NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Behandel producten in rvs correct om problemen te vermijden
Zo zien de rvs-persroosters van de gevelbekleding eruit na elektropolijsten.

Behandel producten in rvs correct om problemen te vermijden

Nieuwe evoluties in machinebouw

Elektropolijsten, micro-ondulatie, amorfiseren, ontzwarten, micro-ontbramen, stralen, slijpen en polijsten, beitsen en passiveren…: een greep uit het ruime gamma aan afwerkingen van Packo Surface Treatment. Dankzij deze oppervlaktebehandelingen kunnen problemen bij rvs vermeden worden. Bij de specialist uit Diksmuide, business unit van Packo Inox, merkt men de laatste jaren merkwaardige evoluties in de rvs-machinebouw, zoals de switch van anti-kleef coatings naar anti-kleef elektrochemische oppervlaktetransformaties, en de stap naar reviseren en opwaarderen van bestaande systemen.

Packo Surface Treatment uit Diksmuide is gespecialiseerd in de behandeling van rvs.

De activiteiten van Packo Inox, deel van de Verder Groep, zijn verdeeld over drie business units. Zo heeft Packo-pompen intussen meer dan 350.000 rvs-pompen geleverd voor bedrijven in de voedingsindustrie, de farmaceutische sector en de algemene industrie over de hele wereld. Packo Hygienic Components produceert rvs-producten met een hygiënisch ontwerp: melkpompen, opvang- en buffervaten, filters, verdeelstukken, installatiesystemen, buis warmtewisselaars, mixers… Packo Surface Treatment, tot slot, is al meer dan vier decennia een vooraanstaande speler op het vlak van oppervlaktebehandeling. 

“Deze afdeling startte in 1974 met het elektrolytisch polijsten van rvs-onderdelen voor melkmachines. Ammoniak en chloor zorgden immers in de melkstallen na enkele weken al voor corrosie van het inox. Elektrochemisch polijsten loste het probleem van corrosie en dat van reinigbaarheid ineens op”, vertelt manager Marc Quaghebeur. “Intussen zijn we actief in de meest uiteenlopende sectoren en zijn ook de mogelijke oppervlaktebehandelingen gevoelig uitgebreid met onder meer de-rouging, refurbishment, ontzwarten, micro-ondulatie, non-fingerprint afwerking, E-polidur verharding, beitsen, stralen, coaten… Als een klant een probleem heeft, dan hebben we er bij Packo in veel gevallen al een oplossing voor. De laatste jaren zien we echter wel een paar merkwaardige evoluties in de rvs-machinebouw.”

In toepassingen met zetmeel, bijvoorbeeld bij aardappelpuree, werkt men met amofiseren omwille van de anti-kleef prestaties. Deze installatie is al drie jaar in gebruik.

Naar anti-kleef elektrochemische oppervlaktebehandelingen

Zo maken de anti-kleef coatings (type teflon, nano, en andere) in de voedingsindustrie plaats voor anti-kleef elektrochemische oppervlaktehandelingen, zoals micro-ondulatie, amorfiseren en elektropolijsten. In elk van die gevallen blijft het oppervlak het rvs zelf, dus geen coatings, die per definitie toch van het rvs lossen en in de voeding terechtkomen. Of coatings al dan niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de mensen, is al geruime tijd een thema en trekt ook steeds meer de aandacht van de voedselinspectie. Het PFOS-schandaal zal hieraan wellicht niet vreemd zijn. Heel wat eindgebruikers en machinebouwers willen dan ook schadeclaims vermijden en kiezen voor anti-kleef oplossingen die nooit zullen afschilferen.

“Bij Packo hebben we voor de meest uiteenlopende toepassingen een geschikte oplossing ontwikkeld. Zo hebben we voor de bakkerijsector een micro-ondulatieprocedure op punt gezet, die uitstekende anti-kleef eigenschappen biedt in deegtoepassingen. Vandaag bekijkt men ook om bij bakplaten de coatings door een metaal-eigen finish te vervangen. Verder voorkomen elektropolijsten en amorfiseren al langer verstoppingen bij toepassingen met meel, bloem en andere poeders”, licht Quaghebeur toe. “Bij installaties in vleesverwerkende bedrijven wordt ook steeds vaker voor elektropolijsten gekozen. Dat vermijdt immers het aankleven, garandeert een eenvoudige reiniging én voorkomt biofilm en fouling, besmettingen en bacteriegroei. In toepassingen met zetmeel, bijvoorbeeld bij aardappelen, puree en granen… werken we met amofiseren omwille van de anti-kleef prestaties, en bij afvulinstallaties voor drinkwater is het anti-kalk amorfiseren niet meer weg te denken. In rubber- en latex-toepassingen, tot slot, is micro-ondulatie tot op heden zowat de enige anti-kleef behandeling die afdoende resultaat biedt.”   

Packo zette een micro-ondulatieprocedure op punt die uitstekende anti-kleef eigenschappen biedt in toepassingen met poeders.

Reviseren en opwaarderen van bestaande rvs-apparatuur

Een tweede merkwaardige trend is het gevolg van de verminderde toevoer van wisselstukken en afgewerkte producten. Dat zorgt ervoor dat in de farmaceutische sector en de voedingsindustrie meer en meer gebruikt en tweedehands materiaal ingezet wordt, waardoor het reviseren en opwaarderen van rvs-apparatuur heel sterk aan belang gewonnen heeft. 

Het reviseren en opwaarderen van rvs-apparatuur is vandaag helemaal in trek.

“Bij Packo Surface Treatment beschikken we over de kennis en technologieën om schade en slijtage aan producten te herstellen. Dagelijks krijgen we vaten, reactoren, mengers, filters, pompen en doseersluizen binnen. We vervangen koppelingen, slijpen en lassen krassen op, repareren slijtage en corrosie, passiveren of elektropolijsten. Zo krijgt de klant op heel korte tijd en tegen een beperkte kost een onderdeel dat finaal soms beter is dan een nieuw product”, legt Marc Quaghebeur uit. “In hun eerste leven hadden heel wat van de gebruikte toestellen geen hoogwaardige finish, maar bij een revisie zijn behandelingen als elektropolijsten, amorfiseren of micro-ondulatie bijna altijd voorzien. De haast onwaarschijnlijke voordelen van deze afwerkingen op het vlak van reinigbaarheid, anti-kleef, bacteriewering en corrosiewering zijn ondertussen zodanig bekend, dat ze in veel toepassingen een evidentie geworden zijn. Ook straat- en tuinmeubilair en gevelbekleding in rvs steken we in een nieuw kleedje, en het kost klanten een stuk minder dan ze zouden betalen voor een totale vervanging.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details