NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Platen en klein materiaal compact opslaan
Zowat vier jaar geleden investeerde Vanhauwaert in een Rotomat® magazijnlift van Hänel, uitgerust met twintig draageenheden, waarvan de helft een tussenlegbord heeft.

Platen en klein materiaal compact opslaan

Om de efficiëntie en productiviteit op de werkvloer te optimaliseren, is het voor maakbedrijven belangrijk om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Naast het machinepark neemt vaak vooral de opslag van grondstoffen en onderdelen veel plaats in beslag. Toch zijn er mogelijkheden om die magazijnruimte te beperken. Bij Vanhauwaert, constructeur van verwerkingslijnen voor vlas, hennep en andere natuurvezels, investeerde men fors in systemen voor de compacte opslag van kleine materialen én platen. Zo kocht het familiebedrijf uit Kuurne vier jaar geleden een Rotomat® magazijnlift, terwijl twee jaar geleden een plaatsbesparend platenopslagsysteem geïnstalleerd werd. Voor beide oplossingen werd een beroep gedaan op de specialisten van DDD Technics, de officiële verdeler van geautomatiseerde magazijnoplossingen van Hänel en Submentum.

Het platenmagazijn heeft een totale capaciteit van circa 100 ton. Elke cassette is 90 mm hoog, waardoor volledige pakken direct geladen kunnen worden.

Gestart in 1892 als een café met bijhorende smisse, zoals wel vaker in die tijd, is Vanhauwaert Machines intussen uitgegroeid tot een constructeur van verwerkingslijnen voor vlas, hennep en andere natuurvezels. Het familiebedrijf met wereldfaam op het vlak van bewerkingsmachines verhuisde in de jaren 90 naar een nieuwe locatie in de industriezone van Kuurne. “De vraag naar bewerkingslijnen is de laatste jaren sterk gegroeid, waardoor we in nieuwe machines en bijkomende werkkrachten moesten investeren. De ruimte in onze productiehal is echter beperkt en we willen die dan ook optimaal benutten,” vertelt Steven Vanhauwaert, zaakvoerder in de vijfde generatie. “Daarom ging ik op zoek naar oplossingen om onze materialen compacter en nauwkeuriger te kunnen opslaan. Zo kwamen we bij DDD Technics terecht, waar men ons de geautomatiseerde Rotomat® magazijnlift type 936 van Hänel voorstelde.” Chris Cherretté, technisch commercieel afgevaardigde bij DDD Technics, vult aan: “Dit systeem heeft een hoogte van 5.470 mm, een diepte van 1.615 mm en is 3.420 mm breed. De lift omvat twintig draageenheden, waarvan de helft met een tussenlegbord voorzien is. Door de compacte bouwwijze zorgt dit systeem voor meer dan 60% meer opslagcapaciteit. Het brengt de opgevraagde materialen binnen enkele seconden naar de werkopening.”

Submentum ontwikkelde voor Vanhauwaert een plaatsbesparend opslagsysteem voor metalen platen – helemaal op maat. Het past dan ook perfect in het magazijn.

Compact platenmagazijn

Deze Hänel Rotomat® bleek een prima investering en steekt intussen bijna helemaal vol met kleine materialen. Vanhauwaert overweegt zelfs de aankoop van een tweede gelijkaardige magazijnlift in de nabije toekomst. “Een kleine drie jaar geleden zochten we ook naar een oplossing om onze metalen platen op een beperkte ruimte op te slaan. Die platen stonden gewoon recht in het magazijn en namen veel plaats in beslag. Aangezien we zeer tevreden waren over de kwaliteit van onze magazijnlift en de service van DDD Technics, klopten we opnieuw bij hen aan. Zo kwamen we in contact met hun engineeringpartner Submentum uit Menen. Samen met Dieter Hoornaert en zijn team werd een plaatsbesparend opslagsysteem ontwikkeld, dat volledig op maat is en ook aan ons ERP-systeem gekoppeld werd”, legt de zaakvoerder uit. “Dit verticale platenmagazijn past perfect binnen onze productiehal, tot net onder de rolbrug. Het heeft een totale capaciteit van circa 100 ton, met andere woorden 3 ton per cassette. Deze cassettes zijn 90 mm hoog, waardoor we nieuwe pakken met platen bij aankomst integraal met de heftruck in het systeem kunnen laden. Zo winnen we veel tijd omdat we niet alles moeten opsplitsen.”

Ook de sturing wordt door Submentum in eigen beheer geprogrammeerd. De systemen zijn uitgerust met een gebruiksvriendelijke monitor.

Met het oog op de toekomst

DDD Technics werkt nauw samen met Submentum voor deze plaat­magazijnen op maat, volledig ‘made in Belgium’. Terwijl deze laatste de engineering en productie voor zijn rekening neemt, staat eergenoemde firma als exclusief verdeler in voor de verkoop en service vanuit locaties in Stekene, Duffel en Menen. “Alles gebeurt in nauw overleg met de klant. Ze werd eerst ook bij dit project alles in 3D uitgewerkt, waarna samen met Steven Vanhauwaert naar de technische kant gekeken werd, met name de integratie in de productiehal, de plaats van het bedieningspaneel … Zo wist de zaakvoerder ook direct wat hij kon verwachten”, licht Cherretté toe. “Ook de sturing werd in eigen beheer geprogrammeerd. Zo kunnen gemakkelijk zaken aangepast worden op maat van de klant. Er is standaard een gebruiksvriendelijke interface met voornamelijk symbolen voorzien, waardoor het comfort voor de gebruiker gevoelig verhoogd wordt. Uiteraard krijgen de operatoren bij ingebruikname begeleiding en opleiding bij deze maatsystemen.” De zaakvoerder van Vanhauwaert Machines sluit af: “We zijn uiterst tevreden over dit platenmagazijn, dat intussen twee jaar op onze werkvloer staat. Een groot voordeel is ook dat deze installatie volledig automatisch werkt. Dankzij een verhoogd veiligheidsniveau moet de operator niet steeds bij het magazijn aanwezig zijn als een plaat uitgehaald of opgeborgen wordt. Zo kan hij een andere taak uitvoeren. Het draagt uiteindelijk allemaal bij aan een verbeterde productiviteit en efficiëntie op de werkvloer.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.