NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
One-stop-shop in metaal­bewerking verhoogt efficiëntie dankzij ­geautomatiseerd magazijn
Metaalconstructie Vanderscheuren is als one-stop-shop in de metaalbewerking al meer dan zestig jaar toeleverancier voor hoofdzakelijk de machinebouwer.

One-stop-shop in metaal­bewerking verhoogt efficiëntie dankzij ­geautomatiseerd magazijn

Zo ook bij Metaalconstructie Vanderscheuren in Diksmuide en daarom investeerde de specialist in de metaalbewerking in een geautomatiseerd magazijn type Hänel Lean-Lift®, geleverd en gemonteerd door DDD Technics. Volgens CEO Wim Leus drukt dit plateauliftsysteem de kosten voor de aankoop van gereedschappen met 20%.

De firma investeerde vorig jaar in een Lean-Lift® plateauliftsysteem, waarmee de onderdelen op een overzichtelijke en efficiënte manier opgeslagen kunnen worden.

Metaalconstructie Vanderscheuren is al meer dan zestig jaar actief in het laseren, plooien en branden, CNC-draaien en –frezen, zagen, slijpen, tappen en boren en het semi-automatisch robotlassen, en voert ook montagewerk uit. “Als one-stop-shop in metaalbewerking zijn we een toeleverancier voor de machinebouwer in industrie en landbouw, maar ook voor klanten in de interieurbouw en de voedingssector. We kennen een gestage groei in omzet en personeel. Zo steeg het aantal medewerkers vorig jaar na de lockdown met meer dan een derde tot 135”, vertelt Leus. “Ook in 2021 blijven we investeren in faciliteiten, machines en mensen. We zijn in juni gestart met de bouw van een nieuwe productiehal van 8.200 m², die ons zal toelaten om onze processen op deze site nog verder te optimaliseren en uit te breiden. Uiteraard blijven we op zoek naar technisch geschoolde arbeidskrachten om ons team te versterken.”

De opgevraagde artikelen worden binnen enkele seconden automatisch naar de werkopening gebracht, waar ze op ergonomische hoogte uitgenomen kunnen worden.

Geautomatiseerd magazijn

Net als bij de meeste metaalverwerkende bedrijven vormt de aankoop van snij- en andere grote en kleine gereedschappen naast het personeel en de grondstoffen één van de grootste kostenfactoren. Het komt er dan ook op aan om die tools efficiënt te beheren. “Alle gereedschappen, maar ook de PBM’s, lagen vroeger in rekken, waar iedereen vrij bij kon. We stelden echter vast, dat veel gereedschappen bleven rondslingeren en vaak verloren gingen, waardoor telkens weer nieuwe tools aangekocht moesten worden. We hadden ook nooit een duidelijk overzicht van onze voorraad”, zegt de CEO. “Daarom zochten we een gepaste oplossing, waarmee we alles gemakkelijker en vooral efficiënter konden opslaan en beheren. Zo kwamen we bij de geautomatiseerde magazijnoplossingen en, na grondige vergelijking van de mogelijkheden, bij DDD Technics en de Hänel Lean-Lift®.”

Efficiënt werken en kosten drukken

Dit plateauliftsysteem van Hänel Büro- & Lagersysteme maakt maximaal gebruik van de beschik­bare hoogte van de ruimte en de onder­delen worden geoptimaliseerd opgeslagen zonder ruimte­verlies in de hoogte. “De ­Lean-Lift® bestaat in modellen van 840 tot 4.460 mm breed, met keuze uit vier verschillende dieptes: 635, 825, 1.047 en 1.270 mm voor de opslag van goederen met een gewicht variërend van 300 tot 1.000 kg per plateau en een maximaal laad­vermogen per systeem van 60.000 kg”, licht Chris Cherretté, technisch commercieel afgevaardigde bij DDD Technics, toe. “Bij Vanderscheurren werd een plateau­lift van 2.460 mm breed, 825 mm diep en 5.800 mm hoog gebouwd. Ze beschikt over 8.000 locaties voor de verschillende, vaak kleine gereedschappen en ook PBM’s. Samen met de klant werd een over­zichtelijke indeling gemaakt, waar­door alle tools efficiënt opgeslagen konden worden. Elke interne gereedschaps­bestelling wordt door de magazijn­verantwoordelijke ver­werkt. Dankzij dit systeem worden de op­gevraagde artikelen binnen enkele seconden auto­matisch naar de werk­opening gebracht, waar ze op ergo­nomische hoogte uitgenomen kunnen worden.”

Dit geautomatiseerd magazijn beschikt over 8.000 locaties voor de verschillende, vaak kleine gereedschappen en ook PBM’s. De indeling werd samen met de magazijnverantwoordelijke uitgewerkt.

Blik op de toekomst

Deze Lean-Lift® werd esthetisch in de productie­hal geïntegreerd, maar wel achter een afsluit­baar hek­werk met eigen balie voor afhaling van de gereed­schappen. “Met deze plateau­lift is alles nu mooi gesorteerd en gaan veel minder gereed­schappen verloren. Op die manier drukken we de kosten voor de aankoop van gereedschappen met maar liefst 20%”, sluit Leus af. “Chris en zijn team leverden een gepaste oplossing op basis van onze behoeften. We konden bij DDD Technics terecht voor deskundig advies, installatie en ingebruikstelling alsook voor de dienst-na-verkoop. In de toekomst willen we dit systeem ook aan onze ERP koppelen, waardoor alles nog meer geautomatiseerd zal verlopen en bij elke bestelling automatisch gekeken zal worden of de benodigde gereedschappen aanwezig zijn.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details