NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Focus op automatisering én digitalisering van bedrijfsprocessen
Naast bewerkingscentra en automatisering biedt Hermle ook verschillende ‘bouwstenen’ voor de digitalisering van processen.

Focus op automatisering én digitalisering van bedrijfsprocessen

Sinds Hermle met de ontwikkeling van automatiseringsoplossingen voor zijn 5-assige bewerkingscentra startte, is er veel veranderd. Zo neemt de combinatie van automatisering en digitalisering een steeds prominentere plaats in. De fabrikant houdt echter te allen tijde rekening met de klanten, die met de meest uiteenlopende vragen komen. Net in de groeisectoren met een verregaande automatisering wordt Hermle het vaakst met Industrie 4.0, Smart Factory en de digitalisering van producten geconfronteerd. Met ‘Digital Production’, ‘Digital Service’ en ‘Digital Operation’ biedt de firma een hele resem oplossingen, die ook nog eens naadloos op elkaar aansluiten.

‘Alles uit één hand’ – de fabrikant uit het Duitse Gosheim biedt met de Performance-Line en High-Performance-Line een volledig gamma 5-assige bewerkingscentra en kan die combineren met uiteenlopende automatiseringsoplossingen en bouwstenen om de processen te digitaliseren. De klant staat daarbij altijd centraal. Dankzij de combinatie van de machines met automatisering kunnen klanten de productiviteit verhogen zonder behoefte aan meer personeel. Dat is belangrijk, in een maatschappij waar het niet gemakkelijk is om gespecialiseerde krachten te vinden. 

De automatiseringsoplossingen van Hermle gaan van eenvoudig te bedienen pallet­wisselaars en handlingsystemen voor de bevoorrading van pallets tot robotsystemen en steeds vaker ook totaaloplossingen, waarbij met één robot verschillende 5-assige bewerkingscentra bediend worden. 

Onbemand draaien

Toen Hermle de palletwisselaars introduceerde, wilden ze vooral de machines en het productieproces in het algemeen zo flexibel mogelijk maken. Om de productiviteit te optimaliseren, lanceerde de fabrikant ook robotsystemen, die – in tegenstelling tot de palletwisselaars – met bijna alle machines uit het Hermle-programma gecombineerd kunnen worden. Omdat een robot voor de handling van zowel componenten, gereedschappen als pallets ingezet kan worden, kunnen de machines onbemand draaien. 

Hermle biedt vandaag een robotsysteem voor elke toepassing, van de RS 05-2 voor kleine pallets en componenten tot het RS 3 systeem voor werkstukken tot 420 kg. Dat betekent niet dat palletwisselaars vandaag overbodig zijn, want vooral voor de handling van lange en zware werkstukken is nog steeds geen alternatief beschikbaar. Terwijl snelle en flexibele robots stukken tot 420 kg kunnen tillen, kan de PW 3000 palletwisselaar, ontwikkeld voor de Hermle C 52 U en C 62 U series, bij werkstukken tot 3 ton ingezet worden. 

Met één robot (RS 1) kunnen verschillende 5-assige bewerkingscentra bediend worden, waardoor de flexibiliteit en productiviteit op de werkvloer gevoelig verhoogd worden.

Intuïtieve bediening

De ingenieurs van Hermle gingen nog een stapje verder met de ontwikkeling van oplossingen die met verschillende machines gecombineerd konden worden. Ruimte voor nog meer pallets en een intuïtieve bediening waren andere specificaties, én het bewerkingscentrum moest toegankelijk blijven, zodat operatoren het bijvoorbeeld voor de bewerking van zware stukken ook manueel konden bedienen. Het maximale gewicht van een werkstuk wordt immers bepaald door het automatiseringssysteem, en niet door de machine. 

In 2017 stelde Hermle het HS flex systeem voor, compatibel met zes machinetypes en uitgerust met een of twee opslagmodules voor maximum 40 pallets. Drie jaar later werd dat gamma uitgebreid met de HS flex heavy, voor de handling van werkstukken tot 1200 kg, compatibel met vier machines uit het gamma, waaronder voor het eerst ook de C 650.

Eigen software

Er is echter meer, want Hermle investeert ook volop in de ontwikkeling van oplossingen om de processen te digitaliseren. Zo ontwikkelde de fabrikant met het Hermle Automation-Control-System (HACS) een eigen automatiseringssoftware, die een intuïtieve bediening en controle toelaat. Deze software berekent looptijden en het gebruik van gereedschappen op voorhand en geeft een overzicht van systeem, werkplannen, pallets, opdrachten, gereedschappen en meer. 

Dit is slechts één voorbeeld, want binnen de zogenaamde digitale bouwstenen ‘Digital Production’, Digital Service’ en ‘Digital Operation’ biedt de firma heel wat oplossingen, die ook nog eens naadloos op elkaar aansluiten. ‘Machinetuning’ met dynamische aanpassing van regelparameters en intelligente bewerkingssetups maken deel uit van de bouwsteen ‘Digital Operation’, terwijl toolmanagementsystemen (HTMC/HOTS), informatiemanagementsystemen (HIMS) en Automation-Control-systemen (HACS) onder de noemer ‘Digital Production’ ter beschikking zijn. De digitale bouwsteen ‘Digital Service’ staat voor diagnose- en monitoringsystemen én onderhoud vanop afstand.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details