NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Automatisering in plaatbewerking
De tussenopslag bij Novy verdween en werd ingeruild voor een STOPA platenmagazijn dat alle ruwe platen en afgewerkte ponsdelen opslaat.

Automatisering in plaatbewerking

Dat V.A.C MACHINES met automatisering een prangend onderwerp had aangesneden voor zijn themadag, bleek uit de talrijk opgekomen aanwezigen. Met honderd waren ze, van over het hele land en met slechts één annulering. Het zegt iets over hoe metaalbewerkers vandaag de noodzaak voelen om naar automatisering te kijken. V.A.C. MACHINES inspireerde en informeerde door de projecten die het samen met Novy en Drafil gerealiseerd had in de kijker te zetten. 

“Automatisering in plaatbewerking leeft”, opende Karel Vincke, zaakvoerder van V.A.C. MACHINES de dag. “Het moet ook. De hoge loonkosten dwingen metaalbewerkers om hun productie efficiënt te houden. En ook de schaarste aan technisch personeel of het tekort aan ruimte in de productie vormen goede redenen om naar automatisering te kijken.” Met de vertegenwoordiging voor TRUMPF en STOPA heeft het familiebedrijf uit Brugge een ijzersterk portfolio om dat waar te maken voor klanten, op maat van ieders ambitie en mogelijkheden. 

Johan Vermeulen (Novy): “Het nesten, snijden en plooien van platen moest voortaan op drie dagen gebeuren.

Machines, software en opslag samenbouwen

Marco Mast, expert Smart Factory Solutions van TRUMPF, loodste de aanwezigen in een notendop door het gamma. Van stand-alone systemen voor automatisch laden en lossen tot torens met geconnecteerde machines. “Jaarlijks ontwerpen we zo een 2.000 lay-outs voor klanten. De uitdagingen voor maakbedrijven zijn immers niet mals. De complexiteit van de werkstukken stijgt door de toenemende individualisering van producten. Maar ook in de productie zelf zijn er nog voldoende bottlenecks: te weinig informatie beschikbaar, niet voldoende capaciteit, ruimtetekort … Automatisering draait dan ook vaak om machines, software en opslagsystemen die we samenbouwen tot een totaaloplossing voor klanten.” 

Software steeds belangrijker

“Producten zo snel en zo economisch mogelijk fabriceren. Dat houdt klanten bezig is”, zei V.A.C. MACHINES product manager Luc Declerck. “We zijn al meer dan vijftien jaar bezig met het plaatsen van machines met opslagsystemen in België. Ervaring waaruit we ook geleerd hebben. Schets een einddoel, maar de weg daarnaartoe kan gerust in stappen. Dat helpt om het budget te spreiden. Les twee: je kan op verschillende niveaus bouwen om de beschikbare ruimte beter te benutten. Ten derde gaat het vaak om een mix van technologie. Torens kunnen zowel lasers als ponsmachines bedienen, maar evengoed de gesneden stukken opslaan en op het gepaste moment naar de plooibank of automatische plooicel brengen. Ten slotte wordt software steeds belangrijker in dit verhaal. Niet alleen om de machines aan te sturen, maar om de hele productievloer op te volgen. Door daarin verder te automatiseren en digitaliseren kunnen bedrijven nog stappen zetten.”

Geen ruimte meer voor stock

De aanwezigen werden meegenomen naar twee inspirerende voorbeelden. Eerste halte: Novy. In België (en ver daarbuiten) een naam die synoniem staat met kwalitatieve dampkappen en kookplaten. Johan Vermeulen kwam uitleggen hoe ze de productie op enkele jaren tijd helemaal getransformeerd hebben. “We maken hier ongeveer 100.000 dampkappen per jaar, uit twintig verschillende productfamilies. Een combinatie van volume en complexiteit, want in onze assemblage moeten heel veel kleine onderdelen samenkomen. In het verleden werkten we zo groot mogelijke series van onderdelen af. Dat leidde tot lange doorlooptijden, veel logistiek, weinig flexibiliteit en heel veel stock. Stock waarvoor we – als we verder blijven groeien met 10%, wat de ambitie is – de plaats niet hadden.”

Wie het atelier bij Drafil in Moeskroen binnenstapt kan alleen maar onder de indruk zijn van de ellenlange STOPA constructie.

Meer output op dezelfde oppervlakte

Het management nam een strategische beslissing om de productie te reorganiseren. De servicegraad behouden waar Novy om bekend stond, twee dagen levertijd, was het uitgangspunt. “Het nesten, snijden en plooien van platen moest voortaan op drie dagen gebeuren. De tussenopslag verdween en werd ingeruild voor een STOPA platenmagazijn dat alle ruwe platen en afgewerkte ponsdelen opslaat. Het magazijn werd overigens buiten gebouwd, overkapt en dan verbonden met de productie binnen. In twee rijen, een dubbele set-up.” Daarnaast werd geïnvesteerd in nieuwe machines: twee combimachines TruMatic 6000 Fiber kwamen de werkvloer versterken. De Boost software van TRUMPF zorgt voor de integratie van het ponsen en plooien vanuit 3D CAD. Het resultaat mag er wezen. Novy realiseert nu meer output op dezelfde oppervlakte. De doorlooptijd ging van zes kalenderdagen naar drie werkdagen. De OEE van de ponsmachines ligt nu boven 85%. “We meten of we goed bezig zijn en leggen de lat elk jaar weer wat hoger”, besloot Vermeulen.

“Vooroplopen”

Voor Drafil was de keuze voor V.A.C. MACHINES en TRUMPF een evidentie. “Omdat ze altijd vooroplopen”, vertelde zaakvoerder François Vuylsteke. “En dat is ook de cultuur die wij nastreven.” De geschiedenis van Drafil gaat terug tot 1927, met draadproducten. “Denk aan frituurmandjes en vogelkooien, weinig plaatbewerking dus. Maar door steeds te luisteren naar klanten zijn uit onze activiteiten nieuwe specialiteiten gegroeid. Vandaag leggen we ons toe op retail design en intralogistiek. Eigenlijk helpen we onze klant zijn imago op te bouwen. Om hem daarin van a tot z te ondersteunen kunnen we een volledig pakket van diensten aanbieden, ontwerp, productie en uitvoering. Alles onder één dak.”

4.000 ton plaat volautomatisch verwerken

Drafil beschikt daarvoor in Moeskroen onder andere over een plaatbewerkingsatelier, dat jaarlijks 4.000 ton plaat verwerkt. “Door te investeren in machines, kunnen we de ideeën van onze klanten perfect tot leven brengen. Als je onafhankelijk kan werken, bouw je kennis op waarmee je bedrijf weer verder kan groeien.” Een verhaal dat ook automatisering omvat om elk van de 22.000 producten feilloos af te werken. Wie het atelier binnenstapt, kan alleen maar onder de indruk zijn van de ellenlange STOPA constructie. De verschillende plaatbewerkingsmachines, plooibank, fiberlaser en ponsmachine, zijn geconnecteerd met het magazijn. Zelfs het uitsorteren gebeurt op de TruLaser Center 7030 volautomatisch. “Ons groeiverhaal is enkel mogelijk door samenwerking met partners zoals TRUMPF”, sloot Vuylsteke af. 

Klankbord in productie-inrichting

Rode draad in deze verhalen is dat V.A.C. MACHINES en TRUMPF niet zomaar machines geleverd hebben. Gedurende het hele traject fungeerden ze als een klankbord, als een meedenkende partner om de productie-organisatie van hun klanten op de juiste manier en met de juiste technologie te ondersteunen. “Service is het hoogste goed voor ons”, voegde Vincke er nog aan toe. “We werken ondertussen met een team van 45 medewerkers, 32 onder hen zijn support engineers. We doen er alles aan, zodat onze klanten goed kunnen werken en blijven werken.”    

70 m lang STOPA magazijn voor M-Design

Zijn productievloer kon hij niet tonen: de opbouw is nog volop bezig. Maar er trots over vertellen deed M-Design zaakvoerder Bart Govaerts graag. “Je zoekt de beste technologie om de best mogelijke producten te maken.” Toen hij in begon met de productie van eigen vuurhaarden, was zijn ambitie groot: een beter product dan wat er al op de markt beschikbaar was. Dat gold voor de kern ervan, de verbrandingstechnologie moest efficiënter, maar ook voor de esthetiek en het gebruiksgemak. “Maar je moet blijven optimaliseren en dus investeren.” Zowel in Slovakije als in België zet hij daarbij resoluut in op automatisering. “Het hart van onze nieuwe productie in Zedelgem wordt het 70 m lang STOPA magazijn. Dat in combinatie met goede machines en automatiseringstechnologie stelt ons in staat onze stock te minimaliseren, zodat we ons snel kunnen aanpassen aan de markt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details