NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Een verbindende ervaring – van ontwerp tot productie

Een verbindende ervaring – van ontwerp tot productie

Design to Manufacturing, op 27 en 28 maart in Kortrijk Xpo, is aan zijn tweede editie toe. Dit netwerk- en demo-event wil de volledige keten van de maakindustrie samenbrengen onder één dak. Een concept dat na twee jaar verder rijpen nog altijd stevig in zijn schoenen staat. “De nieuwe waardeketen van het slimme maakbedrijf vereist immers een dynamische en digitale integratie van alle relevante processen, in combinatie met het gebruik van innovatieve productie- en designtechnieken. We brengen een alomvattende mix aan exposanten die antwoorden bieden op alle onderdelen van die keten”, duidt D2M exhibition manager Sven Mollie.

Twee jaar geleden vonden iets meer dan 2.000 bezoekers de weg naar Design to Manufacturing. Ze zochten toen al manieren om hun productie-eilanden te integreren tot één ecosysteem. Een trend die vandaag nog meer weerklank vindt. “De schaarste aan technisch talent is nog nijpender geworden”, legt Karl D’Haveloose, director van organisator Industrialfairs, uit. “Bovendien ondervonden maakbedrijven de afgelopen jaren aan de lijve wat de impact van geopolitieke ontwikkelingen en voorraadtekorten kan zijn. Hoe ze hun supply chain organiseren is daardoor grondig dooreengeschud. Rendabel meer in eigen huis produceren kan enkel door in te zetten op automatiseren en digitaliseren, door ontwerp en productie beter op elkaar af te stemmen.”

Inspirerend debat op woensdagavond

Een tweede optie is uiteraard op zoek gaan naar lokale partners. Design to Manufacturing opent zijn beursvloer dit jaar expliciet voor toeleveranciers. “Omdat zij ook een belangrijk stukje in deze puzzel zijn. We zien twee evoluties in de markt. Enerzijds kiezen maakbedrijven steeds vaker voor online platformen om hun stukken snel en efficiënt geleverd te krijgen. Anderzijds is co-creatie in opmars. Dat ze in nauwe samenwerking met hun toeleveranciers stukken ontwerpen”, aldus D’Haveloose. Reden genoeg dus voor een kennismaking tijdens Design to Manufacturing. “Om het informele netwerkmoment op woensdagavond op gang te trekken, zal Karl in debat gaan met misschien wel de meest disruptieve, gehate en bewonderde speler in de Benelux en Duitsland: 247TailorSteel. Ze wisselen van ideeën over hoe de hele supply chain de komende jaren zal evolueren, wat de uitdagingen zijn, en wat u als maakbedrijf of toeleverancier moet doen om mee te zijn”, vult Mollie aan.

Honger stillen met kennis

Als dat geen stof tot nadenken en napraten zal geven. Dat zullen zeker ook de machinedemo’s doen. Die krijgen een centraal plekje op de beursvloer. Howest Industrial Design Center organiseert een expo op de beurs naar aanleiding van zijn twintigjarig bestaan. Verder keren de tien technologieroutes die we kennen van Machineering terug. Bakens voor bezoekers, zodat ze efficiënt hun weg vinden naar de juiste exposanten. Ook de Expert Classes zijn weer van de partij. 

Zoals steeds heeft organisator Industrialfairs ingezet op een stevig begeleidend kennisprogramma. “We willen de bezoekers onderdompelen in de nieuws te inzichten, voorspellingen en best practices van experten, competentiecentra en industry peers.” Op het menu staan onder andere het programmeren van lasrobots, ondersteuning van operatoren via augmented en virtual reality en 3D-printen. “Een technologie die echt die brug tussen ontwerp en productie kan slaan. Maar er blijven vragen rond: wat is de juiste technologiekeuze voor mijn bedrijf, voor mijn product? Wat levert het me op en wat zijn valkuilen? Het industriële publiek blijft dus op zijn honger zitten. Die proberen we op D2M te stillen”, sluit D’Haveloose af.  

Praktische info
  • Waar? Kortrijk Xpo
  • Wanneer? 27 en 28 maart
  • Openingsuren? Op woensdag van 10 tot 20 uur; op donderdag van 10 tot 18 uur.
  • Tickets? Gratis mits registratie 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details