Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Lassen

Lasdraad non-stop aanvoeren

Zuidberg_endless-wire-6753_
Het Endless wire systeem zorgt voor een continue, ononderbroken aanvoer van lasdraad door twee vaten lasdraad met elkaar te verbinden.

Tekst | Valk Welding

Beeld | Valk Welding

31 augustus 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Omdat de aanvoer van lasdraad tijdens het wisselen van de vaten wordt onderbroken, staat het proces daardoor tijdelijk stil. Bovendien is, zodra de aanvoer weer is opgestart, sprake van een onderbroken lasnaad die daarna handmatig moet worden bijgewerkt. Met het Endless wire systeem van Wire Wizard biedt Valk Welding een oplossing voor een continu, ononderbroken lasproces. 

Het Endless wire systeem zorgt voor een continue, ononder­broken aanvoer van las­draad door twee vaten lasdraad met elkaar te verbinden. Daar­voor wordt het begin van de las­draad uit vat A met het einde van de las­draad uit vat B verbonden. Wire Wizard heeft daarvoor een frame ontwikkeld met twee conussen dat een storings­vrije overgang tussen twee vaten mogelijk maakt. De beide draad­uiteinden moeten nog wel aan elkaar gelast worden. Daarvoor omvat het systeem een compacte stompe lasmachine die beide delen met een lastang verbindt. De operator kan dat doen wanneer hem dat uitkomt.

Snel terugverdiend

De lasafdeling van het Nederlandse Zuidberg Staal­service gebruikt het Endless wire systeem om te zorgen dat de las­robots tijdens het proces niet worden onderbroken door een draad­wissel. Volgens Senior Voorman Lasserij Rudolf Koopman, zorgde voor­heen de onder­broken las voor afkeur die handmatig hersteld en uitgeslepen moest worden. “Dat blijft altijd zichtbaar en kost tijd. Omdat afkeur voor ons zwaar weegt wilden we die werkmethode vanuit ons streven naar operation excellence verbeteren. Met het Endless wire systeem hebben we dat opgelost. Ook al sluiten we niet dagelijks een nieuw vat aan, het systeem verdienen we in een paar jaar terug. We overwegen nu ook de andere lasrobotcellen met dit systeem uit te rusten”.

De voordelen van het Endless wire systeem

 • Voorkomt procesverstoring
 • Voorkomt afkeurlassen 
 • Voorkomt nabewerking 
 • Operator kan draadwisselen zelf inplannen
 • Geen afval verloren lasdraad, bespaart lasdraad 
 • Stompe lasmachine werkt eenvoudig 
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Metaalvak? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details