NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Een stap vooruit in deur-, raam- en meubelbeslag op maat
Van links naar rechts: Lander, Jean-Pierre, Wout en Wietse D’havé bij hun nieuwe XYZ draaibank met ProtoTRAK sturing.

Een stap vooruit in deur-, raam- en meubelbeslag op maat

Metaal. Passie. Perfectie. Dat is hoe Jaro Style zich omschrijft op de website. Er is geen woord van gelogen. Het familiebedrijf pur sang uit Maldegem legt zich toe op deur-, raam- en meubelbeslag. Met standaardproducten, maar ook met maatwerk, restauraties en renovaties. Altijd met heel veel respect voor het ambacht van vroeger, maar evengoed met moderne machines. De meest recente toevoegingen, een XYZ draaibank en freesmachine, beide met ProtoTRAK sturing, maakten dat Jaro Style voortaan nog meer onder eigen dak kan. Een flinke stap vooruit in flexibiliteit en kwaliteit.

De geschiedenis van Jaro Style gaat terug tot 1929. Toen nog in Anderlecht, maar drie generaties later heeft het bedrijf wortel geschoten in de Maldegemse kleigrond. Daar houden zaakvoerder Jean-Pierre D’havé en zijn drie zonen Lander, Wietse en Wout de kennis van de stiel in ere. “In 1998 werd het atelier hier gebouwd”, vertelt Lander, die ons langs de werkplaats leidt. “We werken rond drie pijlers. Een standaardgamma van deur-, raam- en meubelbeslag, maatwerk op basis van het ontwerp van klanten, en renovatie en reproductie van beslag voor bijvoorbeeld geklasseerde gebouwen.”

De winst in nauwkeurigheid betekent veel voor Jaro Style. “Raampompen, bijvoorbeeld, kunnen we nu in één keer perfect op elkaar laten inwerken.”

Vakkennis

Dergelijke producten weer in hun oorspronkelijke staat herstellen vraagt om niks minder dan vakmanschap. “We positioneren ons bewust in die niche. We hebben nooit echt gemikt op massaproductie, maar onderscheiden ons door de ervaring in traditionele technieken. Vroeger kende Anderlecht heel wat vakmannen, gespecialiseerd in het maken van kleine stukjes. Daar heeft m’n vader zich de ogen uitgekeken. Vakkennis die hij nu ook op ons overzet”, vertelt Lander. 

Maar er komt ook heel wat klassieke verspaning te pas bij de productie van deur-, raam- en meubelbeslag. “Voor het grote seriewerk werken we samen met vaste partners. Voor enkelstuks of kleinere series daarentegen wilden we onze capaciteiten in-huis uitbreiden. Want we krijgen immers steeds meer vraag naar speciale stukken.”

Kleine en middelgrote series kunnen ze bij Jaro Style nu snel en efficiënt afwerken in eigen huis. Ze gebruiken de XYZ machines tevens voor prototypes om al met de klant mee te geven.

Service primeert

De conventionele machines in het atelier hadden hun beste tijd gehad. De freesmachine klokte zelfs af op meer dan honderd jaar. “Om de continuïteit te verzekeren konden ze wel een upgrade gebruiken”, lacht Lander. En ze wisten wat ze wilden. Jaro Style had al uitstekende ervaring met de XYZ machines met ProtoTRAK sturing. “Crispyn Machines had al stukken voor ons gemaakt. We wisten dus perfect wat de machines konden en welke service we daarbij zouden krijgen van Jan en zijn team. Voor ons een niet te onderschatten factor, net omdat we zoveel maatwerk afleveren. We kunnen altijd bij Crispyn terecht voor advies over de juiste snijgereedschappen in functie van de materialen en de toepassing. En de instellingen vinden we snel met behulp van de configurator op de website van Crispyn.”

Naast de draaibank pronkt ook een nieuwe, tweedehandse freesmachine, ook via Crispyn. “Een buitenkansje.”

Gulden middenweg

De draaibank die ze voor ogen hadden, was er een met ProtoTRAK sturing. “Een volledige CNC-sturing past niet bij onze producten. Maar we wilden toch stappen zetten in kwaliteit, nauwkeurigheid en capaciteit.” De ProtoTRAK sturing bleek de gulden middenweg. “En de programma’s maken bleek makkelijker dan gedacht”, vertelt Lander daarover. “Zelfs zonder achtergrond in verspaning ben je na een halve dag al productie aan het draaien. Ze kenden onze stukken al, dus ook de valkuilen en oplossingen ervoor. Eigenlijk een opleiding op maat. Alles lukt erop en we zien ook steeds meer mogelijkheden om andere stukken met deze machine te produceren.” Naast de draaibank pronkt overigens ook een nieuwe, tweedehandse freesmachine, ook via Crispyn. “Een buitenkansje.”

Winst in snelheid, kwaliteit en efficiëntie

Ze zijn daar in Maldegem zeer tevreden over hun investeringen. De machines zijn dagelijks in de weer om te helpen bij de productie van het deur-, raam- en meubelbeslag. “Kleine en middelgrote series kunnen we nu snel en efficiënt afwerken. Maar we gebruiken ze tevens voor prototypes om al met de klant mee te geven, zodat hij zich een idee kan vormen bij zijn ontwerp. Die flexibiliteit hadden we voorheen niet”, bevestigt Lander. Ook de winst in nauwkeurigheid betekent veel voor Jaro Style. “Raampompen, bijvoorbeeld, kunnen we nu in één keer perfect op elkaar laten inwerken, zonder te moeten nabewerken. Een stuk efficiënter dus”, besluit Lander.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details