NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Nieuwe lasermachine ondersteunt flexibele slagkracht
Nic Wouters (l) en Luc Janclaes (r).

Nieuwe lasermachine ondersteunt flexibele slagkracht

Elke goed draaiende kmo wordt gekenmerkt door een sterke operationele flexibiliteit. Vooral in de metaalconstructie is dit een harde waarheid, waar alles staat of valt met een adequaat, betrouwbaar machinepark. Aangepast aan de snelle noden van een veeleisend cliënteel. Dit caseverhaal van Wouters Cutting & Welding past volledig in die filosofie. Deze zomer installeerde de Turnhoutse specialist een compacte fiberlaser van ­MicroStep bij zijn klant Lumetal in Baelen. 

Het of-verhaal

Lumetal S.A. werd in 1993 opgericht door Luc Janclaes, die er tot op vandaag werkt en samen met onder meer zijn zoon en neef het meest diverse las-, snij-, en constructiewerk verzorgt voor een al even breed scala aan klanten. Het bedrijf beschikte vroeger al over zowel een waterjet als een plasmasnijmachine, maar zag zich regelmatig gelimiteerd in zowel performantie als kwaliteit. 

Luc Janclaes: “Met de plasma haalden we vaak niet de gewenste nauwkeurigheid. Vooral bij het dunnere rvs- plaatwerk woog dit door. Met de waterjet lukte dit weliswaar, maar dan duurde het proces weer veel te lang. We leefden in feite constant met die twee uitersten, en de obligate keuze tussen goed of snel.“

De machine is eenvoudig met plaatmateriaal te voeden.

Compacte kracht

Van daaruit rijpte stilaan het idee om op lasersnijden over te schakelen. De waterjet bleef in dienst, maar van de plasmamachine werd definitief afscheid genomen. Lumetal ging, op zoek naar een pasklare oplossing, ten slotte te rade bij partner Wouters Cutting & Welding in Turnhout. Die stelde de klant een MSF COMPACT 1501.30 L fiberlaser van Microstep voor. Een op het eerste gezicht kleine machine, die echter plaatformaten tot 3000mm x 1500mm aankan. De schijn bedriegt al helemaal, wanneer je bedenkt dat de fiberlaser met zijn 6kW laserbron vlot door rvs en zacht staal tot 20mm blaast. Het geheel werd door Wouters in de maand mei van 2023 bij Lumetal geïnstalleerd, en omvat naast de lasermachine ook een filterunit van Donaldson voor een efficiënte afzuiging. 

Snel en kwaliteitsvol snijden.

Autonomie en responstijd

Luc Janclaes licht de aankoop verder toe: “Het klopt dat er hier in onze regio voldoende bedrijven zijn waaraan we het lasersnijwerk zouden kunnen uitbesteden, maar we kozen hoe dan ook voor een eigen laser. Dit in het belang van de autonomie die we erdoor verkrijgen: het versterkt immers onze slagkracht, responstijd en flexibiliteit richting klant. En dat zijn net de aspecten die al sinds de opstart van Lumetal onze reputatie als solide partner hebben gevormd.”

De MSF COMPACT fiberlaser van MicroStep.

Keuze voor Wouters

“En dan is een goede service bij machinestoringen allesbepalend”, zo gaat Luc Janclaes verder. Het cementeerde voor Lumetal de keuze voor Wouters Cutting & Welding

Nic Wouters, van Wouters Cutting & Welding, stelt het als volgt: “We zijn niet zomaar een machinewinkel, integendeel. In het belang van de klant dragen we een efficiënte respons met onze eigen servicedienst zelfs heel hoog in het vaandel. Uiteindelijk mag de service binnen het proces van ons cliënteel nooit een operationele bottleneck vormen.“ De keuzevrijheid met betrekking tot het besturingssysteem vond Lumetal nog een bijkomende meerwaarde.

Luc Janclaes: “We waren niet gebonden aan een vast pakket, zoals bij vele andere leveranciers de regel is. Het stuurprogramma was bovendien compatibel met onze softwaresystemen en tekenprogramma’s.”

Een ander sterk punt in de samenwerking is de beperkte afstand tot de leverancier, want ook dat bepaalt mee de feedbacktijd. Verder is Lumetal heel tevreden over de beperkte levertermijn  van amper zes maanden, en over de volledige opbouw en indienststelling, die heel vlot bleek te verlopen. Luc Janclaes: “Men zag meteen dat het bedrijf over heel wat knowhow en ervaring beschikte. Ook tijdens de opleiding hier ter plaatse, die in juni plaatsvond. “

Met zijn nieuwe, krachtige fiberlaser is Lumetal zo in staat om de verdere realisatie van – in veel gevallen acute – opdrachten op te vangen, zonder daarbij aan performantie of kwaliteit te moeten inboeten. De MicroStep laser verenigt immers het beste van meerdere werelden in één enkel proces, is makkelijk met plaatmateriaal te voeden en toont zich, mede door de zelfuitlijning, eenvoudig in bediening.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details