NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Daarom is aluminium een geliefde metaalsoort voor verwerking bijbouwprojecten

Daarom is aluminium een geliefde metaalsoort voor verwerking bijbouwprojecten


Geleidelijk zijn in de bouwwereld de laatste decennia steeds meer constructie van aluminium verwerkt. De reden hiervoor is dat materiaal nogal wat gunstige eigenschappen heeft. Het verweert niet, het vervormt niet en het is licht, waardoor het totale gewicht van bouwconstructies aanzienlijk afneemt. Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor aluminium.

Ruimschoots voorradig

Voor het maken van aluminium heb je bauxieterts nodig. Daarvan is wereldwijd nog voldoende beschikbaar. Geschat wordt dat we voorlopig nog ongeveer 1250 jaar vooruit kunnen bij een gelijk blijvende vraag. De vraag zal echter na verloop van tijd waarschijnlijk afnemen, omdat aluminium goed te recyclen is. Hierdoor zal minder grondstof nodig zijn om dezelfde hoeveelheid aluminium te kunnen produceren. De grondstof voor de productie van ijzer zal waarschijnlijk al over pakweg 150 jaar uitgeput zijn en koper is momenteel al schaars, maar zal vermoedelijk nog voor het eind van deze eeuw niet meer in zijn meest oorspronkelijke vorm beschikbaar zijn. Het is dus niet zo gek dat een bedrijf als Storax.be zich specifiek richt op de aluminiummarkt en een breed productengamma op basis van dit materiaal heeft opgebouwd. Constructies van aluminium hebben bovendien een zeer lange levensduur!

Ook interieurdesigners ontdekken aluminium

Denk je aan aluminium, dan denk je wellicht aan gevelbeplating of steigerbouw, maar met aluminium kun je nog veel meer doen. We zien deze metaalsoort de laatste jaren steeds vaker opduiken in de interieurbouw. Je kunt bijvoorbeeld aluminium plinten online bestellen en hiermee je hele huis een eigentijdse look geven. Vooral in combinatie met een strakke industriële vloer is het aanbrengen van aluminium plinten echt een aanrader. Niet alleen woningen, maar ook kantoorgebouwen, scholen en ziekenhuizen worden vaak van aluminium plinten voorzien. Het eindresultaat is niet alleen optisch zeer fraai, maar vergt ook nauwelijks onderhoud.

Een goede geleider

Een ander pluspunt van aluminium is dat het een goede geleider is. Zowel warmte als elektriciteit kan het materiaal goed geleiden, terwijl het tegelijkertijd prima beschermt tegen elektromagnetische straling. Deze eigenschappen maken aluminium zeer geschikt om toe te passen in systemen voor koelen of verwarmen. In geval van toepassing bij verwarmingssystemen zorgt aluminium ervoor dat de warmtestroom gereflecteerd wordt. Vooral wanneer het totale gewicht van een constructie een bepalende factor is, kiezen elektromonteurs vaak voor aluminium kabels in plaats van koperkabels. De mate van geleiding is namelijk nagenoeg gelijk, terwijl het gewicht aanzienlijk lager is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details