Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Automatisering

Is het mogelijk om stofvrij te werken bij het robotlassen?

Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te nemen, die ervoor zorgen dat de werkomstandigheden voor hun werknemers veilig en gezond zijn....

lemtech-1_3-kopieren

18 oktober 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te nemen, die ervoor zorgen dat de werkomstandigheden voor hun werknemers veilig en gezond zijn. In de metaalverwerkende sector krijgt men tijdens het productieproces wel vaker af te rekenen met heel wat fijnstof, bijvoorbeeld las- en snijrook, maar ook slijp- en gutsstof. Onder het motto ‘schone lucht voor elke industriële werkplek’ biedt Lemtech Lucht- en Milieutechniek oplossingen op maat bij hinderlijke en/of gezondheidsgevaarlijke stoffen, dampen en geuren. De firma uit Alkmaar is specialist op het gebied van lasrookafzuiging, onder meer met oplossingen voor bronafzuiging bij robotlassen.

Schadelijke stoffen die tijdens het lassen vrijkomen, moeten zoveel mogelijk bij de bron afgezogen worden. Daarnaast moet ook de ruimte geventileerd worden. “Elke situatie is uniek en die specifieke factoren in combinatie met de geldende wetgeving en praktijkrichtlijnen bepalen wat voor een firma de juiste oplossing is”, zegt Jacquelien van der Lem, eigenares van Lemtech Lucht- en Milieutechniek. “Als specialist in deze problematiek geven we deskundig advies, begeleiden projecten van A tot Z en realiseren maatoplossingen voor lasrookafzuiging, die volledig aansluiten bij de situatie, het budget en de verdere wensen van de klanten. Dat geldt ook voor toepassingen met lasrobots, zowel kleine als grotere systemen.”

Robotafzuiging als deel van innovatie

Net als in heel wat andere sectoren wordt ook op het gebied van lasprocessen fors geïnvesteerd in optimalisatie en automatisering. Firma’s kiezen steeds vaker voor lasrobots. “Het lasgebied bij grote robots is vaak hoog en groot en de producten worden in de meeste toepassingen met een kraan in- en uitgeladen. Bij het robotlassen kan door de hoge inschakelduur een hoge stofbelasting in de werkplaats ontstaan, waardoor het moeilijk wordt om de concentratie lasrook onder de wettelijke grenswaarde van 1 mg/m³ lucht te houden”, legt van der Lem uit. “Die schadelijke stoffen kunnen echter met afzuiging direct bij de bron afgezogen worden. De robot kan immers uitgerust worden met een afzuigkap voorzien van een afscherming op maat, waardoor een afgeschermde ruimte gecreëerd wordt. Op die manier wordt de totale werkruimte efficiënt afgeschermd en gevrijwaard van schadelijke stoffen. Door afzuiging zo vroeg mogelijk in het robotproces te integreren wordt het beste resultaat bereikt.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details