NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Ontwikkelingen in lasermarkeren
Met de introductie van de nieuwe laserkop creëert TRUMPF extra mogelijkheden om stukken zonder dat er een extra manipulatie nodig is in 3D te markeren.

Ontwikkelingen in lasermarkeren

Zo zal op Machineering bijvoorbeeld het TruMark Station 5000 te zien zijn op de stand van verdeler V.A.C. MACHINES, een flexibele allrounder die het labelen van uw producten naar een nieuw niveau brengt. Met de nieuwe TruMark laser 6030 kan er voortaan ook in full 3D gewerkt worden.

De nieuwe laserkop TruMark 6030 zal ook op Machineering te zien zijn.

In automotive moet de traceerbaarheid van elk component gegarandeerd zijn, alvorens de wagen van de productieband kan rollen. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de techniek van het lasermarkeren daar al stevig ingeburgerd is. Immers, lasers zorgen voor een cleane en permanente labelling. Productmanager Lasertechnology Nico Velghe: “Een trend die nu volop overwaait naar de klassieke werkplaatsen. Ook daar zien zich geconfronteerd met hogere kwaliteitseisen van klanten. Lasermarkeren is het perfecte antwoord om producten te identificeren en traceren. Hightech producten vragen nu eenmaal om een hightech uitstraling. En dat is wat lasermarkeren kan toevoegen aan stukidentificatie en -tracering.” V.A.C. MACHINES is voor de lasermarkeeroplossingen van TRUMPF verantwoordelijk voor de volledige Benelux en ziet dat de verschillen stilaan weggewerkt worden. “De Nederlandse markt is zeker niet stilgevallen, maar we zien nu wel dat Belgische bedrijven een inhaalbeweging aan het maken zijn. Zij hebben lasermarkeren duidelijk ontdekt als professionele labellingtechniek. Ook de toevoeging van vision aan het markeren is in opmars om stukdetectie te realiseren. Een belangrijke extra controle in bijvoorbeeld de medische wereld.”

De One-Box-laser heeft slechts het formaat van een schoendoos, maar alles zit erin om lasermarkeren te integreren in uw productie of machine.

Lasermarkeren in 3D

Om zijn stevige marktpositie nog uit te bouwen blijft TRUMPF investeren in innovatie. V.A.C. MACHINES beschikt in zijn thuisbasis in Brugge over een eigen markeerlabo. “We kunnen daar de verschillende combinaties tussen lasers en stations tonen. Klanten appreciëren dat ze al eens kennis kunnen maken met de touch & feel van markeerstations van TRUMPF en hun eigen stukken gemarkeerd zien”, vertelt Velghe. Een opvallende verschijning daar, die ook op Machineering te zien zal zijn, is de nieuwe laserkop TruMark 6030. De eerste solid state laser in het gamma van TRUMPF die een volledige 3D-werking kent. “De meeste toepassingen kunnen afgedekt worden met een 2D-laserkop. Maar met deze introductie creëren we weer extra mogelijkheden voor gebruikers om hun stukken zonder dat er een extra manipulatie nodig is in 3D te markeren. Dat gebeurt overigens volledig optisch, er is dus geen mechanische beweging langs de Z-as. De stap van 2D naar 3D hoeft zelfs niet meteen te gebeuren. Van zodra de gebruiker er de producten voor heeft, kunnen de 3D-functionaliteiten via een aanpassing in de software geactiveerd worden”, geeft Velghe aan.

In zijn markeerlabo kan V.A.C. MACHINES de combinatie van verschillende laserkoppen en markeerstations tonen.

One-Box-laser: zo met markeren aan de slag

Een andere opvallende oplossing binnen het lasermarkeergamma van TRUMPF is de One-Box-laser. “Slechts het formaat van een schoendoos, maar alles zit erin om lasermarkeren te integreren in uw productie of machine. Laserkop, voeding, video-uitgang … Een interessante opstap voor bedrijven naar lasermarkeren”, vat Velghe het samen. “Deze markeerlaser beschikt immers over alle functionaliteiten van zijn grotere broertjes, maar niet over het uitgebreide optiepakket. Een standaard­product dus, waarbij we samen met de klant kijken of het volstaat in functie van de tijd die het lasermarkeren in beslag mag nemen en de kwaliteit die gewenst is. In vele gevallen blijkt onze One-Box-Laser een perfecte oplossing. Door zijn omvangrijke interface is hij overigens ook zeer makkelijk te integreren.”

Service

Nog een element waar alle TruMark oplossingen in uitblinken: hun onderhouds­arme werking. “In in-line toepassingen kan een volledige productie­lijn stilstaan wanneer het markeerstation uitvalt. Het zijn dan ook zeer betrouwbare toestellen waar weinig storingen bij optreden. En mocht er toch een probleem zijn dan kunnen onze klanten rekenen op de goede service waar we voor bekend staan in de markt”, besluit Velghe.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.