NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Hoge kwaliteit en ­productiesnelheid zijn cruciaal voor fabrikant van flenzen
Hertecant Flanges (Westerlo) is gespecialiseerd in de productie en levering van flenzen en smeedstukken uit rvs en nikkellegeringen. Hoge kwaliteit en snelle levering staan centraal.

Hoge kwaliteit en ­productiesnelheid zijn cruciaal voor fabrikant van flenzen

De specialist uit Westerlo produceert een volledig assortiment verschillende flenzen van de hoogste kwaliteit in een 40-tal verschillende legeringen en levert binnen een termijn van ten hoogste drie weken na bestelling. In tegenstelling tot de meeste andere fabrikanten voert de firma met zaakvoerders Mark Dewachter en Marc Van Thillo zowel het smeden als het verspanen in-huis uit, waardoor een hogere flexibiliteit gegarandeerd wordt. De firma beschikt over een performant machinepark, dat recent uitgebreid werd met twee draaibanken uit de PUMA 5100 serie van Doosan, geleverd en geïnstalleerd door Germond.

Het assortiment omvat onnoemelijk veel verschillende soorten flenzen voor de meest uiteenlopende toepassingen.

De geschiedenis van dit bedrijf gaat terug tot 1983 toen Ivan en Clarinda Hertecant startten met de productie van flenzen. Nadien veranderde de firma verschillende keren van eigenaar om in 2011 opnieuw in handen van Hertecant te komen. In 2014 nam een investeringsfonds, samen met de huidige zaakvoerders Marc Van Thillo en Mark Dewachter, de firma van hem over. Sindsdien wordt er nog sterker ingezet op snelle levering en een groot gamma van materialen en afmetingen. Het uitgangs­materiaal wordt aangekocht bij gerenommeerde West-Europese staal­producenten. Flenzen van Hertecant worden gebruikt in de chemie en petrochemie, de energiesector, maar ook voor meetinstrumenten, overal waar hoge kwaliteit, corrosiebestendigheid en snelle levering belangrijk zijn. De firma heeft een aantal algemene certificaten, zoals PED, ADW, Norsok, Canadian registration … maar is ook gecertificeerd voor specifieke sectoren en eindklanten, waaronder ABS (American Bureau of Shipping), DNV, Shell, Total, Emmerson …

De fabrikant investeerde vorig jaar in een horizontale draaibank type Doosan PUMA 5100 LMB.

Hoge kwaliteit en korte levertermijn

“Voor projecten waar kwaliteit niet echt een rol speelt en ook levertijd niet belangrijk is, passen we. Maar voor realisaties waar een hoge kwaliteit en/of een korte levertermijn vereist is, is men bij Hertecant Flanges aan het juiste adres”, zegt Dewachter, die onder andere verantwoordelijk is voor de sales. “We beschikken over een vakkundig team van 45 medewerkers en zij zorgen ervoor dat we onze flenzen binnen een termijn van drie weken kunnen produceren en overal ter wereld leveren.” Een productiecyclus omvat de werkvoorbereiding, het selecteren en zagen van het ruwe materiaal en dat vervolgens tot een flens uitsmeden, de warmtebehandeling, het opsturen van een teststuk naar een extern labo, de flenzen verspanen en markeren, maatcontrole uitvoeren, NDO en PMI en – als de resultaten van het labo binnen zijn – het maken van het 3.1 certificaat (zelf) of het opstellen van een 3.2 certificaat door een externe partij. “De zeer snelle productiecyclus brengt met zich mee dat de planningshorizon kort is”, legt Van Thillo uit. “Bovendien is ons assortiment zeer ruim, want met veertig materiaalsoorten, vijftien verschillende druklassen en buisafmetingen van 10 mm tot 1 m zijn de mogelijkheden en variaties bijna eindeloos. Minder drukke periodes gebruiken we om voor de courante afmetingen en materialen een tussenvoorraad halfafgewerkte producten op te bouwen. Die kunnen dan bij bestelling snel volgens de specificaties van de klant afgewerkt worden, zodat we steeds onze werkplaats optimaal kunnen gebruiken.”

Deze machine heeft een spindelvermogen van 45 kW en een doorlaat van 165 mm met een klauwplaat van 530 mm. Balkgeleidingen garanderen een langdurige stabiliteit en hoge verwerkingsnauwkeurigheid.

Conventionele technologie en CNC-gestuurde bewerkingscentra

De focus op kwaliteit en snelle levering vereist niet alleen vakbekwame mensen, maar ook een performant machinepark. Terwijl de meeste bedrijven zich in ofwel het smeden of het verspanend bewerken specialiseren, heeft men er bij Hertecant Flanges bewust voor gekozen de beide in-huis te combineren. Enkel op die manier kan men de klant én de snelheid én de kwaliteit garanderen. “In onze smederij werken we met vier smeedhamers en één ringwals op basis van bewezen technologie uit de tweede helft van vorige eeuw, maar die nog steeds voldoet aan de wensen en eisen van vandaag en bovendien in vergelijking met nieuwe, meer geautomatiseerde systemen flexibeler zijn om snel te wisselen tussen verschillende producten. Voor de verspaning kiezen we steeds machines die uitmunten op het vlak van stabiliteit en vermogen”, stelt Van Thillo. “Dit is noodzakelijk om materialen, zoals Duplex en Hastelloy, met hoog spaanvolume te bewerken. Zo staan in onze verspanende werkplaats zeventien CNC-machines voor diameters van 200 tot 1.400 mm. Telkens werd gekozen voor machines met het hoogste vermogen in hun categorie.

Ons eerste contact met Germond dateert van 2015, toen we bij hen een conventionele draaibank van het merk Trens kochten, niet veel later gevolgd door een tweede systeem. Toen we afgelopen jaar in bijkomende CNC-draaibanken wilden investeren, hebben we de machines op de markt grondig met elkaar vergeleken en zijn uiteindelijk bij de PUMA machines van Doosan terecht gekomen, want die gaven ons de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Bovendien wisten we intussen dat we steeds een beroep kunnen doen op de deskundige ondersteuning van Germond bij installatie en voor onderhoud.”

Een deel van het productieproces voor de flenzen is het uitvoeren van de maatcontrole.

Performante draaibanken uit de Doosan PUMA reeks

Aangezien er bij Hertecant Flanges veel verschillende stukken in kleine reeksen gemaakt worden, zijn het de operatoren die zelf hun machines programmeren. Er wordt in twee shiften gewerkt en één operator/programmeur staat in voor twee machines. Omwille van productiviteit en continuïteit, wordt dan ook bewust gekozen om zoveel mogelijk gelijkaardige machines met dezelfde sturing te installeren. Dat blijkt ook uit recente investeringen, die gedaan werden om een antwoord te bieden op de stijgende vraag naar flenzen met zeer kleine toleranties voor ­ultra-nauwkeurige
debietmeters. Zo kocht de firma bij Germond een horizontale draaibank met aangedreven gereedschap: de PUMA 5100 LMB met een maximale draaidiameter van 650 mm voor werkstukken tot 2.000 mm lang. Deze machine heeft een spindelvermogen van 45 kW en een doorlaat van 165 mm met een kauwplaat van 530 mm. “Recent installeerden we een bijkomende gelijkaardige Doosan draai­bank op de werkvloer bij Hertecant: de PUMA 5100 MB. Deze draaibank is identiek aan de vorige, maar wel in een kortere uit­voering”, licht Bart Willem van Germond toe. “Net als bij de PUMA 5100 LMB garanderen balk­geleidingen een lang­durige stabiliteit en een hoge ver­werkings­nauwkeurig­heid. Deze investeringen passen perfect bij de visie van Hertecant Flanges om zijn klanten steeds weer flenzen van hoge kwaliteit op een paar weken tijd te kunnen leveren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details