Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Automatisering

Lasposities automatiseren: van 30.000 naar 15.000 uren meettijd

Lasposities-automatiseren-2

26 mei 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Het is de lijfspreuk van heel wat lassers. Bij de productie van complexe en zware staalconstructies gaat dan ook heel wat tijd naar het positioneren en het nameten van de te lassen onderdelen.

In die werkuren is een enorme efficiëntieslag te boeken.

Dat gevoel had ook het lasatelier dat bij ons aanklopte. Zij tekenden hun ontwerpen uit in een CAD-software… om die digitale modellen dan toch te moeten vertalen naar papier. Want hun lassers moesten de coördinaten van de lasposities nog altijd manueel uitzetten en nameten.

Enorm tijdrovend – zeker omdat dit atelier gespecialiseerd is in complexe en zware bouwwerken. Ander nadeel: de kwaliteit van het eindproduct was erg afhankelijk van de ervaring en het vakmanschap van de lasser zelf.

Aan ons om een business case uit te werken voor een machine die het positioneren van de te lassen onderdelen automatiseerde.

Een robotarm uitgerust met manipulatoren die de onderdelen met een lengte tot 12 meter en een gewicht tot 6 ton positioneert. Op basis van de data van het CAD-ontwerp.

Doordat onze machine de coördinaten voor de lasposities rechtstreeks uit CAD inleest, is die positionering elke keer tot op de millimeter precies. Nameten is niet meer nodig.

Geen gedoe meer met schietloodjes, lasermeting en papieren plannen. Zo kan de lasser zich concentreren op waar hij goed in is: het lassen zelf.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Metaalvak? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details