NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Geavanceerd machinepark maakt stap naar eerste eigen product mogelijk
Kristof Schockaert (links), Dirk Matthijs en Horti Mertens: “Zonder de machines van Mazak zou onze dispenser niet mogelijk geweest zijn”

Geavanceerd machinepark maakt stap naar eerste eigen product mogelijk

Voor Dimatec het begin van een intensief traject dat voor de eerste keer leidde tot een eigen product. De dispenser met voetpedaal werd volledig in eigen huis bedacht en gefabriceerd en oogstte al heel wat succes. “Zonder de machines van Mazak zou dat niet mogelijk geweest zijn”, vertelt Kristof Schockaert, productontwikkeling bij Dimatec en drijvende kracht achter het project. 

Tekst en beeld: Valérie Couplez 

De sterkte van Dimatec ligt in de combinatie van materialen (metaal, hout en kunststof) en verschillende bewerkingen (lasersnijden, verspanen, lassen) tot complexe producten.

Tijdens de eerste coronapiek in het voorjaar, was iedereen op zoek naar oplossingen om handgel op een efficiënte manier te verdelen. Velen zochten, maar weinigen vonden echt wat ze nodig hadden. Toen een grote retailer bij Dimatec kwam aankloppen met de vraag, werd er niet geaarzeld. “Er was vooral nood aan een groter recipiënt in combinatie met voetbediening, zodat alles zonder handen kon gebeuren en wissels tot een minimum beperkt bleven. Op drie weken tijd hadden we een eigen pompje ontwikkeld waarbij het debiet nog kon aangepast worden in functie van het medium. Alcohol of alcoholgel laten zich immers anders oppompen door het verschil in viscositeit”, vat zaakvoerder Dirk Matthijs samen. Dat de vraag net bij Dimatec terechtkwam hoeft niet te verwonderen. Al meer dan dertig jaar worden er in Affligem knowhow, technieken en eigentijdse materialen gecombineerd tot professionele eindproducten. 

Combinatie materialen en technieken

“Onze sterkte ligt in de combinatie van materialen (metaal, hout en kunststof) en verschillende bewerkingen (lasersnijden, verspanen, lassen) tot complexe producten. We willen samen met onze klanten producten beter maken. In dat domein kunnen we voor enorm veel toegevoegde waarde zorgen, van engineering tot productie. Dat hebben we in dit verhaal ook bewezen”, vult Kristof Schockaert aan. Hij is de stiefzoon van Matthijs en sinds begin dit jaar actief binnen het familiebedrijf. Toen de retailer in eerste instantie de boot afhield en voor een andere oplossing koos, wilde Schockaert toch doorzetten en het als eigen product op de markt te lanceren. “Spannend voor ons. Een nieuw product ontwikkelen, produceren en in de markt zetten brengt altijd de nodige, gezonde stress met zich mee. Zeker in een markt waar de vraag zeer hoog is. Het afgewerkte product moest dan ook in één keer goed zijn. Dat de retailer alsnog een bestelling geplaatst heeft is het beste bewijs dat we daarin geslaagd zijn.” Gelukkig kon Dimatec in de productie rekenen op een performant machine­park en een gedreven team dat er mee zijn schouders onderzette om de dispensers ook in de vakantieperiode uit te leveren.

Dimatec had bij de aankoop van de Integrex J-200 S twijfels of er voldoende bezetting voor zou zijn, maar vandaag kunnen Ward Beeckman (rechts) en Jens Meirens deze multitasking machine absoluut niet meer missen.

Technische details

Opvallende verschijningen in dat machinepark zijn de Optiplex 3015 fiber van 4 kW en de Integrex J-200 S. “Toen we in 2015 een fiberlaser zochten ter vervanging van onze CO2-laser, was Mazak de enige die er een kon aanbieden met een automatiseringsoplossing die tegelijk de optie open hield om manueel te werken. Voor ons was dat cruciaal. Onbemand werken klinkt prachtig op papier maar in de praktijk is het toch minder evident. Bovendien hebben de lasersnijmachines van Mazak toch een andere look and feel die mij wel aansprak en met de Worklifter landt de plaat altijd zonder beschadigingen op de snijtafel. Dat soort technische details wordt hier geapprecieerd”, herinnert Matthijs zich. Ook over de service van Mazak is hij zeer te spreken. “Je krijgt altijd iemand aan de lijn met de nodige technische kennis, het probleem kan dan ook in de meeste gevallen gewoon telefonisch worden opgelost.” Toen hij in 2018 op de EMO de Integrex zag staan wist hij meteen ‘die moet ik hebben’. “We hadden toen wel onze twijfels of we voldoende bezetting ervoor zouden hebben, maar vandaag kunnen we deze multitasking machine absoluut niet meer missen. De machine is zo polyvalent dankzij onder meer de 72 tools, dat we vlot rvs, aluminium en kunststof door elkaar kunnen gebruiken. En we hebben dan ook nog een operator die begeesterd is door de machine en er zich in vastbijt om al zijn mogelijkheden te benutten.”

Dimitri ‘Smallinckx’ Van Vaerenbergh en Jori Stroobants bij de Mazak Optiplex 3015 fiber van 4 kW. Mazak was de enige fabrikant die een automatiseringsoplossing wilde leveren die de optie om manueel te werken openhield.

Toekomstplannen

Ook de toekomst lacht Dimatec toe. Momenteel wordt hard gewerkt aan een nieuwbouw die als stockageruimte zal dienst doen en het atelier weer meer ademruimte geeft. Schockaert: “We hebben niet de ambitie om de grootste te worden. We willen onze efficiëntie en onze korte beslissingslijnen behouden. Daarom investeren we slim in machines, zoals die van Mazak. Ze geven ons de mogelijkheden om met dezelfde mensen een grotere output te realiseren. We willen altijd efficiënter werken en meer mogelijkheden creëren voor onszelf en voor onze klanten.” De volgende aankoop is daarom de Mazak FT150 buizenlaser. “Het moest een 3D-buizenlaser zijn, met minimaal een 3 kW laserbron en met een manuele belading. Daarom moesten we weer bij Mazak zijn”, voegt Matthijs nog toe met een knipoog. “Eind april kunnen we aan de slag met onze nieuwe machine.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details