NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
SBM Opleiding: Inleiding in de machinebouw

SBM Opleiding: Inleiding in de machinebouw

Inleiding in de machinebouw” is een basiscursus die een overzicht geeft van de belangrijkste aspecten van de machinebouw.

De syllabus is ontstaan uit vele jaren ervaring en biedt op een praktische wijze de nodige basis om vlot mee te kunnen spreken met professionals over diverse topics in de machinebouw. De cursus is zodanig opgebouwd dat het wel degelijk de verschillende vakgebieden, normen, wetgeving, veiligheid met elkaar verbindt.

Wat staat er op het programma?

Module 1: Basiskennis constructie in de machinebouw – 4 sessies
In de inleidende module worden alle basisbeginselen uitgelegd die nodig zijn om de goede werking van een technische installatie te kunnen begrijpen. Het vakjargon uit diverse vakgebieden wordt begrijpelijk, overzichtelijk en praktijkgericht behandeld.

Hier worden o.a. de materiaaleigenschappen behandeld, de faalwijzen van constructies, de belangrijkste productietechnieken uit de werkplaats, het iso-systeem voor grensmaten en passingen, etc.

Module 2: Basiskennis aandrijftechniek  – 4 sessies
In deze module behandelt de essentiële principes van beweging, krachtwerking en energieomzetting in technische systemen. Deelnemers verwerven diepgaande kennis over elektrische motoren, aandrijvingen, en ontwikkelen vaardigheden in pneumatica, hydraulica en automatisatie. Deze module rust hen uit met de expertise om geavanceerde technologische systemen te begrijpen, ontwerpen en onderhouden.

Module 3: Machineonderdelen: kennismaking met de basiswerking – 4 sessies
In deze module worden de belangrijkste verbindingstechnieken en machinecomponenten behandeld waarop de machineconstructeur zelf het meeste invloed heeft op de realisatie ervan. Het zijn net deze componenten waar in de praktijk de meeste problemen opduiken.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Voldoende kennis van de basisbegrippen in de machinebouw om in de praktijk te praten met een expert over het ontwerp of eventuele aanpassingen aan een machine.


Na deze basisopleiding voorzien we vervolgopleidingen:

Ontwerp van de machinebouw: Machinebouw in de praktijk – gevorderden
Deze vervolgopleiding gaat dieper in op het ontwerpen en het berekenen van machinecomponenten om de kans op vroegtijdig falen te minimaliseren en besteedt ook extra aandacht aan het veiligheidsaspect.


Andere opleidingen gaan verder met de automatisering, PLC, IoT, Smart Factory & Industrie 4.0.

De opleiding “Inleiding in de machinebouw” start op maandag 11 maart 2024 in Gent.
Breng uw passie voor techniek tot leven bij SBM: Word technisch docent!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details