NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Formaldehyde- en boorzuurvrije alternatieven voor metaalbewerkingsvloeistoffen

Formaldehyde- en boorzuurvrije alternatieven voor metaalbewerkingsvloeistoffen

In december 2018 ging de REACH-wetgeving in voege. Formaldehyde moet sindsdien een ander label krijgen want het staat te boek als kankerverwekkend. De R&D-afdeling van Unil Lubricants is op zoek gegaan naar innovatieve formules om de impact op het milieu en de gezondheid te beperken. En het heeft zijn huiswerk meer dan klaar. Met het oog op een duurzaam productportfolio zijn voortaan alle formules voor metaalbewerking aangepast naar een versie zonder formaldehydebron. Bovendien kan er voor elk van de wateroplosbare producten ook een boorzuurvrij alternatief aangeboden worden. Uit onderzoek blijkt immers dat boorzuur diverse allergische reacties kan opwekken.

Formaldehyde is een kleurloos gas met een specifieke, prikkelende geur. Het is een voorbeeld van een vluchtige organische verbinding uit de grotere groep van de aldehyden. De blootstelling aan deze stof kan op korte en lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid, indien niet de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen bij het gebruik ervan. Het is belangrijk om steeds alle veiligheidsinformatie te raadplegen alvorens eender welke chemische stof in gebruik te nemen. Om het risico aan blootstelling van formaldehyde volledig uit te sluiten, heeft Unil Lubricants alles in het werk gesteld om de metaalbewerkingsformules van zijn producten te optimaliseren naar een variant waarbij de toevoeging van formaldehydebron niet meer noodzakelijk is. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe formules was het behoud van de vertrouwde kwaliteit van de producten uiteraard van essentieel belang. Na jarenlang onderzoek en testen kunnen zij met trots een volledig vernieuwd gamma aan emulsies en micro-emulsies op de markt brengen dat veiliger in gebruik is dan ooit tevoren.

Ook boorzuurvrije emulsies

Naast het minimaliseren van de gezondheidsrisico’s door het bannen van formaldehyde wil Unil Lubricants de impact van de producten op het milieu zo veel mogelijk beperken. Hoewel boorzouten in principe veilig zijn in gebruik, kunnen zij een negatieve invloed hebben wanneer zij in de leefomgeving terechtkomen. Om dit te voorkomen, stelt Unil Lubricants voor elke nieuwe formaldehydevrije formule ook een boorzuurvrije variant voor.

Unil Lubricants Artikel Vakblad Metaalbewerking Metaalvak België

(Beeld: Scania CV AB)

 

Safecut AERO 405

Safecut AERO 405 is een boorzuurvrije halfsynthetische micro-emulsie die geschikt is voor het draaien, zagen, frezen en boren van rvs en aluminium. Hoewel deze oplosbare olie speciaal werd ontwikkeld voor de luchtvaart, kan dit product ook ingezet worden voor alle moeilijke bewerkingen op deze metalen. Zeker voor bewerkingen waarbij de oppervlakteafwerking belangrijk is. Aan de hand van de zeer specifieke eigenschappen en de hoge eisen die de luchtvaartindustrie aan Unil Lubricants gesteld heeft, voldoet dit product aan alle specificaties van AEROSPACE ASN 42.302. Om die reden is deze metaalbewerkingsolie dan ook bijzonder goed bestand tegen hoge druk.

Safecut M 145 NT

Safecut M 145 NT is een boorzuurvrije biostabiele micro-emulsie die in water een doorschijnende micro-emulsie vormt. Ze werd ontworpen voor algemene bewerkingen en is zowel geschikt voor hard als voor middelhard water. De opvolger van de Safecut M 140 NT, die dankzij zijn vernieuwde additieven en aangepaste formule nog smediger is geworden, krijgt hierdoor een verbeterde standtijd en een verhoogde duurzaamheid. Deze olie is een universeel product. Zo is ze uitmuntend bij toepassingen voor frezen, draaien en tappen op onderdelen voor machines waaronder weefgetouwen en landbouwmachines. De universaliteit van Safecut M 145 NT toont zich ook in de verschillende materialen die met deze emulsie bewerkt kunnen worden. Zo is ze geschikt voor alle gele metalen, aluminium, staal en legeringen, rvs en zelfs titanium.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details