NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Van plasma naar fiberlaser zorgt voor enorme tijdswinst
Joost Levrouw (Astratec) en Mathias Boysen (FB Construct): “Om een nauwkeurigere en mooie afwerking te krijgen, zijn we beginnen uitkijken naar een lasersnijmachine.”

Van plasma naar fiberlaser zorgt voor enorme tijdswinst

Wie op Machineering rondliep, kon niet naast de aanwezigheid van Bodor kijken. Met Astratec als officiële dealer koppelt de ­Chinese fabrikant van lasersnijmachines nu ook een flinke dosis service aan zijn scherpe prijzen. Een gouden combinatie. Dat ondervond FB ­Construct uit Kortemark al, dat sinds augustus zijn stukken ermee snijdt, tot grote tevredenheid. 

Toen vader Filip in 2001 met FB Construct begon, lag de focus op transportbanden en machines voor de groenteverwerkende industrie. Niet verwonderlijk: Kortemark ligt te midden van de grote landbouwarealen waarvan de oogst tot diepvriesgroenten verwerkt worden. “Vanuit die ervaring hebben we onze activiteiten steeds verbreed. Vandaag leveren we machines en installaties, compleet met automatisering, voor tal van sectoren, maar nog steeds hoofdzakelijk in rvs. Zowat 95% van het materiaal dat we hier verwerken, is rvs in diktes van 1 tot 12 mm”, vertelt Mathias Boysen, die er zelf in 2010 bijkwam.  

Voor de zekerheid had FB Construct er al een extra snijkop bij gevraagd. “Maar als je met genoeg verstand programmeert en voldoende micro joints gebruikt, dan blijft er eigenlijk niks haken in het skelet.”

Maatwerk vanuit vakkennis

Met dat materiaal en de opgebouwde kennis en ervaring gaan ze aan de slag om de meest uiteenlopende machines voor klanten te bouwen. “Als er maar een transportband in zit”, lacht Boysen. 

Alles gebeurt zoveel mogelijk in-huis. Enkel voor het complexere automatiseringswerk wordt samengewerkt met een vaste partner. “Het gaat steevast om maatwerk”, legt hij uit. “We vertrekken vanuit de nood van de klant en de beschikbare ruimte, om een 3D-tekening te maken. Hierin proberen we ons echt te onderscheiden, door na te denken over wat de best mogelijke oplossing is voor de concrete toepassing van de klant aan een goede prijs-kwaliteitverhouding. Na de goedkeuring zetten we die om in een functionele machine, die we hier in ons atelier volledig afwerken. Binnen de kortst mogelijke keren, want door alles in eigen beheer te houden, kan je ook heel scherpe levertermijnen realiseren. Iets wat klanten zeker weten te smaken. En moet er al eens iets hersteld worden, dan kunnen we dankzij ons machinepark ook een snelle service leveren.” 

De Bodor lasersnijmachine werkt helemaal zoals het hoort bij FB Construct, met een sturing die gebruiksvriendelijk en robuust is.

Laser voor mooiere afwerking

Tot voor kort gebeurde het gros van het snijwerk met een plasmasnijtafel. De plasmastraal liet echter een oxidatielaag op het oppervlak achter, waardoor er steevast nabewerking nodig was. “Om een nauwkeurigere en mooie afwerking te krijgen, zijn we daarom beginnen uitkijken naar een lasersnijmachine”, verduidelijkt Boysen. Een zoektocht die enkele jaren geleden nog op niks uitdraaide. De topmerken hadden meer toeters en bellen dan FB Construct nodig had, en dus ook een torenhoog prijskaartje. “Bodor was toen ook de revue gepasseerd, maar dat er geen serviceapparaat achter stond, schrok ons te veel af.” 

Tot Astratec er zijn lenden achter legde en leverancier werd van het Chinese merk. Een weloverwogen beslissing, volgens zaakvoerder Joost Levrouw. “Ook wij hebben eerst de kat uit de boom gekeken. Maar de machines van Bodor hoeven vandaag op vlak van snijkwaliteit echt niet meer onder te doen. Veel van de gebruikte componenten zijn ook dezelfde. Het prijsverschil zit hem vooral in een minder doorgedreven automatisering. En voor een goede werking zijn uiteraard ook een vlekkeloze installatie en begeleiding van belang.”

Service en prijs overtuigen

FB Construct twijfelde echter geen seconde langer. De werkvloer in Kortemark werd in augustus aangevuld met een 3 kW fiberlaser. “Voor ons is dit meer dan voldoende. Het gaat immers grotendeels om dunne platen, en de machine moet hier niet de hele dag aan de bak. De scherpe prijs in combinatie met de sterke service van Astratec waren doorslaggevend. We kennen Astratec al langer dan vandaag en weten dat we bij problemen altijd heel snel geholpen worden. We hebben dan ook nog geen seconde spijt gehad van onze beslissing. Alles werkt zoals het hoort, met een sturing die robuust en gebruiksvriendelijk is”, vult Boysen aan. 

Sindsdien komen de stukken, die met stikstof worden gesneden, nagenoeg perfect van de machine bij FB Construct. “Enkel wanneer we boven 6 mm gaan, is er wat lichte nabewerking nodig. Daardoor winnen we enorm veel tijd en kunnen we veel nauwkeuriger werken. Zo kunnen we nu bijvoorbeeld voor pen-gat-verbindingen opteren die zich makkelijker en properder laten monteren.”

FB Construct staat voor machines op maat, grotendeels in rvs. Alles gebeurt zoveel mogelijk in-huis. Enkel voor het complexere automatiseringswerk wordt samengewerkt met een vaste partner.

Alles in één keer juist

Voor de zekerheid had FB Construct er al een extra snijkop bij gevraagd. “Zodat we hem zelf in voorraad liggen hebben, mocht er toch een panne opduiken. Maar als je met genoeg verstand programmeert en voldoende micro joints gebruikt, dan blijft er eigenlijk niks haken in het skelet. Dankzij de Bodor lasermachine kunnen we efficiënt en precies werken en alles in één keer juist produceren.”     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details