NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Van een houten kast en ­ongeordende rekken naar een overzichtelijk ­geautomatiseerd magazijn
Merlier Slijperij & Machines combineert een eigen slijperij met een shop voor snijgereedschappen, lijmen, kantenbanden en houtbewerkingsmachines.

Van een houten kast en ­ongeordende rekken naar een overzichtelijk ­geautomatiseerd magazijn

Wie veel verschillende kleine en grotere gereedschappen en andere materialen moet opslaan, kan maar best op zoek gaan naar een overzichtelijke oplossing. Zo krijgt alles een duidelijk plaats en gaat er geen tijd verloren bij het zoeken. Mensen lopen minder rond en zo verhoogt de efficiëntie gevoelig. Bij Merlier Slijperij & Machines in Zwevegem investeerde men daarom in een geautomatiseerd magazijn type Hänel Lean-Lift®, geleverd en gemonteerd door DDD Technics.

Bij Merlier werd een plateaulift van 2.860 mm breed, 825 mm diep en 5.800 mm hoog gebouwd, net achter de balie waar klanten met hun vragen terecht komen.

In een klein atelier startte precisieslijper John Merlier in 1991 z’n eigen zaak. Met enkele nieuwe en gebruikte machines begon hij met het slijpen van gereedschappen voor schrijnwerkers. Vader Merlier had in zijn vijftien jaar lange carrière in de slijpbranche heel veel kennis en ervaring opgedaan. De mond-aan-mond reclame zorgde ervoor dat op korte termijn een groot klantenbestand opgebouwd werd. De firma groeide uit tot een echte specialist op het vlak van slijpen van gereedschappen voor de houtindustrie, maar ook voor het bewerking van aluminium, metaal, PVC, textiel … “Onze slijperij is altijd een sterke troef gebleven, maar we zijn ons ook gaan richten op de verkoop van snijgereedschappen, lijmen, kantenbanden en zelfs houtbewerkingsmachines. We zijn verdeler van grote merken als Festool, Bi-Matic, Casolin, Riedex, JET, Robland, Maggi, Putsch, Contamic, ACM en verkopen sinds begin dit jaar, in samenwerking met DV Special Machines, de CNC-gestuurde systemen van Masterwood”, vertelt zoon en huidig zaakvoerder Steven Merlier. “Door de groei van het assortiment en het team moesten we op zoek naar een grotere locatie. In 2008 namen we onze intrek in een nieuwbouw in de Esserstraat in Zwevegem. Eind 2019 kochten we ook het aanpalende gebouw om er een nieuwe slijperij te realiseren. De bestaande faciliteit werd omgetoverd tot een one-stop-shop met ruime showroom voor gereedschappen en machines.”

De firma investeerde ongeveer 2 jaar geleden in een Lean-Lift® plateauliftsysteem, waarmee de onderdelen op een overzichtelijke en efficiënte manier opgeslagen kunnen worden.

Efficiënter opslagen en beheren

In het verleden werden de kleine gereed­schappen bij Merlier Slijperij & Machines in een houten kast bijgehouden. De grotere onder­delen werden in rekken op de bovenliggende verdieping gestockeerd. Vaak moesten de mede­werkers lang zoeken naar de juiste materialen, omdat ze op een ver­keerde plaats lagen of gewoon niet meer beschik­baar waren. Daarom ging de zaak­voerder op zoek naar een gepaste oplossing, waarmee alles gemakkelijker en vooral efficiënter opgeslagen en beheerd kon worden. Zo kwamen ze bij de geautomatiseerde magazijn­oplossingen en, na grondige vergelijking van de mogelijkheden, bij DDD Technics en de Hänel Lean-Lift®. “Bij Merlier installeerden we een plateaulift van 2.860 mm breed, 825 mm diep en 5.800 mm hoog. Ze beschikt over 40 plateaus voor de verschillende, vaak kleine gereed­schappen en grotere onder­delen. Dankzij dit systeem worden de op­gevraagde artikelen binnen enkele seconden auto­matisch naar de werk­opening gebracht, waar ze op ergo­nomische hoogte uit­genomen kunnen worden”, legt Chris Cherretté, technisch commer­cieel af­gevaardigde bij DDD Technics, uit. “Dit plateau­liftsysteem werd esthetisch centraal achter­aan in shop/showroom geïnte­greerd. Er werd een over­zichtelijke indeling gemaakt, waar­door alle tools mooi gesor­teerd en efficiënt op­geslagen kunnen worden. Er zijn zelfs drie plateaus die specifiek gebruikt worden om bestellingen klaar te leggen, die door klanten afgehaald worden.” 

Dit geautomatiseerd magazijn beschikt over 40 plateaus, waarvan er drie gebruikt worden om bestellingen voor afhaling door klanten klaar te leggen.

Veel tijd winnen

Merlier sluit af: “Bij ons geen zoektocht meer naar gereedschappen of onderdelen, maar gewoon via het systeem opvragen en uitnemen. Alleen bevoegde personen hebben trouwens toegang tot het magazijn. Zij kennen het systeem door en door en weten precies waar alles zich bevindt. ’s Avonds wordt het magazijn ook afgesloten. We zijn alvast uiterst tevreden van onze investering, want we winnen veel tijd en het werk gebeurt efficiënter dan ooit tevoren. Met eventuele vragen kunnen we trouwens steeds terecht bij DDD Technics. Als ons assortiment blijft groeien, zullen we niet twijfelen om in de toekomst een bijkomende Hänel Lean-Lift® aan te kopen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.