NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Het belang van ontbramen
Ontbramen is het verwijderen van scherpe bramen en onvolkomenheden om een beter uitziend en veiliger product te creëren.

Het belang van ontbramen

Aan welke industrie u ook toelevert, het is belangrijk om nauwkeurige producten af te leveren. Als het gaat om metalen onderdelen, moet je kunnen vertrouwen op je werktuigmachines om producten met een consistente kwaliteit af te leveren, die klanten tevreden houden. Scherpe randen op uw metalen onderdelen kunnen een correcte werking van het product voor een klant verhinderen, machines beschadigen en zelfs letsel veroorzaken bij iedereen die met de stukken omgaat. Door te ontbramen kunt u deze problemen voorkomen en ervoor zorgen dat uw producten topprestaties blijven leveren. In dit artikel bekijken we waarom ontbramen belangrijk is en hoe het tijd en geld kan besparen.

Ontbramen is een cruciaal proces bij de fabricage van metaal en staal. Tijdens bewerkingsprocessen, zoals plooien, lassen, gieten, stampen of knippen, kunnen zich bramen vormen. Vergelijk het met een splinter op een stuk hout. Bramen zijn verhoogde, scherpe of gekartelde stukjes materiaal op een werkstuk die de kwaliteit, levensduur en prestaties van het onderdeel beïnvloeden. Deze bramen kunnen het moeilijker maken voor de onderdelen om goed te functioneren, door hun vermogen om druk, stress of spanning te weerstaan aan te tasten. Ontbramen is het verwijderen van deze scherpe bramen en onvolkomenheden om een beter uitziend en veiliger product te creëren. Het vermindert de wrijving tussen werkstukken en machines, verbetert hun esthetiek en levensduur, en maakt ze gemakkelijker te hanteren voor operatoren.

De voordelen van ontbramen

Het ontbramen van uw werkstukken en apparatuur verbetert de algemene veiligheid in uw bedrijf, met name voor uw werknemers, operatoren en klanten. Van fabricage tot transport en assemblage, het verwijderen van de bramen vermindert het risico op snijwonden. Ontbramen zorgt er ook voor dat andere machines en gereedschappen niet beschadigd raken. Wanneer uw materialen en werkstukken ontbraamd zijn voordat ze door de volgende stap in het productieproces passeren, zullen er geen scherpe randen zijn die aan andere machineonderdelen kunnen blijven haken. Ontbramen maakt machines en gereedschappen ook veel minder gevoelig voor slijtage en beschermt ze langer tegen schade door bramen. Hierdoor zien de producten er beter uit en kunnen verf en andere coatings zich beter hechten aan het oppervlak. Een afwerking van hogere kwaliteit, dus.

Wat als je bramen niet verwijdert?

Bramen kunnen verwondingen veroorzaken en brengen dus het risico op potentiële aansprakelijkheden mee. Daarnaast maken ze het bewerkingsproces moeilijker en onbetrouwbaar. Bramen kunnen ervoor zorgen dat uw werkstuk of onderdeel niet op de juiste plaats blijft liggen voor een opspanning of veroorzaken onnauwkeurige metingen. Als je bramen laat zitten, kunnen ze er ook voor zorgen dat draadmeters en pluggen niet goed passen, wat leidt tot afgekeurde onderdelen en storingen met andere materialen. Zelfs als een onderdeel met bramen correct past, kan dit ervoor zorgen dat het stuk defect raakt of onregelmatig functioneert. Alles wat uiteindelijk tegen de bramen aan de rand van een onderdeel kan schuren, kan na verloop van tijd insnijden of beschadigd raken zonder dat de gebruiker dit weet.

Waarom machinaal ontbramen

Dat ontbramen een effectieve manier is om je metalen stukken glad te houden, staat buiten kijf. Operatoren kunnen echter veel verschillende methoden gebruiken om die ruwe randen weg te werken. Handmatige methoden vereisen veel fysieke arbeid. Het zal langer duren vooraleer de stukken klaar zijn, wat het productieproces kan vertragen. Met automatisch ontbramen kunt u dit proces versnellen en telkens consistente, betrouwbare en nauwkeurige resultaten behalen. Automatisch ontbramen zorgt voor meer snelheid, procescontrole en efficiëntie, waardoor het eenvoudiger wordt om de veiligheid te handhaven en scherpe randen die letsel kunnen veroorzaken te elimineren. Ontbramen met geautomatiseerde machines zorgt ook voor een betere pasvorm en afwerking van uw onderdelen in een kortere tijd dan bij handmatige processen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details