NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Beitsen en afvalwater behandelen
Reiniging van grote tanks voor bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie heeft in het kader van hygiëne de expliciete aandacht.

Beitsen en afvalwater behandelen

Metalen zoals roestvaststaal en aluminium worden veelvuldig toegepast voor de bouw van machines, installaties en constructies. Tijdens het productieproces heeft het reinigen van de oppervlakken specifieke aandacht. Sir John ondersteunt met een compleet pakket van Pelox beitsen, maar levert tevens een installatie om in eigen beheer het onvermijdelijk geproduceerde afvalwater te reinigen. 

Een beitsmiddel is een bewust agressief middel waarmee metalen oppervlakken zoals roestvaststaal en aluminium zijn te reinigen. Bijvoorbeeld van corrosie en roestproducten, maar ook van verkleuringen als gevolg van laswerkzaamheden. Na het beitsproces wordt het metaal gespoeld. 

Beitsen

Voor het beitsen van roestvaststalen oppervlakken heeft Sir John een indrukwekkend programma beitsmiddelen opgebouwd van het gerenommeerde bedrijf Pelox. Dit bestaat grofweg uit beitspasta, sproeibeits en badbeits. Pelox is een van de grotere producenten in Europa, die onder meer beschikt over een eigen beitshal en laboratorium. Hiermee is het niet alleen een producent en leverancier van beitsproducten, maar tevens een bedrijf met diepgaande kennis over het beitsproces. Bovendien altijd bereid om advies uit te brengen en direct bereikbaar voor alle klanten van Sir John voor ‘oplossingen op maat’. 

Pelox beitspasta’s verwijderen aanloopkleuren, roestdeeltjes en verkleuringen bij de lasnaad.

Beitspasta

De serie Pelox TS Beitspasta’s verwijdert aanloopkleuren, roestdeeltjes en verkleuringen bij de lasnaad en in de zogenaamde HAZ: heat affected zone. Deze pasta’s zijn uitsluitend bedoeld voor het beitsen van lasnaden en niet geschikt voor het reinigen van grotere oppervlakken.

Sproeibeits

De sproeibeitsen SP-K uit het programma zijn dat bij uitstek wél. Hiermee zijn oppervlakken te reinigen van aanloopkleuren, roestdeeltjes en verkleuringen bij de lasnaad en in de HAZ. Door de toevoeging van een kleurindicator is het sproeibeitsproces goed te controleren, waardoor de laag zeer gelijkmatig is op te brengen. Een andere belangrijke functie van de indicator is de inkapseling van giftige, nitreuze gassen die bij het beitsen ontstaan. Dit voorkomt ook nitrietvorming in het afvalwater. 

De meest gebruikte sproeibeits is de SP-K 3000. Dit product is speciaal voor de AISI 1.4301, maar tevens geschikt voor het beitsen van alle soorten austenitisch roestvaststaal. De beits geeft een egaal gebeitst oppervlak dat vrij is van wolken en vlekken.

Badbeitsen worden gebruikt in baden, circulatiesystemen en voor verneveling.

Badbeits

De Pelox Badbeits onderscheidt zich van de eerder genoemde producten door het feit dat deze wordt gebruikt in baden, circulatiesystemen en voor verneveling. Tijdens het transport, de opslag en de bewerking worden de ontstane verontreinigingen die in het oppervlak zijn ingedrukt, verwijderd. De beitstijden zijn afhankelijk van het materiaal, de temperatuur van het beitsbad en het werkstuk en de toestand van de beitsvloeistof.

Tot slot biedt Sir John een passiveermiddel van Pelox waarmee zich – na het beitsen – een gelijkmatige, fijne oxidelaag op het product kan vormen. De passiveermiddelen zijn geschikt om rond te pompen en dienen tevens als reinigingsmiddel.

Badbeitsen worden gebruikt in baden, circulatiesystemen en voor verneveling.

Afvalwaterbehandeling

Afvalwater produceren tijdens beitsbehandelingen is onvermijdelijk. Bedrijven die verantwoord ondernemen, zorgen er echter voor dat het afvalwater op de juiste manier wordt afgevoerd voor verwerking (wat een dure aangelegenheid is), óf reinigen dit zelf. In eigen beheer reinigen is mogelijk middels een van de semi-automatische waterzuiveringsinstallaties uit de Ecomatic-serie. Deze installaties zijn beschikbaar met een capaciteit van 200 tot 5.000 liter per batch en kunnen – in combinatie met flokkuleringsproducten – het eigen spoelwater geschikt maken voor lozing of hergebruik. Het hele proces wordt automatisch doorlopen op basis van op de PLC ingestelde waarden. De productie van de installaties is volledig in eigen beheer, zodat Sir John deze volledig kan afstemmen op de wensen en situatie van een specifieke klant.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.