NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Hoe weer veilig aan de slag gaan?

Hoe weer veilig aan de slag gaan?

Het coronavirus heeft de Belgische industrie grotendeels tot stilstand gebracht. Nu de cijfers weer de goede kant op gaan, denken veel bedrijven aan heropstarten. Onderzoekscentrum Flanders Make stelt drie nieuwe technologische oplossingen voor waarmee bedrijven hun medewerkers en bezoekers kunnen beschermen tegen Covid-19 besmetting. Weefmachineproducent Picanol was al heel snel actief betrokken en testte één van de social distancing systemen in zijn fabriek in Ieper.

corelsa-proto-system-2-kopieren

Een team van vijftien Flanders Make ingenieurs ging aan de slag om het VUB-FabLab te ondersteunen bij de ontwikkeling en verbetering van een beademingstoestel en bij het voorbereiden van de mogelijke productie.

 

Flanders Make heeft de voorbije weken en maanden niet stilgezeten. Achter de schermen is hard gewerkt aan technologische oplossingen. Voorzitter van Flanders Make Ubrain Vandeurzen licht toe: “Naar aanleiding van aangrijpende berichten over acute tekorten aan levensnoodzakelijke beademings­apparaten in Italië, hebben we meteen beslist om onze top­ingenieurs in te zetten op een aantal urgente trajecten om dergelijke dramatische scenario’s bij ons te vermijden. Een team van vijftien Flanders Make ingenieurs ging aan de slag om het VUB-FabLab te ondersteunen bij de ontwikkeling en verbetering van een beademings­toestel en bij het voorbereiden van de mogelijke productie. Vervolgens heeft Audi Brussels de eerste vijftig voorserietoestellen geproduceerd, die het VUB-FabLab nu test en verder afwerkt. Wij willen onze mensen letterlijk en figuurlijk niet laten stikken, en de steun die we hiervoor krijgen vanuit bedrijven in de maakindustrie in Vlaanderen, zoals Audi Brussels, doet ons veel plezier.”

Om te beginnen screen je iedereen die binnenkomt meteen op lichaamstemperatuur met een systeem gebaseerd op infraroodmetingen.

 

Snelle, eenvoudige screening

Nu veel bedrijven weer heropgestart zijn, biedt Flanders Make ook daarin de nodige ondersteuning. Het gaat concreet om één toestel dat de lichaamstemperatuur screent en twee ­systemen die mensen helpen om minstens 1,5 m afstand te houden. Deze oplossingen kunnen zowel gecombineerd als afzonderlijk gebruikt worden, naargelang de noden van het bedrijf. Flanders Make past ze zelf al even toe en biedt ze nu ook aan bedrijven aan. Dirk Torfs, CEO van Flanders Make: “Om te beginnen screen je iedereen die binnenkomt meteen op lichaamstemperatuur met ons systeem gebaseerd op infraroodmetingen. Bij twijfel gebruik je een thermometer en je laat alleen diegenen met een gezonde lichaamstemperatuur binnen. Grote groepen kunnen zo snel gescreend worden, met respect voor social distancing. Zo verlaag je de kans op aanwezigheid van zieke mensen in je bedrijf.

Aandacht voor social distancing

Eens binnen, draagt elke medewerker met een job die veel aandacht voor social distancing vereist een toestelletje rond de hals, dat een geluidssignaal geeft zodra iemand te dichtbij komt. “Dit nieuwe toestelletje bevindt zich dus dicht bij de mond, het ideale uitgangspunt om de afstand te meten. Zo kunnen ook operatoren in de productie veilig aan het werk. Dit toestel helpt de medewerkers om hun gedrag meteen te corrigeren en oplettend te blijven. Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals een inkomhal of refter, plaats je ons systeem met camera’s, dat ook een geluidssignaal genereert wanneer ze te dicht bij elkaar komen. De camerabeelden worden niet opgenomen en mensen zijn niet herkenbaar in beeld, dus de privacywetgeving wordt perfect gerespecteerd. Het kan dus ook breder ingezet worden, bijvoorbeeld in de horeca.”

Eens binnen, draagt elke medewerker met een job die veel aandacht voor social distancing vereist een toestelletje rond de hals, dat een geluidssignaal geeft zodra iemand te dichtbij komt.

 

Succesvolle eerste testen in de productie bij Picanol

Geert Ostyn, VP Weaving Machines bij Picanol en vice-voorzitter van Flanders Make: “Picanol was al snel betrokken bij de ontwikkeling van de social distancing toestellen en de evaluatie van de technologie op de werkvloer. Eerst hebben we dit systeem getest in Ieper met acht operatoren die het toestelletje rond de hals dragen. Als ze te dicht bij elkaar komen, horen ze meteen een signaal om afstand te nemen. Intussen is het al uitgebreid naar tachtig medewerkers. Het eenvoudig te installeren systeem vergt geen vaste infrastructuur, werkt volledig lokaal en het respecteert de privacy van de werknemers. Dit is een mooi voorbeeld van een snelle ontwikkeling van een onderzoekscentrum die op korte termijn in de bedrijven ingezet kan worden.” Flanders Make brengt op dit moment de specifieke noden van geïnteresseerde bedrijven in kaart en overlegt met potentiële producenten van de verschillende systemen. Dit met het oog op een zo snel mogelijke introductie en ondersteuning van onze industrie.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.