NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Beitsen met maximale veiligheid en minimale impact
De ABICLEANER apparaten voor lasnaadreiniging zijn het milieubewuste alternatief voor beitspasta.

Beitsen met maximale veiligheid en minimale impact

Om van een metaal een eindproduct te maken dat een echte blikvanger is, moet het oppervlak op de juiste manier worden behandeld. Daarom wordt beitsen toegepast als aanvulling op slijpen, borstelen of stralen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van de vereisten in het productieproces. Maar hoe sterk verdund een beitsoplossing ook is, ze blijft schadelijk voor mens en milieu. De ABICLEANER elektrolytoplossing van Abicor Binzel werpt zich daarentegen op als een milieubewust alternatief.

Bij beitsen worden corrosielagen of toplagen van eerdere bewerkingen – typische verontreinigingen zijn polijstresten, vetten, oliën, resten van andere metalen of aanslag van vorige bewerkingen – met behulp van minerale zuren verwijderd. Het is belangrijk om deze restanten, aanslag of verontreinigingen te verwijderen, omdat ze anders een negatief effect hebben op de verdere afhandeling van het productieproces en dus op het eindproduct. 

De zuur- of elektrolytoplossing ABICLEAN kan worden gebruikt voor het reinigen van lasnaden, passiveren en polijsten van metalen oppervlakken – behalve aluminium.

Gevolgen van aanslag op het metaaloppervlak

Afzetting kan immers leiden tot veranderingen in de materiaaleigenschappen van de component, zoals een verminderde geleidbaarheid en hechting. Dit kan verdere corrosie in de hand werken. Als dit niet wordt aangepakt alvorens het metaal verder te bewerken, zou dit kunnen resulteren in ongelijkmatige gelaagdheid, oppervlaktedefecten en slechte hechting van coatings. Komt dit pas bij de klant aan het licht, dan zijn hoge kosten voor nabewerking en bijkomende frustraties gegarandeerd. Een goed voorbehandeld oppervlak beantwoordt aan de steeds hogere eisen die aan de oppervlaktekwaliteit van metalen worden gesteld.

Oxide- of passieve lagen verwijderen

Afhankelijk van het type metaal en de chemische samenstelling, kan corrosie optreden. Edele metalen corroderen heel langzaam, metalen zoals ijzer, aluminium of zink corroderen dan weer sneller. Als er een zogenaamde passiveerlaag – een niet-metalen beschermlaag van slechts enkele nm dik – wordt gevormd, voorkomt deze dat het metaal in contact komt met de atmosfeer. Het metaal wordt zo beschermd tegen zuurstofcorrosie. Voor verdere bewerking moet de passieve laag of oxidelaag echter verwijderd worden. 

Om ervoor te zorgen dat de beschermlaag zich na de bewerking snel kan herstellen, worden bij het beitsen bepaalde samenstellingen van een zuur of elektrolytoplossing gebruikt. Deze activeren door het aanbrengen van de vloeistof een snelle passivering. De elektrolytoplossing ABICLEAN van ABICOR BINZEL is zo’n oplossing. De beschermende passieve laag die door het lassen is aangetast, wordt snel hersteld met ABICLEAN. Tegelijk wordt de lelijke aanslag die het gevolg is van de hitte veroorzaakt tijdens het proces, verwijderd van de behandelde lasnaad. Hierdoor krijgt de lasnaad een schoon oppervlak dat prachtig glanst op rvs.

Wat gebeurt er tijdens het beitsen?

Beitsen wordt altijd toegepast na bewerkingen zoals lassen of hardsolderen,  warmtebehandeling, langdurige opslag van het metaal. Tijdens het proces vinden verschillende chemische en fysische reacties tegelijkertijd en na elkaar plaats. Wanneer de beitsvloeistof wordt aangebracht door onderdompeling, sproeien, aanbrengen met een borstel of ook met elektrochemische ondersteuning, reageert de beitsoplossing met de afgezette oxiden. Welk mineraalzuur wordt gebruikt en in welke concentratie, hangt af van de eisen die aan het gebeitste oppervlak worden gesteld en van de dikte van de oxidelaag. Zuurmengsels voor het beitsen van metalen worden aangeboden onder de vorm van beitspasta’s, spraymengsels en bad beitsen. Hoe sterk een beitsoplossing ook verdund is, ze is even schadelijk voor het milieu als voor de gezondheid en moet beschouwd worden als gevaarlijk afval. 

Waarom moet rvs gebeitst worden?

Rvs behoort tot de metalen die door het chroomgehalte een chroomoxidelaag vormen, die ook oxidatie van het oppervlak voorkomt. Rvs heeft daarom een hoge weerstand tegen corrosie. Na beschadiging van deze oxidelaag vormt deze zich onmiddellijk automatisch opnieuw. Rvs beschermt zichzelf dus tegen zuurstof uit de omgeving. Het oppervlak kan echter ernstig beschadigd of vervuild raken door productieprocessen:

  • aanslag ontstaat tijdens het lassen, slijpen…;
  • tijdens opslag ontstaan roest van allerlei oorsprong of metaaloxiden;
  • warmtebehandeling leidt tot afzettingen;
  • bij gebruik van stalen gereedschap wordt ijzer afgesleten;.
  • bij boren zonder smeermiddelen wordt onder invloed van warmte chroomcarbide gevormd.

Maximale veiligheid, minimale impact

Om de veiligheid van de gebruiker te maximaliseren en de impact op het milieu te minimaliseren adviseert Abicor Binzel het gebruik van zachte en oppervlaktevriendelijke beitsprocessen. Als je geen agressieve of gevaarlijke beitsprocessen en -middelen wil gebruiken voor je oppervlaktebehandeling na het lassen, raden we de apparatuur en elektrolytoplossing van Abicor Binzel aan. De zuur- of elektrolytoplossing ABICLEAN kan worden gebruikt voor het reinigen van lasnaden, passiveren en polijsten van metalen oppervlakken – behalve aluminium. De ABICLEANER apparaten voor lasnaadreiniging zijn het milieubewuste alternatief voor beitspasta. Met hun hulp kan lelijke aanslag worden verwijderd en kunnen zelfs gevoelige oppervlakken zoals rvs in één stap worden gepassiveerd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details