NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Groene (r)evolutie, ook bij PBM’s
John van Niele: “Meerdere keren per jaar organiseren we kennisevents om mensen mee te nemen in het verhaal van meer veiligheid op de werkvloer.”

Groene (r)evolutie, ook bij PBM’s

Het aanbod aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) is constant in beweging. Enerzijds omdat de wetgever steeds strengere eisen stelt om de gezondheid van medewerkers te vrijwaren. Anderzijds omdat fabrikanten zoals Hoffmann Group steeds met nieuwe producten komen om beter in te spelen op vragen van klanten. En die vraag is de laatste tijd vooral groen. Elk element in de bedrijfsvoering moet duurzamer. Een (r)evolutie waaraan ook PBM’s niet  ontsnappen, en waar Hoffmann Group al een heel gamma tegenover kan zetten. 

Textiel wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest vervuilende sectoren. Het gebruik van agressieve chemicaliën, het veelvuldige waterverbruik door wassen en spoelen… Voldoende marge voor verbetering, maar toch is dit voor PBM’s niet zo evident. “De sterkste vezels zijn vaak de moeilijkste om te recycleren”, weet John van Niele, productspecialist PBM bij ­Hoffmann Group. “Maar we zien vanuit de markt wel een duidelijke vraag naar meer duurzame PBM’s. Ook in de metaalindustrie. We zien dat daar een algemene trend aan de gang is: bedrijven worden steeds meer hightech en zetten in op een aangename, propere werkomgeving. Je ziet nu vragen naar een ander soort kledij, een ander soort schoenen. Met meer aandacht voor comfort, ergonomie en duurzaamheid.”

Metaalbedrijven worden steeds meer hightech en zetten in op een aangename, propere werkomgeving. Je ziet nu vragen naar een ander soort kledij, een ander soort schoenen. Met meer aandacht voor comfort, ergonomie en duurzaamheid.

Steeds kleinere voetafdruk

Hoffmann ging daarom terug naar de tekentafel voor zijn eigen merken Garant en Holex. In samenwerking met de fabrikanten werden nieuwe specificaties naar voren geschoven om PBM’s op de markt te brengen met een kleinere CO2-voetafdruk. Door voor meer duurzame vezels te kiezen en gerecycleerde materialen, maar nooit met compromissen op het vlak van veiligheid. 

“Een doorlopend proces”, vertelt Van Niele daarover. “Het is de bedoeling om daarin steeds verder te gaan en ook het aanbod aan duurzame PBM’s steeds breder te trekken.” Hoewel Hoffmann Group zich nog maar een tiental jaar op de markt van PBM’s begeeft, is het duidelijk dat de lat hoog ligt. Met Garant, dat de concurrentie met de A-merken probleemloos kan aangaan, en met Holex, dat daar net een trede onder zit qua kwaliteit, voor een scherpere prijs. “Daaraan voegen we onze bekende service toe. In België en Nederland zijn er drie experten aan de slag. Ons vertrekpunt is onze klanten en hun medewerkers altijd de beste oplossing om veilig te werken aan te reiken.”

Altijd op de hoogte

Het zijn ook die experten die de wijzigingen in de wetgeving op de voet opvolgen, zodat klanten altijd volgens de regels aan de slag zijn. Van Niele: “De aanpassingen aan PBM’s gebeuren gemiddeld om de vijf jaar. Recent nog werd de normering rond veiligheidsschoenen aangepast. Er worden nu drie types van zolen benoemd, in functie van de perforatiebestendigheid. Vaak gaat het om kleine wijzigingen die een grote impact kunnen hebben.” 

In België is Hoffmann Group daarom ook lid van Prebes, de Koninklijke Vlaamse Vereniging voor Preventie en Bescherming. “Meerdere keren per jaar organiseren we kennisevents om mensen mee te nemen in het verhaal van meer veiligheid op de werkvloer. Wat is er nieuw qua wetgeving? Wat verandert er op de markt? Je merkt dat de aandacht voor veiligheid en ergonomie toeneemt. We organiseren ook toolbox-meetings om klanten visueel bewust te maken van wat er mis kan lopen bij verkeerd gebruik. Dat opent vaak veel ogen.” 

Zuinig omspringen met medewerkers

PBM’s zijn dus geen noodzakelijk kwaad, maar een manier om medewerkers veilig en ergonomisch te laten werken. 

“In deze tijd van een schaars personeelsaanbod realiseren wij ons dat het werkplezier belangrijk is. Werkgevers zijn meer dan ooit bewust bezig met het creëren van een gezonde en plezierige werkomgeving, zodat zij de vakbekwame medewerkers voor langere tijd aan hun bedrijf kunnen binden. Gezondheid van de medewerkers en een laag ziekteverzuim zijn daarvan een belangrijk onderdeel. Moderne en ergonomisch correcte bedrijfsmiddelen, waaronder ook de PBM’s, dragen bij aan het welzijn van de medewerkers”, besluit Van Niele.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details