NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
In één doorgang Radius 2 slijpen  op dikke materialen

In één doorgang Radius 2 slijpen op dikke materialen

Staalverwerkers worden steeds meer geconfronteerd met de Radius 2 afrondingsnorm. Dat houdt in dat een lak- of zinklaag op de hoeken net zo hecht is als elders op het product, zodat corrosie voorkomen kan worden. Q-Fin speelt hierop in met de SER600. De eerste drie machines van dit model waren al verkocht, vooraleer het Nederlandse bedrijf ze gebouwd had. Het bewijs dat er een grote behoefte is aan ontbraammachines die in één doorgang een Radius 2 kunnen slijpen op metalen plaatdelen tot 600 mm breed.

Bij grote constructiewerken of in de petrochemische industrie wordt er vaak gewerkt met dikkere laser-, plasma en autogeen gesneden producten die een verzinking of een poedercoating krijgen. Om erover te waken dat deze coating een optimale kantendekking krijgt, werd de Radius 2 norm in het leven geroepen. Q-Fin service Engineer Erik Cox: “De afronding is zodanig dat een lak- of zinklaag op de hoeken net zo hecht is als elders op het product. Daardoor voorkom je oxidatie. Corrosie betekent altijd extra onderhoudskosten. En het kan ook gevaar opleveren omdat het de stabiliteit van een product kan aantasten. Denk maar aan brugdelen die niet in het zicht liggen. Als corrosie daar ongezien lang zijn gang kan gaan, kan het de brug uiteindelijk verzwakken.”

De samenwerking tussen Q-Fin en LVD werd beklonken tijdens Blechexpo tussen Carl Dewulf president en managing director LVD (links) en Anton Bax, directeur Q-Fin Quality Finishing Machines.

 

Geheim zit in de borsteltechnieken

Q-Fin ging met deze uitdaging aan de slag. Niet met een bestaande machine. Er werd teruggegaan naar de tekentafel om een machine te ontwikkelen en te bouwen die specifiek een Radius 2 kan halen op staal. Q-Fin is niet de enige met een dergelijke claim, toch is de Super Edge Rounder SER600 uniek. “De crux is een combinatie van twee verschillende borsteltechnieken. Daardoor kan de machine in één doorgang met meer dan 1 m/min die R=2 halen. Andere machines kunnen dat niet. Dat scheelt heel veel in productiesnelheid, terwijl de kwaliteit constant is”, vat Cox samen. De machine bestaat uit vijf bewerkingsstations. De eerste twee borstelrijen waar de gesneden plaatuitslagen onderdoor gaan, geven druk van boven. Borstels drie en vier bewerken de zijkanten. De combinatie zorgt voor de perfecte afronding van 2 mm op dikkere staalproducten. Minder kan natuurlijk ook (R=1 of R=1,5 is in veel gevallen voldoende) maar R=2 behoort nu ook tot de mogelijkheden.

De Q-Fin machines blijven permanent in het Experience Center van LVD in Gullegem aanwezig voor demonstraties.

 

Bekroond met Blechexpo Award

De SER600 miste dankzij deze unieke eigenschappen zijn debuut niet op de Blechexpo begin november. De machine die in één doorgang een radius van 2 mm op de kanten van een product realiseert met een snelheid van 1 m/min geeft blijk van een sterk staaltje technisch kunnen. Dat was althans het oordeel van de jury van de Blechexpo Awards. Q-Fin en de SER600 stonden op het hoogste schavotje in de categorie oppervlaktebewerkingstechnologie. De beurs was tevens het decor voor de aankondiging van een nieuwe samenwerking. Q-Fin meldde dat het per direct een partnerschap aangaat met LVD, producent van machines en software voor plaatbewerking. De verkopers van de Belgische machinebouwer zullen de machines voor ontbramen, afronden en finishen van Q-Fin voortaan actief aanbieden bij hun lasersnijmachines. Ze worden onderdeel van het LVD pakket.

De SER600 is ongeveer tweemaal zo lang als de F600 ontbraammachine in het Q-Fin assortiment

 

Samenwerking met LVD

De samenwerking was voor het grote publiek voor het eerst zichtbaar tijdens de opendeurdagen van LVD in Gullegem. In het Experience Center van LVD zijn een Ultimate Set van Q-Fin (een F1200 ontbraam- en slijpmachine voor plaatdelen tot 1.200 mm breed, een F200 XL voor plaatdelen van 10 tot 200 mm breed en een WES6000 natwerkende afzuiger) en twee handbediende machines geplaatst. Medewerkers van Q-Fin waren aanwezig voor uitleg en demo’s, voorafgaande aan de verkoopdagen werden account managers van LVD reeds getraind in het Nederlandse Bergeijk. De Q-Fin machines blijven permanent in het Experience Center aanwezig voor demonstraties. Ze vormen een pilootproject. Als de ervaringen hiermee positief zijn, zal de samenwerking ook buiten België uitbreiding krijgen. “De markt is klaar voor pakketdeals met een lasersnijmachine en een slijpmachine”, zegt afgevaardigd bestuurder Francis Vanneste van LVD Benelux. “Zeker bij klanten die willen investeren in een efficiënt snijproces zien wij een vraag naar oplossingen voor afgeronde en braamvrije snijdelen. Deze vraag kunnen wij nu op een goede manier invullen met de machines van Q-Fin. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van deze machines en kunnen ze vlekkeloos mee verkopen met onze lasers.”

Innoveren en samenwerken

Ook directeur/eigenaar Anton Bax van Q-Fin is ingenomen met het partnerschap: “Dat een belangrijke producent van plaatbewerkings­machines met een uitstekende naam in de markt en een wereldwijd verkoopnetwerk met ons gaat samenwerken, biedt enorme kansen.” Innovaties staan bij Q-Fin hoog in het vaandel. Dagelijks zijn zij bezig met het doorontwikkelen van hun machines op basis van alle verzamelde technische data. Met klantdemonstraties die behalve in Bergeijk nu ook in Gullegem gegeven kunnen worden, wordt samen met de klant gezocht naar de perfecte oplossing voor zijn situatie. Samenwerken staat daarbij dus centraal. “Bij Q-Fin doen we het graag anders. Met onze oplossingen verhogen wij de kwaliteit en uitstraling van uw producten. Daarbij laten wij uw mensen sneller en prettiger werken”, besluit Bax.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details