NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
One-stop-shop in buisverwerking blijft investeren in machines en automatisering
Metafox beschikt over een ruim en up-to-date machinepark, een combinatie van moderne CNC-gestuurde bewerkingscentra en conventionele machines.

One-stop-shop in buisverwerking blijft investeren in machines en automatisering

Bedrijven die blijven investeren, zelfs in periodes waarin het economisch klimaat net iets minder is, wapenen zich voor een verdere groei in de toekomst. Metafox, de one-stop-shop voor buis- en profielonderdelen en afgewerkt meubilair in zowel staal, aluminium als rvs, is een schoolvoorbeeld. Het familiebedrijf uit Ardooie blijft het machinepark uitbreiden en optimaliseren, ook met automatiseringssystemen. Daarnaast zijn ook de gedreven, vakkundige medewerkers een belangrijke troef in een concurrentiële markt.

Deze nieuwe buizenplooimachine van het Italiaanse merk Crippa werkt sneller en detecteert trouwens lasnaden en gaten.

One-stop-shop

Vakmanschap, gedrevenheid en passie – vanuit deze drie waarden is Metafox sinds 1971 uitgegroeid tot een toonaangevend metaalverwerkend productiebedrijf. Het levenswerk van de familie Devos, vandaag in de tweede generatie geleid door Frederique Devos, heeft een sterke naam als toeleverancier van buis- en profiel­onderdelen en fabrikant van functioneel meubilair voor de eventsector en polyvalente ruimtes. 

“Als one-stop-shop willen we zoveel mogelijk in eigen huis aanbieden en de klanten ontzorgen. We zijn gespecialiseerd in alle bewerkingen die op buizen en/of profielen uitgevoerd kunnen worden. We maken losse onderdelen, maar ook volledig gelaste en afgewerkte eindproducten. Dat zijn zowel brute constructies als hoogwaardige precisie-onderdelen voor de meest uiteenlopende sectoren: van elementen voor de constructie, over handles voor off-road vehicles en onderdelen voor designmeubilair, tot segmenten voor de medische wereld. Dat houdt ook in dat we rekening moeten houden met diverse graden van afwerking en tolerantie-eisen”, vertelt Kris Brackx, productmanager subcontracting. 

De poederlaklijn maakt bij de voorbehandeling gebruik van de nieuwste nanotechnologie, waardoor ze op het vlak van corrosiebestendigheid hoog scoort.

“Per opdracht worden de specificaties via een ERP-pakket gecommuniceerd. Via die software krijgen we eveneens feedback, waardoor nacalculatie mogelijk is voor de toekomstige optimalisatie van onze productieprocessen. We beschikken over een ruim en up-to-date machinepark, een combinatie van moderne CNC-gestuurde bewerkingscentra en conventionele machines. Daardoor kunnen we onze klanten steeds de meest economische manier van produceren garanderen. Waar mogelijk worden onze processen geautomatiseerd.” 

“Daarnaast vormen onze medewerkers een belangrijke troef om de concurrentie met bedrijven in het buitenland aan te gaan: de operatoren op de werkvloer, de commerciële adviseurs en de binnendienstmedewerkers, maar evenzeer ons in-house design team, dat producten ontwerpt en tekent, en ons engineeringteam, dat kalibers, matrijzen en tooling ontwerpt en produceert. Elke schakel in de keten is even belangrijk.”

Metafox heeft ook een aantal Panasonic-lasrobots op de werkvloer. Op dit moment wordt een bijkomende unit geïnstalleerd.

Investeren in machines en automatisering

De productiehal van Metafox omvat heel wat verschillende machines en automatiseringsoplossingen: buizenlasers, buizenplooimachines, profielrolmachines, een 3D-lasercel, lasrobots, … Zo beschikken ze over een full-3D buizenlaser Trulaser Tube 7000 Fiber van Trumpf, waarmee ze bijvoorbeeld asymmetrische profielen kunnen snijden. De invoer- en uitvoerlengte van respectievelijk 9.300 mm en 6.000 mm verhogen de diversiteit, en dankzij een extra module kunnen ze op eenzelfde systeem gaten vloeiboren en draadtappen. Ook op het vlak van lassen kunnen ze verschillende technieken aan: MIG/MAG-lassen van staal en halfautomatisch lassen van aluminium, maar ook TIG-lassen van staal en rvs met behulp van Panasonic-lasrobots. Niet alleen grote series, maar ook de kleinere opdrachten verwerken ze vaak geautomatiseerd om nog sneller en flexibeler te kunnen werken.

“We blijven continu investeren in onze mogelijkheden met nieuwe machines en automatiseringsoplossingen. Zo is sedert begin 2023 een state-of-the-art poederlaklijn operationeel. Deze installatie maakt bij de voorbehandeling gebruik van de nieuwste nanotechnologie, waardoor ze op het vlak van de corrosiebestendigheid extreem hoog scoort. Het poederlakken zelf gebeurt automatisch, maar de operatoren kunnen ook manueel bijwerken, indien gewenst”, geeft Kris Brackx aan. “Plooien van buizen is een van onze kernactiviteiten. Daarom werd het machinepark recent uitgebreid met een nieuwe buizenplooimachine van het Italiaanse merk Crippa, die sneller werkt en trouwens lasnaden en gaten detecteert. Verder wordt op dit moment ook een bijkomende Panasonic-lasrobot geïnstalleerd, waarmee we nog grotere onderdelen kunnen bewerken. We blijven dus ook investeren op het moment dat de markt vertraagt, waardoor we klaar zullen zijn voor de verdere groei in de toekomst.”    

Standummer 1025

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details