemaken
Het hoofdkwartier bevindt zich nog steeds in Lauffen am Neckar. De productiesite die erbij hoort heeft de oorspronkelijke specialisatie van het bedrijf, de klemtechnologie, al sinds 1966 vorm. Eerst met klauwen, drie jaar later volgden ook al de eerste gereedschapshouders. Net als zijn klanten in de metaalindustrie heeft SCHUNK te maken met een high mix, low volume productie. Het reduceren van stilstand- en set-uptijden, het maximaliseren van de flexibiliteit, het verhogen van het gebruiks-gemak voor de operatoren … zijn doelstellingen die elke metaalbewerker even vertrouwd in de oren klinken. Om er hier in de productiehal in Lauffen am Neckar een antwoord aan te geven, rekent SCHUNK in de eerste plaats op zijn eigen producten om snel te kunnen wisselen.

SCHUNK mag zich wereldleider noemen in klem- en grijptechnologie met meer dan 3.500 werknemers en een omzet van 415 miljoen euro.

 

Denis Lebeau, zaakvoerder van SCHUNK Intec België: “SCHUNK is nog altijd een metaalbewerker in hart en nieren. De evoluties waar onze klanten aan blootgesteld worden, maken we zelf ook mee. Kleine batches en veel wissels tussen producten en series zijn hier dagelijkse kost. Niet alleen door het brede standaardgamma waar klanten uit kiezen, we doen daarnaast ook specials, helemaal volgens hun wensen. Enkelstuks dus. Door onze eigen producten in te zetten weten we perfect hoe ze van toegevoegde waarde kunnen zijn en waar nog mogelijke verbeteringen voor de toekomst liggen naar performantie, standtijd, snelheid …”

Dankzij de eigen producten kan SCHUNK in zijn productie snel wisselen tussen producten en series.

 

Met dank aan de slimme wisselsystemen die SCHUNK onder meer ontwikkelt, kunnen klauwen vandaag in seconden gewisseld worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details