NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Lasposities automatiseren: van 30.000 naar 15.000 uren meettijd

Lasposities automatiseren: van 30.000 naar 15.000 uren meettijd

Het is de lijfspreuk van heel wat lassers. Bij de productie van complexe en zware staalconstructies gaat dan ook heel wat tijd naar het positioneren en het nameten van de te lassen onderdelen.

In die werkuren is een enorme efficiëntieslag te boeken.

Dat gevoel had ook het lasatelier dat bij ons aanklopte. Zij tekenden hun ontwerpen uit in een CAD-software… om die digitale modellen dan toch te moeten vertalen naar papier. Want hun lassers moesten de coördinaten van de lasposities nog altijd manueel uitzetten en nameten.

Enorm tijdrovend – zeker omdat dit atelier gespecialiseerd is in complexe en zware bouwwerken. Ander nadeel: de kwaliteit van het eindproduct was erg afhankelijk van de ervaring en het vakmanschap van de lasser zelf.

Aan ons om een business case uit te werken voor een machine die het positioneren van de te lassen onderdelen automatiseerde.

Een robotarm uitgerust met manipulatoren die de onderdelen met een lengte tot 12 meter en een gewicht tot 6 ton positioneert. Op basis van de data van het CAD-ontwerp.

Doordat onze machine de coördinaten voor de lasposities rechtstreeks uit CAD inleest, is die positionering elke keer tot op de millimeter precies. Nameten is niet meer nodig.

Geen gedoe meer met schietloodjes, lasermeting en papieren plannen. Zo kan de lasser zich concentreren op waar hij goed in is: het lassen zelf.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.