NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Machinepark verzekert kwaliteit en betrouwbaarheid
De Mazaks die er de laatste jaren bij kwamen, waren niet meer alleen. Vanhee kiest waar mogelijk voor automatisering.

Machinepark verzekert kwaliteit en betrouwbaarheid

Driemaal is scheepsrecht. In het geval van Algemene Metaalbewerking Vanhee uit Moorsele is het een perfect functionerende drietand. De drie broers Vanhee – Bjorn, Gregory en Roderik – verdelen de taken op de werkvloer om voor klanten draai- en freeswerk van de bovenste plank af te leveren. Met de keuze voor Mazak gaan ze voor kwaliteit en betrouwbaarheid. “Onze vader heeft ooit een ander merk geprobeerd, hij heeft er bijna een hartaanval aan overgehouden. Nooit meer.”

Stamvader Noël Vanhee besloot in 1998 met zijn kennis en kunde in verspaning voor zichzelf te beginnen. Het atelier in Heule was al snel te klein. “We moesten de afgewerkte stukken na verloop van tijd buiten leggen, omdat er binnen niet genoeg plaats was om de rest af te werken”, herinnert Bjorn zich. Hij kwam als eerste in de zaak, in 2000. “Wat knutselen na mijn uren”, omschrijft hij het. Maar door de mond-tot-mondreclame werd Algemene Metaalbewerking Vanhee al snel een begrip in de regio. Gregory volgde in de voetsporen van vader en broer. “Dat speelde mee in zijn beslissing om met het bedrijf nog een niveau hoger te proberen schakelen door te investeren in een nieuwbouw in Moorsele.”

Van links naar rechts: Roderick, Bjorn en Gregory. “Door de machine en de automatisering als één cel aan te kopen bij Mazak, mag je op beide oren slapen dat je een goed werkende oplossing krijgt.”

Sneller dan Bol

Sinds 2008 is het bedrijf daar gevestigd. “Het nieuwe atelier van 1.400 m² gaf ons letterlijk en figuurlijk de ruimte om efficiënter te gaan werken en te groeien.” Klanten komen uit allerhande sectoren. “Hydrauliek, algemene machinebouw, landbouwvoertuigen … Niet elke sector volgt immers dezelfde conjunctuur. Door meer te spreiden willen we onszelf daartegen wapenen”, vertelt Roderick, die in 2005, vers van de schoolbanken, in het bedrijf stapte. 

In 2016 nemen de broers definitief het roer over van hun vader. De grondslagen blijven dezelfde: kort op de bal spelen met kwalitatief draai- en freeswerk met diameter van 10 tot 700 mm en tot 3 m lengte. “We zijn soms sneller dan bol.com. Als de nood hoog is voor onze klanten en we hebben het materiaal op stock, dan kunnen ze diezelfde avond nog stukken komen halen.”

Toonzaal van Mazak

Belangrijk element om die ondersteuning waar te maken is het performante machinepark, dat sterk oranje kleurt. “De eerste Mazaks arriveerden hier in 1999. Uiteraard kunnen ze niet meer mee met de machines van vandaag. Maar ze draaien wel nog steeds betrouwbaar productie. Dat zegt iets over de stabiliteit. Machines, daar moet je van op aan kunnen. Onze vader heeft ooit een ander merk dan Mazak geprobeerd, maar het gebrek aan service, daar kreeg hij meer dan grijze haren van. Hij kreeg het bijna aan zijn hart.” Een les die de broers goed in het achterhoofd hielden. “We krijgen uitstekende ondersteuning, via de telefoon, maar ook via vertegenwoordiger Dirk Vermeulen. Stilstand kost geld. En met de nabijheid van het Europese magazijn in Leuven kan ik desnoods om een wisselstuk rijden”, vult Bjorn aan. 

Als de nood hoog is en Vanhee heeft het materiaal op stock, dan kunnen klanten diezelfde avond nog stukken komen halen. Belangrijk element om die ondersteuning waar te maken is het performante machinepark, dat sterk oranje kleurt.

Investeren in automatisering

Sinds de overname hebben de broers Vanhee elk jaar geïnvesteerd in een nieuwe machine. Gregory: “We kijken waar het stropt en zoeken daar dan de best mogelijke oplossing voor.” Maar de Mazaks die er de laatste jaren bij kwamen, waren niet meer alleen. Vanhee kiest waar mogelijk voor automatisering. “Personeel is zo moeilijk te vinden. Door aan de hand van een automatiseringsoplossing elke avond of in het weekend onbemand wat extra uren te draaien, zorg je voor rust en continuïteit op de productievloer. De stielman kan zich bezighouden met zijn stiel. De automatisering werkt het ‘repeterende’ werk af. Samen met het hogere spindelrendement, doet het de machines echt renderen. En daarvoor heb je geen gigantische series nodig. Vanaf tien à twintig stuks levert het al op”, rekent Roderick. 

Nieuwste telg: Variaxis C-600

Om daarvoor de nodige plaats te vinden, kwam er in 2022 een nieuwe loods met rolbrug bij. Die creëerde onder andere ruimte voor een Variaxis C-600 met een BMO-automatiseringsoplossing. Roderick: “Een nieuwe machine, omdat we er een frezer bij hadden. Een vijfasser ook, omdat we er toch de voordelen van inzien, naar handeling, naar nauwkeurigheid, naar foutenlast. Een buitenkansje bovendien. De machine was een toonzaalmodel, en dus snel geleverd. In december de bestelling geplaatst, in januari draaide ze hier al productie. Op de automatisering hebben we wel nog moeten wachten tot juni. Maar door dat als één cel aan te kopen bij Mazak, mag je op beide oren slapen dat je een goed werkende oplossing krijgt.” Uitgerust met 120 gereedschappen, een hogedrukpomp, een systeem voor de automatische meting van werkstuk en gereedschappen … waren er maar weinig toeters en bellen die ontbraken. “De Mazak sturing hebben we intussen goed in de vingers. Het was wel even zoeken hoe de klemming helemaal goed te krijgen. De eerste reeksen blijf je erbij, maar dat liep snel soepel om ze onbemand te laten werken”, aldus Bjorn.

De stielman kan zich bezighouden met zijn stiel. De automatisering werkt het ‘repeterende’ werk af.

Verder groeien

Alle ingrediënten zijn dus aanwezig in Moorsele voor een mooie toekomst. “Ons dak ligt vol zonnepanelen. Daarmee vangen we al 61% van ons energieverbruik op. De volgende stappen zijn het verder uitbouwen van het ERP systeem. Dat zorgt voor overzicht en transparantie. Als alles op punt staat, zal het programma perfect weten welk stuk op welke machine of op welke locatie in het rek ligt. En ook de volgende generatie draait intussen mee op de productie. We kunnen er weer een lap op geven”, besluit Gregory trots.

TECHNISHOW – HAL 12 – STAND B086

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details