Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Plaatbewerking

Fiberlasersnijmachine verovert nieuw marktsegment

Maarten-Kris-Bodor kopiëren
Kris Verheyen (links) en Maarten Vermeiren richtten in 2020 Bodor Belgium op.

Tekst | Evi Husson

Beeld | Bodor Belgium

11 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel
De verschillende groottes van de P serie.

Maarten Vermeiren en Kris Verheyen zijn eigenaar van plaatbewerkingsbedrijf ACD Laser in Essen. “Ongeveer twee jaar geleden gingen we op zoek naar een vervangmachine voor onze CO2-laser. Wanneer machines vier tot vijf uur per dag draaien, is de terugverdientijd van machines van Europese origine, erg lang. Op beurzen in Frankfurt en Hannover bezochten we daarom ook de kleinere hallen waar Aziatische leveranciers van fiberlasermachines hun producten voorstelden. Ons doel was in eerste instantie de aanschaf van een machine voor ons plaatbewerkingsbedrijf. Tegelijkertijd zagen we een opportuniteit om onze ervaring met lasersnijden met andere bedrijven te delen door Aziatische machines in België te verdelen. Door de lagere prijs van de machines van Aziatische producenten zien bedrijven die in het verleden hun plaatwerk uitbesteedden, nu mogelijkheden om zelf een machine aan te schaffen.” Verheyen en Vermeiren namen een tiental Aziatische bedrijven onder de loep en stelden hen kritische vragen waarna drie bedrijven op de shortlist terechtkwamen. Verheyen ging in China op onderzoek. Uiteindelijk besloot het tweetal om met Bodor samen te werken. En zo werd het nieuwe bedrijf Bodor Belgium geboren.

De X260A is een zeer efficiënte en precieze geautomatiseerde buizenlaser.

Technische kennis

“We hebben eerst zelf een machine aangekocht. Het betreft een S4020 6KW fiberlasersnij­machine voor het bewerken van platen, met een werkbereik van 4.000 x 2.000 mm.” In maart 2020 werd de machine geleverd, net voor de coronacrisis hier begon. “Het invliegen van een technische man voor de installatie, werd echter geannuleerd. We hebben dus zelf de machine geïnstalleerd. Hierdoor weten we perfect wat een installatie inhoudt en hoe de machine het beste kan worden afgesteld.” Een taalbarrière is er evenmin. “Het is soms lastig communiceren tussen ingevlogen Aziatische technici enerzijds en operatoren anderzijds door een taal- en cultuurbarrière. Dit kan ertoe leiden dat bedrijven niet met een Aziatische leverancier in zee willen gaan.” Nog een struikelblok waarmee Belgische bedrijven in het verleden te maken hadden, was de service. “Deze vond doorgaans online plaats. Dook er een probleem op, dan vroeg Bodor in China om een filmopname op te sturen waarop ze vervolgens reageerden. Wij kunnen daarentegen ter plekke de service bieden die nodig is.”

De P serie: stabiel, economisch en hoge kwaliteit.

Eerste machines al verkocht

Inmiddels heeft Bodor Belgium, gerund door Vermeiren en Verheyen, de eerste machines al verkocht. “We hebben een buizenlaser X260 en een T360, de eerste machine van deze grootte in Europa in ons assortiment. Grote Europese producenten kunnen geschikte machines leveren, maar voor veel bedrijven zijn deze geen haalbare kaart. Dan komen wij in beeld. Een voorbeeld. Een van onze klanten besteedde jaarlijks 100.000 euro aan inkoop plaatmateriaal uit. Leveringen van plaat­bewerkingsbedrijven lieten soms langer op zich wachten dan gewenst. Deze klant vroeg zich af of het zou lonen om zelf een betaalbare machine aan te schaffen om het plaatwerk in eigen huis te doen. Wij hebben op basis van hun noden en behoeftes alle kosten doorgerekend – van machine, elektriciteits­verbruik, operator tot onderhoud. Hiermee werd duidelijk dat het voor hen interessant was om een Bodor machine aan te schaffen. Omdat ze van ons een mooie offerte voor een platen- en buizenlaser ontvingen, besloten ze om twee weken na de eerste aankoop ook een buizenlaser aan te schaffen.” Binnenkort worden de machines geleverd vanuit China. “We zullen borg staan voor het goed functioneren en een excellente service. Aziatische machines, met een Belgisch tintje.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details