Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

AutomatiseringOppervlaktebehandeling

Meer buigen zonder langdurig installeren

Met de Modular Tool Changer behoort het tijdrovende en belastende handmatig installeren tot het verleden. De automatische gereedschapswisselaar voor de...

modular-tool-changer_press_21775-kopieren

2 januari 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Met de Modular Tool Changer behoort het tijdrovende en belastende handmatig installeren tot het verleden. De automatische gereedschapswisselaar voor de high-end afkantpers Xpert Pro maakt het buigproces sneller en nauwkeuriger. Daarnaast ontziet deze automatiseringsoplossing mens en materiaal.

Het werken aan een afkantpers is geen sinecure. Niet alleen de metaalplaten zijn zwaar maar ook de gereedschappen. De operators moeten de buiggereedschappen eerst uit het magazijn halen en daarna op de machine hijsen. Vooral het installeren van de bovenwang is een hele klus. Hierbij moet het gereedschap op borsthoogte in het klemsysteem gehangen worden.

Naast kracht kost het verwisselen van de gereedschappen ook tijd. Het installeren neemt tot wel 70 procent van het buigproces in beslag. En installeren komt steeds vaker voor, want er is een trend naar kleinere batches. Tegenwoordig rust een operator de machine vaak al na slechts enkele eenheden uit met totaal andere gereedschappen om een heel nieuw werkstuk te vervaardigen. En even later moet hij er weer aan geloven. Juist voor loonproducenten wordt de installatietijd daarom steeds meer de kritische factor in het buigproces.

Tot wel 30 procent productiever

Een automatische gereedschapswisselaar versnelt de installatietijd aanzienlijk en ontlast tegelijkertijd het personeel. Bystronic heeft dit vroegtijdig ingezien en al in 2016 een eerste automatiseringsoplossing gelanceerd. Met de Modular Tool Changer volgt nu het nieuwste model voor de afkantpers Xpert Pro. De aanvullende module kan zonder enig probleem op alle uitvoeringen van de high-end serie geïnstalleerd worden.

De Modular Tool Changer maakt het buigproces tot wel 30 procent productiever. En dankzij de nieuwste sensortechnologie zorgt hij ook nog eens voor een grotere nauwkeurigheid. Aan het eind van een lange dienst bevestigen operators gereedschappen soms niet meer zo nauwkeurig als noodzakelijk is. Dat zal de zesassige robot niet overkomen. Hij haalt voor elke buigopdracht automatisch de passende gereedschapsset uit het geïntegreerde magazijn en plaatst deze tot op de millimeter nauwkeurig in het klemsysteem van de boven- en onderwang.

Langere inzetbaarheid van gereedschappen

Voor operators betekent de automatiseringsoplossing echter niet dat ze meer moeten programmeren. De Modular Tool Changer is namelijk gekoppeld aan de processoftware ByVision Bending. Aan de hand van het buigprogramma herkent de robot automatisch welke gereedschappen er nodig zijn om een deel te produceren. Hierdoor vervalt het zoeken naar het juiste gereedschap. De automatisering ontlast zo het personeel en creëert daarmee ruimte voor andere werkzaamheden.

Ook de buigtafel hoeft nu niet meer schoongemaakt te worden. Een reinigingsnozzle op perslucht voorkomt dat verontreinigingen de exacte positionering van de gereedschappen verhinderen of buigdelen wellicht zelfs beschadigen. Bovendien ontziet de automatiseringsoplossing de gereedschappen. Terwijl gereedschappen bij het handmatig installeren of verwisselen snel krassen oplopen en daardoor aan nauwkeurigheid verliezen, blijven ze met de Modular Tool Changer langer inzetbaar. De robot gaat er voorzichtig mee om en bergt ze na elk gebruik netjes op in het magazijn. Hierdoor raken gereedschappen niet beschadigd en wordt ook niet per ongeluk het verkeerde gereedschap geïnstalleerd.

Slimme meedenkende sensoren

Plaatwerkers breiden hun arsenaal aan gereedschappen doorgaans continu uit om steeds meer verschillende delen te kunnen bewerken. Met de Modular Tool Changer is dit nog nooit zo gemakkelijk geweest. De slimme sensortechnologie herkent nieuwe gereedschappen automatisch en integreert deze zelfstandig in het magazijn. En op de twee geïntegreerde gereedschapsrekken is meer dan voldoende plaats. Optioneel is een derde gereedschapsrek verkrijgbaar.

De Modular Tool Changer is geschikt voor gereedschappen met een gewicht van maximaal 25 kilogram en biedt maximale toepassingsmogelijkheden. Er kunnen ondergereedschappen tot maat V120 en bovengereedschappen met een hoogte tot wel 350 millimeter in geplaatst worden, wat met name bij de productie van bakken een beslissend voordeel is. Dat de wendbare robot de bovengereedschappen 180 graden kan draaien, maakt de flexibiliteit nog groter.

Ongeacht de te buigen delen wordt het buigproces met de Tool Changer gemakkelijker, efficiënter en nauwkeuriger. Hierdoor kan het potentieel van de high-end afkantpers Xpert Pro volledig benut worden.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details