NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Adembescherming bij metaalbewerking
Kite Pro Vision bij slijpwerkzaamheden.

Adembescherming bij metaalbewerking

Bij metaalbewerking komt er onvermijdelijk een hoop staalstof en lasrook vrij. Zelfs wanneer er lokale afzuiging is voorzien, blijft persoonlijke adembescherming noodzakelijk om op een veilige en gezonde manier te kunnen werken. De mogelijkheden zijn heel divers, dus is het belangrijk om een geschikt adembeschermingsmiddel te kiezen voor uw toepassing. Luchtkappen en maskers met een motorunit bieden steeds de hoogste graad van bescherming.

Werken met metaal gaat gepaard met het vrijkomen van staalstof door handelingen als slijpen, afbramen en polijsten. Dit staalstof bestaat zowel uit fijne als grove stofdeeltjes, bij inademen vormen deze deeltjes een reële bedreiging voor de gezondheid. Daarnaast is er nog de lasrook die ontstaat bij laswerkzaamheden. De directe effecten van lasrook kunnen oogirritaties, keel- en luchtwegklachten zijn. Op de lange termijn moet je denken aan longaandoeningen, zoals chronische bronchitis. De meest schrikwekkende scenario’s spreken van een (zeer) verhoogde kans op kanker bij het lassen van rvs.

Kite Pro Multivision bij laswerkzaamheden.

Bronnen van stof bij metaalverwerking

Elke lasser heeft te maken met lasrook en metaalstof. Sommige werkplaatsen zijn dan wel uitgerust met bronafzuiging, toch verspreidt een deel van deze rook zich in de ruimte. De samenstelling ervan varieert sterk afhankelijk van het soort metaal, de afwerking en het type laselektrode dat wordt gebruikt. In de rook kunnen naast ijzerdeeltjes ook gevaarlijke stoffen aanwezig zijn afkomstig uit een eventuele coating.

Verspanende, thermische en mechanische bewerkingen gaan doorgaans gepaard met het vrijkomen van veel stof. Bovendien wordt voor deze processen soms gebruik gemaakt van bewerkingsvloeistoffen. In dat geval ontstaan er aerosolen, een soort nevel, deze kunnen irriterende en allergene componenten bevatten.

Kite Pro Multivision.

Arbin adembescherming voor lassen en metaalbewerking

Adembescherming voor lassers bestaat doorgaans uit een motorunit gedragen op de riem, een luchtslang en een lashelm. Bij de Arbin Kite lashelmen is de motor geïntegreerd in de laskap waardoor de unit op de riem en luchtslang overbodig worden. Hierdoor zijn de Kites in een handomdraai opgezet en hebben ze een uitstekend gebruiksgemak. De Kite Pro Multivision combineert een automatische lashelm met de hoogste graad van adembescherming, vele malen hoger dan de veelgebruikte wegwerp stofmaskers (FFP2/FFP3). Metaalbewerkers die geen laswerkzaamheden uitvoeren kunnen ook gebruik maken van de Kite Pro Vision met impactbescherming voor het gezicht.

Voor meer informatie, vragen of een demonstratie, gelieve contact op te nemen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.