NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Automatische ontbraammachine helpt korte doorlooptijden waarborgen
Ook de klanten profiteren van deze nieuwkomer op de werkvloer. “Zowel van de winst in kwaliteit, als van de winst in tijd en efficiëntie”, vertelt Gertjan De Sy.

Automatische ontbraammachine helpt korte doorlooptijden waarborgen

Bij familiebedrijf Frank De Sy in Evergem houden ze wel van een uitdaging. Ze zijn gespecialiseerd in enkelstuks en kleine series in plaatwerk. Elke bestelling wordt er met kennis van zaken opgenomen en afgewerkt op een modern machinepark. Recent investeerde het bedrijf ook in een automatische ontbraammachine. “Omdat klanten steeds meer belang hechten aan een goede afwerking. Maar het levert ons ook winst op in snelheid en efficiëntie”, vat Gertjan De Sy samen.

Al hun spaargeld hadden Frank De Sy en zijn echtgenote Pascale Roegiers ervoor over om in ’91 te investeren in een eigen zaak. Het geld ging naar een schaar, een plooibank en een laspost. “Hij had in plaatwerk zijn passie gevonden”, vertelt zoon Gertjan, die in 2016 in het familiebedrijf stapte. Die passie vertaalde zich al snel in een ijzersterke reputatie in de buurt. In geen tijd was het atelier te klein en vonden ze een groter onderkomen. Door de uitbreiding van de Gentse haven verhuisden ze in 2005 noodgedwongen nog eens, naar een nieuwbouw in industriepark De Nest in Evergem. In december kreeg het gebouw een extra uitbreiding. De mond-tot-mond-reclame blijft dus haar werk doen. “We focussen ons steeds meer op stukwerk, maar we proberen toch onze doorlooptijden in courante materialen te beperken tot een week. Klanten weten dat te appreciëren.” 

Gertjan De Sy en Dieter Dendauw: “Alle kennis zit eigenlijk opgeslagen in de machine, zodat iedereen ermee kan werken. Dat brengt voordelen.”

Twee generaties

De ware kracht van dit familiebedrijf schuilt echter in de synergie tussen de twee generaties. “Daardoor kunnen we echt wat een ander niet kan of niet durft”, maakt Gertjan zich sterk. “Met de ervaring van mijn vader in plaatwerk en mijn kennis van moderne tekenpakketten kunnen we elke klant bedienen. Niet evident, want het gaat vaak om maatwerk dat in tal van sectoren landt. Maar we geloven in ons kunnen, en zorgen voor een up-to-date machinepark om ons daarin te ondersteunen.” Dat was overigens de motivatie achter de recente uitbreiding. “We wilden een nieuwe fiberlaser installeren, maar daarvoor hadden we extra ruimte nodig. Ruimte die ons nu in staat stelt om efficiënter te werken.”

Meer aandacht voor afwerking

Het bleef niet bij een fiberlaser alleen. “Klanten willen een goede afwerking. In de eerste plaats om de stukken veilig te hanteren, maar we zien dat machinebouwers meer waarde beginnen te hechten aan een feilloze uitstraling. Ze verwachten niks minder van ons plaatwerk. Daarom snijden we bijvoorbeeld al met zuurstof.” 

Naast de nieuwe fiberlaser prijkt sinds december ook een automatische ontbraammachine van VG Machines. Een volgende stap om mee te evolueren met de eisen van klanten. “Een investering die al lang op onze planning stond”, geeft Gertjan aan. “We kunnen er immers niet alleen een betere afwerking mee garanderen, maar sparen er ook tijd mee uit. Belangrijk om die korte doorlooptijden voor onze klanten te blijven waarmaken. Nu hebben we er de ruimte voor.”

Machinebouwers beginnen steeds meer waarde te hechten aan een feilloze uitstraling. “Ze verwachten niks minder van ons plaatwerk”, aldus Gertjan De Sy.

Geautomatiseerd ontbramen

Het eerste contact met VG Machines gaat al meer dan acht jaar terug. “We zochten toen naar een manier om vierkante deurgrepen mooi op te schuren.” Vorig jaar namen ze die draad weer op tijdens Machineering. “We wilden vooral een goed geautomatiseerd proces, zodat we niet telkens zelf alles moesten instellen voor een onberispelijk resultaat.” De Edge Cell Plus beantwoordde perfect aan dat plaatje. Dat bleek ook uit de testen die ze met hun stukken gingen uitvoeren in de showroom van VG Machines in Kuurne. “De ijking van de borstels gebeurt automatisch”, legt Dieter Dendauw uit. “Alles wordt opgemeten en indien nodig bijgesteld, zodat de gebruiker er geen omkijken naar heeft. Hij hoeft enkel de dikte, de afronding en de snelheid in te geven.”  

De Edge Cell Plus van VG Machines beantwoordde perfect aan de eisen van plaatverwerkingsbedrijf Frank De Sy.

Iedereen kan ermee werken

De machine staat sinds december in voor het ontbramen en afwerken van de stukken bij Frank De Sy. Alles netjes op tijd geleverd en zonder problemen geïnstalleerd. “Een aanwinst”, zegt Gertjan daarover. “Alle kennis zit eigenlijk opgeslagen in de machine, zodat iedereen ermee kan werken. Heeft iemand even wat tijd vrij in de productie, dan kan hij snel wat stukken op de toevoerband leggen. Dat brengt voordelen.” Ook de klanten profiteren van deze nieuwkomer op de werkvloer. “Zowel van de winst in kwaliteit, als van de winst in tijd en efficiëntie. Alle stukken die van de laser komen in rvs, gaan nu meteen naar de ontbraammachine. Je hebt ze dus al in handen gehad en gesorteerd. Twee vliegen in één klap. Voor andere materialen hangt het af van de vraag van de klant.” 

Ondersteuning van a tot z

Over de samenwerking met VG Machines niks dan lof. Gertjan: “We kiezen bewust voor lokale partners, ook al omdat er dan geen taalbarrière is. We hebben heel duidelijk kunnen formuleren wat we nodig hadden en een machine gekregen die daar helemaal aan tegemoet komt. En ter plaatse gezien hoe robuust die machines wel gebouwd worden. Dat maakt veel verschil. Service is voor ons belangrijk. Vorige week stuitten we op een probleem dat we zelf niet konden oplossen. In geen tijd stonden ze hier. We krijgen ook alle mogelijke advies over welke finish je met welk type schuurborstels en -banden kunt bereiken. Alles om de juiste afwerking aan onze klanten te geven.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details