Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Services & Solutions

Elk proces ergonomisch dankzij pneumatische manipulatoren

Plaatwerk wordt eenvoudig en flexibel doorheen het plooiproces begeleid.

Tekst | Elise Noyez

Beeld | Arcadel

3 november 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In zware industrieën zoals de metaalbewerking kan je maar moeilijk zonder hulpmiddelen. Rolbruggen, takels en volgers voor plooi­banken zijn alvast enkele klassiekers, maar daarom bieden ze niet altijd de nodige precisie en flexibiliteit. Die creëer je bijvoorbeeld wel met pneumatische manipulatoren op maat van het product en de uit te voeren handeling.

Al sinds de jaren 90 onderhoudt het in Roeselare gevestigde Arcadel een nauwe samenwerking met de Italiaanse fabrikant Dalmec. Samen kunnen ze dan ook een volledig geïntegreerde oplossing aanbieden, ontwikkeld en geproduceerd volgens de specifieke noden van klant en proces.

Gewichtloos

“Pneumatische manipulatoren zijn nog niet altijd gekend”, vertelt Arcadel zaakvoerder Thierry Reverse, “maar de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Je kan er hulpstukken mee in machines plaatsen, maar ook plaatwerk mee verplaatsen of volledig doorheen het plooiproces begeleiden. Het grote voordeel is dat ze geen vaste beweging uitvoeren, maar dat ze het stuk gewichtsloos maken, zodat de operator het moeiteloos, maar heel precies volgens de behoeften kan verplaatsen, draaien of anderzijds manipuleren. Je hoeft niet vanop afstand iets met knoppen te bedienen, maar hebt het letterlijk zelf in handen, zij het zonder de zware belasting.”

Op maat

In de showroom van Arcadel staan een stuk of tien manipulatoren opgesteld, in diverse types en gewichtsklassen en uitgerust met verschillende toolings. “Zij illustreren de veelzijdigheid van een dergelijke oplossing en geven operatoren en hun leidinggevenden de mogelijkheid om het gebruiksgemak te ervaren, al zal de eigen oplossing zelden 100% hetzelfde zijn. Elke manipulator wordt namelijk op maat van de specifieke noden ontwikkeld. Daarvoor gaan wij ter plaatse, bekijken we het proces en de omstandigheden en ontwerpen we een aangepaste manipulator. Moet die bijvoorbeeld aan rails hangen of op een voet staan? Moet hij verplaatsbaar zijn? Welke bewegingen moet je ermee kunnen maken? Hoe zwaar en omvangrijk zijn de stukken? Volstaat een simpele haak of heb je een aangepaste grijper met magneten of zuignappen nodig? Wij bezorgen dergelijke specificaties samen met foto’s aan het engineeringteam in Italië, zodat zij tot de verdere engineering en productie kunnen overgaan. Elk toestel wordt in Italië tevens uitvoerig getest, mét het plaatwerk of ander testmateriaal afkomstig van de klant. Pas dan wordt het naar hier overgebracht en zorgen wij voor installatie en onderhoud.”

Snel in de vingers

Nood aan een uitvoerige opleiding is er volgens Reverse niet. “Omdat je alles rechtstreeks kan manipuleren, werken dergelijke systemen erg intuïtief en ergonomisch. Op enkele minuten tijd zijn de meeste operatoren ermee weg. Zeker wanneer ze in onze showroom een eerste kennismaking gehad hebben, is het alsof ze nooit anders geweten hebben.”   

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details