NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Stukken programmeren, een kwestie van minuten
Het doel is om die spindel 24/7 te laten draaien. Alleen dan is een echte productiviteitsverbetering mogelijk.

Stukken programmeren, een kwestie van minuten

Wie denkt aan automatisering, laat zich snel verleiden door mooie robotarmen, aantrekkelijke palletsystemen en trendy zelfrijdende voertuigen. Veel minder opvallend dan al deze bewegende hardware, maar misschien zelfs nog interessanter om te overwegen zijn nieuwe softwareoplossingen. De Smooth Ai sturing van Mazak is er zo eentje dat nu al het verschil maakt in de markt. Deze oplossing maakt programmeren immers eenvoudiger en sneller. 

Hoewel de ontwikkelingen op machinegebied nog lang niet tot stilstand zijn gekomen, zijn volgens Mazak de grootste innovaties vandaag de dag te vinden in software. Sales manager Benelux Hugo Verlaak: “Onze klanten kunnen een hogere productiviteit bereiken door te investeren in automatisering en digitalisering. De productiviteitswinst die je realiseert met een nieuwe machine die net iets sneller is dan het vorige model is verwaarloosbaar. Het doel is om die spindel 24/7 te laten draaien. Alleen dan is een echte productiviteitsverbetering mogelijk. Productiebedrijven kunnen dit alleen bereiken met behulp van automatisering en softwareoplossingen.” 

Automatisch programma genereren uit 3D-model

Smooth Ai van Mazak is een van die oplossingen. De CNC-technologie kan gegevens en artificiële intelligentie gebruiken om de productiesector te helpen veelvoorkomende problemen op te lossen. Deze omvatten het tekort aan mensen en vaardigheden, de steeds snellere introductie van nieuwe producten en het behouden van productkwaliteit, productiviteit en winstgevendheid. Een nieuwe functionaliteit in Smooth Ai die het tekort aan vaardigheden kan oplossen, is Solid Mazatrol. Mazak heeft deze functie ontwikkeld om het programmeren van relatief complexe werkstukken te vereenvoudigen en te versnellen. Met Solid Mazatrol kunnen programma’s automatisch worden gegenereerd vanuit 3D-modellen, waarbij gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie om intuïtief de door de fabrikant gebruikte snijstrategieën te leren en te begrijpen. Dit kan volgens Mazak de programmeertijd met maar liefst 90% verkorten.

Vooral de Quick Code functie springt in het oog. Hiermee kun je direct een offerte genereren en, na bevestiging, omzetten in een order en het programma om je machines aan te sturen.

In vijf stappen naar een programma

Solid Mazatrol is het geavanceerde broertje van Mazaks 3D Assist functie en is geschikt voor het programmeren van Integrex machines , CNC draaicentra en drie-assige bewerkingscentra. Na het laden van een STEP-bestand helpt 3D Assist gebruikers om handmatig alle coördinaten over te brengen naar het programma. Solid Mazatrol doet dit volledig automatisch. In slechts vijf stappen kunnen gebruikers een product programmeren vanuit een Solid of een STEP-bestand. De software leidt de gebruiker op een gebruiksvriendelijke manier door de verschillende stappen. Gaat het om 2,5D bewerkingen, dan komt er nog een extra stap bij; de selectie van de werkstukklem. Daarnaast is Solid Mazatrol zelflerend. Als de software bijvoorbeeld zelf kiest voor eerst boren en dan frezen, maar de programmeur geeft de voorkeur aan eerst frezen en dan boren, dan neemt de software die strategie de volgende keer over. Op deze manier wordt het programmeren steeds efficiënter.

Nieuwe toevoegingen

Op de afgelopen EMO toonde Mazak alweer nieuwe features die zijn toegevoegd, gebundeld in Mazatrol DX. Vooral de Quick Code functie sprong daarbij in het oog. Hiermee kan je direct een offerte genereren en, na bevestiging, omzetten in een order en het programma om je machines aan te sturen. Veel is er niet aan, voor de gebruiker. Hij hoeft louter enkele parameters in te geven (materiaal, aantal onderdelen…). De software berekent de rest, maar de gebruiker heeft de volledige controle om ook daar de parameters nog in te wijzigen (gereedschappen, opspanmiddelen, machine-uren…). Het resultaat? Op drie minuten is de offerte voor een drieassig bewerkt werkstuk klaar, net als het programma. “We willen sneller en efficiënter werken. Vooral efficiënter aan de voorkant, die evolutie komt eraan, zodat het proces volledig digitaal verloopt”, zegt Verlaak.

Vakkennis blijft nodig

Hoe slim de software ook is, Mazak wijst erop dat er altijd vakkennis nodig is bij dit soort programmering. Bij een 3 m lange as houdt het systeem bijvoorbeeld geen rekening met de manier van opspannen om trillingen te voorkomen. De programmeur zal altijd zorg moeten dragen voor de klemming en positionering van het werkstuk. Maar een groot deel van het werk kan automatisch voor hem gebeuren, zodat hij zijn kennis net op die uitdagendere facetten kan toespitsen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.