NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Complementaire sterktes van mens en robot
Met twee awareness sessions in maart, eentje aan elke kant van de taalgrens, wilde Agoria komaf maken met de vooroordelen die bestaan rond robots.

Complementaire sterktes van mens en robot

Vooral kmo’s hebben nog last van drempelvrees als het op de implementatie van robots aankomt: te duur, te complex of niet flexibel genoeg voor hun productie. Met twee awareness sessions in maart, eentje aan elke kant van de taalgrens, wilde Agoria komaf maken met die vooroordelen. Met de theorie over hoe robots kunnen bijdragen aan het halen van de SDG’s, maar vooral met veel praktijk. Want er zijn genoeg projecten die het bewijzen: robotisering en cobotisering werken! Niet om jobs af te nemen, maar om uw medewerkers beter te ondersteunen in de taken die ze moeten uitvoeren.

Lander Debruyne (CNC Solutions) en Johan Coppin (Stäubli). De combinatie van de robot met de SPRUTcam software overtrof ruimschoots de verwachtingen van Villeroy & Boch.

De eerste case die voorgesteld werd, kwam van CNC Solutions, een realisatie voor Villeroy & Boch. Het frezen van baden is geen sinecure bij de badkamerspecialist. De machine moet verschillende overloop- en afvoeropeningen en randen kunnen frezen, in allerlei vormen en dimensies, voor verschillende types baden. Een taak die in het verleden door een klassieke vijfassige CNC-machine werd uitgevoerd. Maar door de complexiteit van de producten, kostte dat veel verloren bewegingen en dus veel verloren tijd. Een robot zou dat toch beter moeten kunnen? De combinatie van de robot met de SPRUTcam software overtrof echter ruimschoots de verwachtingen van de klant. Die had een kwaliteitsverbetering voor ogen, maar kreeg er ook nog een gehalveerde cyclustijd boven op. De kennis van het product en het freesproces bleken hier de belangrijkste sleutels tot succes.

Dankzij de investeringen in robotisering en automatisering slaagt Ropa erin om 36% goedkoper te produceren en kan het 64% meer uren presteren.

Robotiseren van kleine series

Dat ook zeer kleine series rendabel met robots geproduceerd kunnen worden, bewijst de case van Platteau uit Poperinge. Een toeleveringsbedrijf waarin het dus zaak is de kosten per stuk onder controle te houden. Geen evidentie, wanneer opeenvolgende indexaties op negen jaar tijd al voor 33% meer loonkost zorgden. De mosterd haalde de zaakvoerder in Japan, waar hij bij de producent van zijn bewerkingsmachines zag hoe het geautomatiseerd en beter kon. 

Terug thuis ging hij aan de slag met de Tower van RoboJob, met drie uitgangspunten voor ogen: een gebruiksvriendelijke software waarmee iedereen uit de voeten kan, omsteltijden die tot het absolute minimum beperkt worden, en een vertrouwenspersoon die bereikbaar is. De cijfers bewijzen het zwart op wit. Platteau realiseert nu 90.000 euro meer omzet, zonder enige vorm van weerstand op de vloer. “Ze vechten om ermee te werken.”

Dat ook zeer kleine series rendabel met robots geproduceerd kunnen worden, bewijst de case van Platteau uit Poperinge.

Keep it simple

Ook bij Ropa hebben ze de optelsom gemaakt van wat een robot hen nu precies allemaal oplevert. Het bedrijf, dat draai- en freeswerk aflevert, wil de eigen productieprocessen zo goed mogelijk zelf onder controle houden. Dat wil zeggen, het maximale rendement uit machines halen met een minimum aan menselijke inspanningen. Manuel Josson: “Een robot is daarvoor een geweldig instrument, want hoe meer stukken we kunnen produceren, hoe meer omzet we kunnen draaien.”
Samen met Fraxinus werden al vier automatiseringsprojecten uitgewerkt en die leverden het bedrijf ook op. Dankzij de investeringen slaagt Ropa erin om 36% goedkoper te produceren en kan het 64% meer uren presteren. De grootste bottleneck, het vinden van de juiste mensen met de juiste skills, werd immers weggewerkt. Josson stipt ook twee belangrijke voorwaarden voor succes aan. “Keep it simple door te werken met bewezen technieken die tegen een stootje kunnen. En zorg voor een oplossing met een flexibele ombouw, zodat de omsteltijden beperkt blijven.”     ■

Wat zijn de belangrijkste stappen voor een succesvolle integratie van robots op de werkvloer?
– Ken je product
– Schat de taken juist in
– Denk na over de benodigde faciliteiten
– Denk ook na over de omgeving waarin de robot moet werken
– Betrek alle stakeholders in dit verhaal
– Wees voldoende kritisch, ook over details
– Verbind je installatie
– Tank een gezonde dosis doorzettingsvermogen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?