NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Gereviseerde snijtafel uitgerust met nieuwste plasmatechnologie
De Q plasma van 150 A snijdt tot 30 mm dik en de bron kan in trappen uitgebreid worden naar 300/450 A.

Gereviseerde snijtafel uitgerust met nieuwste plasmatechnologie

‘Never change a winning team’ – een zin die in de sport en daarbuiten wel vaker gebruikt wordt. En zo dachten ze er bij De Ridder ­Montage in Hulst (Nederland) ook over. In 2012 werkten ze voor het eerst samen met Astratec en ontdekten ze de hoogwaardige plasmabronnen van Kjellberg. Toen ze recent beslisten hun verouderde snijtafel te vervangen, deden ze opnieuw een beroep op de kennis van de specialist uit Lichtervelde. De tafel werd behouden, maar volledig gereviseerd en uitgerust met de innovatieve Q-plasmatechnologie van Kjellberg.

De Ridder Montage werd opgericht in 1998, met focus op het leveren en monteren van kleine constructies en plaatwerk én reparatiewerkzaamheden en laswerk op locatie bij particulieren en voor de agrarische sector. Vandaag is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een allround toeleverancier voor maatwerk in metaal met specialisatie in plaatbewerking, las- en snijtechniek. Het bedrijf kende vanaf de start een gestage groei. Zo nam het twee jaar na de oprichting zijn intrek in het huidige bedrijfspand van 1.000 m², dat een paar jaar later verder uitgebreid werd naar 1.500 m². Voor dit pand voerde het zelf zowel de constructie als de inrichting uit.

“We focussen voornamelijk op het bewerken van staal, rvs en aluminium, van staalconstructies tot leuningwerk. Zo maken we allerlei producten voor klanten uit de machinebouw, de voedingsindustrie, de land- en tuinbouw, de automobielsector, de petrochemie en de bouw. We nemen elk project volledig in handen: van engineering tot oplevering”, legt Thomas de Ridder uit. Laurens de Ridder gaat verder: “We beschikken over een team van enthousiaste vakmannen en een uitgebreid machinepark voor het lassen, kanten, walsen, CNC-buigen, zagen en plasmasnijden. We zijn ook blijven investeren in de modernisering van dat machinepark. Zo werd in 2008 al geïnvesteerd in een eerste, weliswaar gebruikte lock­former en plasmasnijtafel. In 2011 kochten we een nieuw CNC-freescenter voor aluminium, en in 2015 volgde een CNC-doorbuigmachine om in te spelen op de stijgende vraag naar leuningwerk.”

De verouderde snijtafel werd volledig gereviseerd en uitgerust met een innovatieve Q plasmabron van Kjellberg. Ook de sturing is nieuw.

Eerste contact met Astratec in 2012

In 2012 ging De Ridder Montage op zoek naar een nieuwe plasma­snijtafel en kwam op TechniShow in contact met Astratec. “We waren onmiddellijk overtuigd van de hoge snijkwaliteit van de HiFocus 160i plasmabron van Kjellberg. Dat bleek door de jaren heen ook de beste keuze. Daarnaast konden we ook steeds rekenen op een uitstekende service van Joost Levrouw en zijn team,” legt De Ridder uit. “Deze installatie was echter na ruim tien jaar aan vernieuwing toe. Het was dan ook logisch dat we opnieuw de firma uit Lichtervelde contacteerden. In nauw overleg werd beslist om de tafel zelf volledig te reviseren en de bron en de sturing te vervangen.”

Plasmasnijden 4.0: bron, gasconsole en toorts communiceren via een CAN-bussysteem. De communicatie met de plasmasnijmachine gaat via een EtherCAT real-time bussysteem.

Plasmasnijden 4.0

“Deze tafel werd uitgerust met de volledig nieuwe Q-plasmatechnologie van Kjellberg. De Q plasma van 150 A snijdt tot 30 mm dik en de bron kan in trappen uitgebreid worden naar 300/450 A. Ze snijdt iets beter dan de gekende HiFocus. In het verleden was de minimale diameter gelijk aan de plaatdikte. Met deze technologie kan men gaten snijden met een diameter vanaf 0,8 x de plaatdikte. Dankzij een stikstofproces zijn de gaten in rvs veel minder conisch en met Q-Mark kan men fijner en lichter markeren”, licht Joost Levrouw, zaakvoerder van Astratec, toe. “De inverterstroombron wordt trouwens digitaal geregeld en gestuurd. Bron, gasconsole en toorts communiceren met elkaar via een CAN-bussysteem. De communicatie met de plasmasnijmachine verloopt via een EtherCAT real-time bussysteem. Daardoor is er meer informatie ter beschikking voor risicoanalyse en kan ook Kjellberg inloggen op het toestel en een uitgebreide storingsanalyse uitvoeren.”

In het verleden was de minimale diameter gelijk aan de plaatdikte. Met deze technologie kan men gaten snijden met een diameter vanaf 0,8 x de plaatdikte.

Goede snijkwaliteit, uitstekende service

Bij De Ridder Montage zijn ze alvast zeer tevreden van deze investering. “Onze tafel garandeert een snijkwaliteit die over het hele snijbereik verbeterd is. Bovendien hebben we een groter snijbereik. We snijden tot 30 mm zonder dat er hoger afgezekerd moet worden”, sluiten Thomas en Laurens de Ridder af. “Deze installatie is nu een half jaar in gebruik, want we zijn een van de eerste klanten in de Benelux die met deze nieuwe Q-plasmatechnologie aan de slag gingen. Dat zorgde in het begin wel voor een aantal probleempjes, maar die werden door Astratec en ­Kjellberg, zelfs vanop afstand, snel opgelost.”  

D2M – STAND 548

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details