NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Meer dan ooit dé partner voor plaat-en buisbewerking in alle formaten
De toeleverancier blijft investeren en kocht een 10 kW grootformaat-lasersnijmachine met een bereik van 18 m en uitgerust met een geavanceerde bevelsnijkop.

Meer dan ooit dé partner voor plaat-en buisbewerking in alle formaten

Participatie en overname brengen evolutie in stroomversnelling

Bij Shapes Group werken ze liever voor meerdere kmo’s dan voor een paar multinationals. Deze toeleverancier voor metaalonderdelen en (sub)assemblies met vestigingen in Kuurne en Gullegem biedt meer dan ooit alles onder één dak: ponsen, lasersnijden, plooien, draaien, frezen, lassen en lakken van staal, inox en aluminium, maar ook montage van mechanische componenten. Door een participatie in het poederlakbedrijf Poedr. en de overname van Advanced Tube Technology (ATT), specialist in buislaserwerk, werden recent nieuwe bewerkingen aan het portfolio van deze one-stop-shop toegevoegd.

De productie omvat onder meer draaibanken, freescenters, een ponsmachine, lasersnijmachines én plooibanken.

Toegevoegde waarde

Flexibiliteit, leverbetrouwbaarheid en kwaliteit zijn de troeven die van Shapes Group een succesvolle partner maken voor bedrijven in Vlaanderen die op zoek zijn naar metaalonderdelen en (sub)assemblies. 

“Onder het motto ‘We Shape Your Ideas’ willen we ons onderscheiden van andere toeleveranciers door klanten volledig te ontzorgen en toegevoegde waarde te bieden: vanaf het design (via co-engineering) tot het afgewerkte stuk al dan niet met een oppervlaktebehandeling, en zelfs de verpakking”, zegt zaakvoerder Dirk Haerinck. “Dat is enkel mogelijk dankzij een ijzersterk team van 140 trouwe medewerkers en een state-of-the-art machinepark. We beschikken ook over de nodige certificaten, waaronder het ISO 9001:2015-label en het ISO 3834-2 laskwaliteitssysteem met als productnormen EN 15085-2/CL1 voor de spoorwegindustrie en EN 1090-2/3 voor structurele constructies. Een verdrievoudiging van omzet en personeelsbestand over een periode van tien jaar toont aan dat we de juiste keuzes gemaakt hebben.”

Shapes Group had al een natlakinstallatie. Door de participatie in het bedrijf Poedr. kunnen ze nu ook werkstukken in eigen beheer poederlakken.

Machines en bewerkingen

Klanten kunnen bij Shapes Group terecht voor prototypes, stukwerk en kleine en middelgrote series, alles maatwerk. De firma beschikt daarvoor over een volledig geautomatiseerd machinepark, aangestuurd vanuit een platenmagazijn met 700 locaties voor platen tot 3.000 mm en eentje met 45 plaatsen voor basismateriaal tot 6.000 mm. De productie omvat acht draaibanken, zestien freescenters, één ponsmachine, zes lasersnijmachines voor stukken tot maximum 3.000 mm breed en 18.000 mm lang, én zes plooibanken voor de bewerking van onderdelen met lengtes tot 8.000 mm, aangevuld met een plooirobot tot 5.000 mm. In het lasatelier worden zeven moderne lasrobots gecombineerd met een groep van gecertificeerde MIG/MAG- en TIG-lassers. De eigen natlakinstallatie en een meetkamer met 3D-meetbank zijn bijkomende troeven.

“De laatste jaren is er fors geïnvesteerd om dat machinepark up-to-date te houden. Zo vervingen we onze 6kW fiberlaser door een systeem met 20 kW fiberlaserbron, waardoor we platen met diktes tot 40 mm en zelfs meer kunnen bewerken. We koppelden deze machine aan een automatisch MOVit torenmagazijn voor platen tot 6.000 mm en een uniek systeem voor het ontladen en efficiënt sorteren van gesneden stukken. Dankzij de nieuwe 10 kW grootformaat-lasersnijmachine kunnen we ook extra grote platen tot maar liefst 18.000 mm snijden. Deze machine is bovendien uitgerust met een geavanceerde bevelsnijkop die toelaat om de platen onder een hoek van max. 45° te snijden, en dat in alle richtingen”, legt de zaakvoerder uit. “Ook in de komende jaren zullen ultramoderne machines met automatisering en robotisering aangekocht worden om onze ‘handjes’ op de werkvloer te ondersteunen. Verder wordt ook ingezet op de digitalisering van de bedrijfsprocessen, van offerte en bestelling tot productie en levering.”

Door de overname van de firma Advanced Tube Technologies (ATT) in Roeselare wordt ook buislaserwerk aan het aanbod toegevoegd.

Participatie en overname voor snelle groei

Bij Shapes Group blijven ze op zoek naar mogelijkheden om hun aanbod uit te breiden. Op de site in Kuurne is nog 10.000 m² aan ruimte voor verdere uitbreiding en in Gullegem werd vorig jaar een bijkomend stuk grond van 8.000 m² aangekocht. De firma zet ook meer en meer in op de montage van mechanische componenten. De klant krijgt geen losse platen, maar de volledige omkasting van zijn machines, waarna hij sneller kan starten met de afwerking, de bekabeling en de montage van accessoires. Hier en daar was er ook nog een ‘blinde vlek’, met name bewerkingen die uitbesteed moesten worden, waaronder poederlakken en buislaserwerk. 

“Er zijn twee manieren om het aanbod uit te breiden: het zogenaamde lange traject door te investeren in ruimte, machines en mensen, of de kortere stap door in te gaan op opportuniteiten om te participeren in bedrijven of activiteiten over te nemen”, sluit Dirk Haerinck af. “Door een participatie van vijftig procent in groeibedrijf Poedr. uit Wielsbeke kunnen we nu ook poedergelakte stukken aanbieden. Verder namen we Advanced Tube Technologies (ATT), een firma in Roeselare gespecialiseerd in het lasersnijden van buizen en profielen, over. Zo kunnen we meer dan ooit ‘het volledige plaatje’ aanbieden.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.