NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Roestvast staal en aluminium: de moeite waard om zuinig op te zijn
De TIG Brush lasreinigingsmachines kunnen lasnaden reinigen, passiveren, polijsten en markeren.

Roestvast staal en aluminium: de moeite waard om zuinig op te zijn

Oppervlaktebehandeling verlengt levensduur

Roestvast staal is voor diverse sectoren een onmisbaar materiaal. Een kostbaar materiaal ook, dat derhalve alle aandacht en zorg verdient om het in topconditie te houden. Sir John uit Moordrecht levert hiervoor alle expertise en producten. Complete oplossingen voor de behandeling van roestvast staal (en aluminium), maar ook voor de reiniging, waarbij het bedrijf zélfs een afvalwaterbehandelingsunit levert.

Pelox beitspasta’s verwijderen aanloopkleuren, roestdeeltjes en verkleuringen bij de lasnaad.

Ruim 33 jaar geleden werd Sir John bv opgericht. Het bedrijf specialiseerde zich in de daaropvolgende jaren in de oppervlaktebehandeling van roestvast staal en aluminium. Hiervoor werkt het samen met diverse (buitenlandse) experts, waaronder Pelox als een van de grotere producenten in Europa, met een eigen beitshal, laboratorium en de mogelijkheid tot elektrolytisch polijsten. Tevens levert het bedrijf de producten van Avesta Finishing Chemicals en heeft het de merken Antox, TIG Brush lasnaadreinigingsapparatuur en Birchwood producten voor het chemisch zwarten in het productenpakket. 

Belang van een goede behandeling

De behandeling en reiniging van roestvast staal en aluminium zijn nodig om het materiaal in een topconditie te brengen en te houden. 

Behandelen kan op verschillende manieren. Een chemische oppervlaktebehandeling betekent dat een dunne oppervlaktelaag (minder dan 4 micron) wordt verwijderd. Hiermee verkrijgt het materiaal de typische lichtgrijze roestvast-staalkleur. Het materiaal is ook elektrolytisch te polijsten, waarbij op basis van een elektrochemisch proces een oppervlaktelaag tussen de 10 en 40 micron wordt verwijderd, wat een glad en gepolijst product oplevert. Tot slot zijn oppervlakken te passiveren: een behandeling die de natuurlijke laag van transparante oxide vereenvoudigt en het uiterlijk van het roestvast staal niet verandert. Tevens zijn er reinigingsmiddelen die de vervuiling van het oppervlak losmaken zonder een laagje materiaal te verwijderen. Hiermee zijn bijvoorbeeld olie en vet, lijm-, sticker- en folieresten maar ook markeerstiften en stempelafdrukken te verwijderen.

Reiniging van grote tanks voor de voedingsmiddelenindustrie heeft in het kader van hygiëne de expliciete aandacht.

Producten

Voor al deze handelingen voorziet het programma van Sir John in verschillende producten. Voor de oppervlaktebehandeling levert het bedrijf hoofdzakelijk de Pelox beitspasta’s, sproeibeitsen en badbeitsen. Van dezelfde leverancier zijn ook de RP passiveermiddelen. Daarnaast de verschillende reinigingsmiddelen voor zowel roestvast staal als de behandeling van aluminium. Uiteraard zijn ook alle equipment en hulpmiddelen beschikbaar waarmee de diverse producten kunnen worden aangebracht en verwerkt. Van kwasten en zuurbestendige pompen tot vernevelaars en zuurbestendige kleding.

Door de jaren heen is het productenpakket op basis van marktvragen uitgebreid met aanverwante producten. Bijvoorbeeld de TIG Brush lasnaadreinigers, maar ook een compleet servicepakket rond beitsbaden, waarbij Sir John de juiste beitsproducten levert maar ook de uitgewerkte vloeistoffen en het afvalwater weer ophaalt. Bovendien voert het bedrijf de benodigde analyses uit om het beitsbad optimaal en efficiënt te kunnen gebruiken.

Sproeibeitsen zijn ook geschikt voor het reinigen van grotere oppervlakken.

Afvalwaterbehandeling in eigen beheer

Opvallend in het programma is, tot slot, de Ecomatic afvalwaterbehandelingsunit voor de behandeling van industrieel proceswater. De unit is nauwkeurig af te stemmen op verschillende typen industrieel spoel- en afvalwater, waarbij de verschillende functies – waaronder de dosering – automatisch verlopen via de PLC. De onderhoudsvrije en eenvoudig te installeren unit biedt bedrijven zo de mogelijkheid om hun eigen proceswater zodanig te reinigen, dat het conform wet- en regelgeving mag worden geloosd. 

De Ecomatic200 is een waterzuiveringsunit die automatisch afvalwater van oppervlaktebehandelingen verwerkt tot slib.

Maak gebruik van onze expertise

De conditie van roestvast staal betekent in diverse sectoren het verschil tussen een goedlopend proces en een calamiteit. Denk daarbij aan voedselverontreiniging of lekkages wanneer het materiaal niet goed is behandeld of gereinigd. Neem eenvoudig geen risico, maar neem contact op met o­nze specialisten.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details