NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Correcte oppervlaktebehandeling bij producten in rvs kan veel problemen voorkomen
Het reviseren en opwaarderen van rvs-apparatuur is vandaag helemaal in trek.

Correcte oppervlaktebehandeling bij producten in rvs kan veel problemen voorkomen

Als materialen in roestvast staal niet correct behandeld worden, kunnen veel problemen optreden. Packo Surface Treatment, onderdeel van Packo Inox en de Verder Groep, is gespecialiseerd in de behandeling van rvs. De firma uit Diksmuide biedt een ruim gamma aan afwerkingen: elektropolijsten, micro-ondulatie, amorfiseren, ontzwarten, micro-ontbramen, stralen, slijpen en polijsten, beitsen en passiveren. De laatste jaren stelt de oppervlaktebehandelaar enkele merkwaardige evoluties in de rvs-machinebouw vast, zoals de switch van antikleefcoatings naar antikleef elektrochemische oppervlaktetransformaties, en de stap naar reviseren en opwaarderen van ­bestaande systemen.

Packo Surface Treatment uit Diksmuide is gespecialiseerd in de behandeling van rvs.

Packo Surface Treatment is in 1974 gestart met het elektrolytisch polijsten van rvs-onderdelen voor melkmachines. Ammoniak en chloor zorgden immers in de melkstallen na enkele weken al voor corrosie van het inox. Elektrochemisch polijsten loste het probleem van corrosie en dat van reinigbaarheid ineens op. Intussen is de firma actief in de meest uiteenlopende sectoren, en zijn ook de mogelijke oppervlaktebehandelingen gevoelig uitgebreid, met onder meer de-rouging, refurbishment, ontzwarten, micro-ondulatie, non-fingerprint afwerking, E-polidur verharding, beitsen, stralen, coaten… Als een klant een probleem heeft, dan is er bij Packo in veel gevallen al een oplossing bekend.

Packo zette een micro-ondulatieprocedure op punt die uitstekende antikleefeigenschappen biedt in toepassingen met poeders.

Naar antikleef elektrochemische oppervlaktebehandelingen

De laatste jaren zijn er echter wel een paar merkwaardige evoluties in de rvs-machinebouw. Zo maken de antikleefcoatings in de voedingsindustrie plaats voor antikleef elektrochemische oppervlaktehandelingen, zoals micro-ondulatie, amorfiseren en elektropolijsten. In elk van die gevallen blijft het oppervlak het rvs zelf, dus geen coatings, die per definitie toch van het rvs lossen en in de voeding terechtkomen. 

“Bij Packo hebben we voor de meest uiteenlopende toepassingen een geschikte oplossing ontwikkeld. Zo hebben we voor de bakkerijsector een micro-ondulatieprocedure op punt gezet, die uitstekende antikleefeigenschappen biedt in deegtoepassingen. Vandaag bekijkt men ook om bij bakplaten de coatings door een metaal-eigen finish te vervangen. Verder voorkomen elektropolijsten en amorfiseren al langer verstoppingen bij toepassingen met meel, bloem en andere poeders”, vertelt manager Marc Quaghebeur. “Voor installaties in vleesverwerkende bedrijven wordt ook steeds vaker voor elektropolijsten gekozen. Dat vermijdt immers het aankleven, garandeert een eenvoudige reiniging, én voorkomt biofilm en fouling, besmettingen en bacteriegroei. In toepassingen met zetmeel, bijvoorbeeld bij aardappelen, puree en granen, werken we met amofiseren omwille van de antikleefprestaties, en bij afvulinstallaties voor drinkwater is het antikalk amorfiseren niet meer weg te denken. In rubber- en latextoepassingen, tot slot, is micro-ondulatie tot op heden zowat de enige antikleefbehandeling die afdoende resultaat biedt.”

In toepassingen met zetmeel, bijvoorbeeld bij aardappelpuree, werkt men met amorfiseren omwille van de antikleefprestaties. Deze installatie is al drie jaar in gebruik.

Reviseren en opwaarderen van bestaande rvs-apparatuur

Een tweede merkwaardige trend is het gevolg van de verminderde toevoer van wisselstukken en afgewerkte producten. Dat zorgt ervoor dat in de farmaceutische sector en de voedingsindustrie meer en meer gebruikt en tweedehands materiaal ingezet wordt, waardoor het reviseren en opwaarderen van rvs-apparatuur heel sterk aan belang gewonnen heeft. 

“Bij Packo Surface Treatment beschikken we over de kennis en technologieën om schade en slijtage aan producten te herstellen. Dagelijks krijgen we vaten, reactoren, mengers, filters, pompen en doseersluizen binnen. We vervangen koppelingen, slijpen en lassen krassen op, repareren slijtage en corrosie, passiveren of elektropolijsten. Zo krijgt de klant op heel korte tijd en tegen een beperkte kost een onderdeel dat finaal soms beter is dan een nieuw product”, geeft Quaghebeur aan. “In hun eerste leven hadden heel wat van de gebruikte toestellen geen hoogwaardige finish, maar bij een revisie zijn behandelingen als elektropolijsten, amorfiseren of micro-ondulatie bijna altijd voorzien. De haast onwaarschijnlijke voordelen van deze afwerkingen op het vlak van reinigbaarheid, antikleef, bacteriewering en corrosiewering zijn ondertussen zodanig bekend, dat ze in veel toepassingen een evidentie geworden zijn.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details