NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Hoe werkt het frezen van metaal?

Hoe werkt het frezen van metaal?

CNC frezen, verspaningstechniek en CAD-methode, allemaal begrippen die bij het bewerken van metaal worden genoemd. Bij het bewerken van metaal worden overtollige stukjes of gedeelten van het werkstuk weggehaald. Dat heet verspanen. Vandaar de naam verspaningstechniek.

Het machinaal weghalen van de niet benodigde hoeveelheid metalen deeltjes noemen we frezen. De frees zelf, eigenlijk een rond stuk scherp hard metaal met vertandingen, doet het werk. Deze frees zit in de freesmachine. Door supersnelle roterende bewegingen te maken verwijdert de frees materiaal, zodat het gewenste voorwerp ontstaat. Als dit door een aangesloten computer gebeurt, geven we het de naam CNC frezen.

Computer Numeric Control

CNC staat voor Computer Numeric Control, een moeilijke naam voor computergestuurde machines die dagelijks bezig zijn om de mooiste producten en halffabricaten van metaal te vervaardigen. De freesmachines worden handig voorgeprogrammeerd zodat in grote series bepaalde producten herhaaldelijk geproduceerd kunnen worden. Het ontwerp voor de bewerking wat hiervoor gemaakt wordt en wat in de computer geladen wordt, heet het CAD-ontwerp. Dit ontwerp in de computer stuurt de freesmachine aan, zodat het voorwerp exact wordt geproduceerd.

Werkplaats

Thuis of in je eigen werkplaats heb je geen computergestuurde freesmachine. Maar je wil wel dat in een metalen muurplaat bepaalde vormen frezen. Met een bovenfrees Milwaukee is dat een fluitje van een cent. Met perfect elektrisch gereedschap kun je ook de mooiste dingen maken! Een elektrische handfrees wil je graag hebben en je bent dan ook op zoek naar die freesmachine elektrisch die je mee kunt nemen naar de werkplek. Zo kun je ter plekke dat in het oog springende metalen bord op de gevel van het advocatenkantoor in de grote stad verder afwerken. Het wordt een mooie koperen plaat met het logo erin gefreesd en de namen van de verschillende advocaten die er weken eronder. Geen makkelijke klus, het is heel precies werken dus je wil wel de meest perfecte apparatuur tot je beschikking hebben. Bovendien is de opdrachtgever veeleisend, dus de kleinste details zijn heel erg belangrijk. Het moet, het liefst in één keer, helemaal goed zijn en om die reden wil je de beste bovenfrees die er momenteel te krijgen is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.