NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Uniek oppervlaktebehandelingsproces voor een uiterst reinigbaar en corrosiebestendig rvs
De modulaire manuele, gerobotiseerde of hybride SUBLIMOTION-installaties worden op de wensen van de klant afgestemd.

Uniek oppervlaktebehandelingsproces voor een uiterst reinigbaar en corrosiebestendig rvs

In de voedingsindustrie, farmaceutica, elektronica en andere kritische sectoren wordt veel belang gehecht aan een hoogwaardig afgewerkt oppervlak van machines en andere apparatuur. Vervuiling en corrosie moeten te allen tijde vermeden worden. Met het ­SUBLIMOTION-process® ontwikkelde Phibo Industries een innovatieve oplossing voor een eenmalige oppervlaktebehandeling bij roestvast stalen constructies. De manuele, gerobotiseerde of hybride installaties zorgen voor de verwijdering van onzuiverheden en de herconditionering van het rvs-oppervlak om corrosievorming te vermijden en de reinigbaarheid te optimaliseren.

“Het SUBLIMOTION-process® is een oppervlaktebehandeling die ijzervervuiling, lasverkleuring, vetten, oliën en andere contaminaties die tijdens het productieproces op roestvast staal of aluminium onderdelen achterblijven, uiterst grondig, snel en eenvoudig verwijdert”, vertelt business manager Pieter Haers. “Het is dus een kwalitatief alternatief voor chemisch beitsen en elektrolytisch polijsten, maar dan wel duurzamer én kostenefficiënter.”

Het SUBLIMOTION-process® resulteert in een uniforme en zuivere finishing, zowel bij eenvoudige als complexe constructies.

Unieke eenmalige behandeling: manueel, geautomatiseerd of hybride

Tijdens dit ‘one-step’ proces wordt een suspensie van minuscule minerale partikels volgens vastgelegde parameters op het oppervlak geprojecteerd. Naast het zuiverende effect zorgt deze behandeling ook voor een herconditionering en heractivering van het rvs. Hierdoor heroxideert het chroom in de gezuiverde toplaag onder ideale omstandigheden met zuurstof en ontstaat een uniforme en stabiele passieve, beschermende huid die geen corrosievorming toelaat. De conditionering creëert verder een mooi glooiend oppervlak, waardoor vuil zich moeilijk aanhecht en het materiaal optimaal gereinigd kan worden. Tot slot creëert het SUBLIMOTION-process® een voordelige, gecontroleerde spanning in de toplaag, die het oppervlak nadien ook gesloten houdt. Dit helpt te voorkomen dat mechanische belasting en temperatuurschommelingen op langere termijn microscheurtjes veroorzaken. Hierin zou vuil zich immers vasthechten en ze zouden eveneens zorgen voor onderbrekingen in de beschermende, passieve chroomoxidehuid. Dit zijn bronnen voor corrosie en contaminatie die door het SUBLIMOTION-process® permanent voorkomen worden.

De behandeling zorgt ook voor een herconditionering van het rvs-oppervlak naar een gesloten landschap met unieke topografie: optimaal reinigbaar en uiterst corrosiebestendig.

“Afhankelijk van de toepassing kunnen we klanten verschillende procesmachines aanbieden. Voor bedrijven die vooral kleine onderdelen als enkelstuk of in kleine series moeten bewerken, volstaat de Mistral handprocescabine. Voor het grotere seriewerk of de behandeling van stukken met grotere afmetingen stellen we een manuele of gerobotiseerde Tornado installatie voor met eventueel een geautomatiseerde aan- en afvoer van stukken”, legt de business manager uit. “Er is echter ook een hybride oplossing, waarbij men op eenzelfde platform zowel manueel als met de robot kan werken. Schakelen tussen de beide modi gebeurt dan bovendien uitermate eenvoudig, snel en ‘on the spot’. De SUBLIMOTION-procesinstallaties zijn trouwens modulair, waardoor we de configuratie perfect op de wensen van de klanten kunnen afstemmen en stap voor stap met hen mee kunnen laten groeien.” 

SUBLIMOTION-handprocescabine en -proceshal: deze innovatieve oplossing is in uiteenlopende configuraties verkrijgbaar.

Uniek in alle facetten

Het SUBLIMOTION-process® biedt niet enkel een kwalitatief maar bovendien ook kostenefficiënt en duurzaam alternatief voor elektrolytisch polijsten en chemisch beitsen. “Er komen namelijk geen chemische processen aan te pas. Dit maakt het proces gezonder voor de operator, beter voor het milieu, en kostenbesparend voor het bedrijf aangezien onder meer torenhoge afvalwaterverwerkingskosten en dure ventilatiesystemen vermeden worden. Bovendien blijven ook de overige exploitatiekosten laag dankzij het minimale verbruik van partikels en energie door de installaties”, sluit Pieter Haers af. “De SUBLIMOTION-finishing werd intussen geëvalueerd en gecertificeerd op het vlak van reinigbaarheid en corrosiebestendigheid door verschillende onafhankelijke en gerenommeerde expertisecentra, zoals EHEDG, BIL en OCAS. De combinatie van de unieke eigenschappen met onze pragmatische aanpak werpt haar vruchten af. We zien immers een enorme toename van de vraag in België, Nederland, Frankrijk, tot in Spanje. De SUBLIMOTION-finishing werd zelfs gevalideerd en gestandaardiseerd bij ASML.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details