NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Industrie 4.0 in lasrookafzuiging

Industrie 4.0 in lasrookafzuiging

Dit leidt tot meer transparantie, het bevordert systeemintegratie en verbetert de productieprocessen. Ook in lasrookafzuiging worden stappen gezet richting Industrie 4.0. Zo bracht Nederman onlangs SmartFilters op de markt. Deze zijn klaar voor de slimme productielocatie van de toekomst.

Metaalbedrijven met lasactiviteiten in hun portfolio willen hun productie­proces zodanig inrichten dat ze zorgvrij in zuivere lucht kunnen produceren. Dit klinkt vrij eenvoudig, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Zo moet lasrookafzuiging goed zijn afgestemd op de specifieke eisen en productieprocessen van de werkplek, er is regelmatig onderhoud nodig en onverwachte storingen moeten zo snel mogelijk worden opgelost om lange stilstand te voorkomen. Nederman, specialist op het gebied van milieutechnologie, biedt hierop een antwoord met zijn nieuwe generatie SmartFilters. Lasspecialist Rik Amand legt uit: “Een eerste aspect waar we veel aandacht aan hebben besteed is de techniek. Het filtersysteem met een vierkante vorm en afgeronde hoeken benut het volume in de stofafscheider op de meest optimale manier. Hierdoor wordt meer cartridgeluchtstroom per vierkante meter gegenereerd, wat leidt tot een verlaging van de ecologische voetafdruk van het systeem.”

De lasrook wordt aan de bron afgezogen door een mobiel filterunit, FilterBox.

Filtermateriaal

Daarnaast is ook het filtermateriaal zelf verder doorontwikkeld. “We maken onder meer gebruik van een dunne laag synthetische vezels. Deze vangt de stofdeeltjes op het oppervlak op voor ze de filter doordringen en verstoppingen kunnen veroorzaken. Daarnaast zorgt de innovatieve technologie in het persluchtreinigingssysteem ervoor dat het stof centraal op het filteroppervlak wordt opgevangen en met een sterke reinigingspuls wordt gereinigd. Het effect hiervan is een betere reiniging, een lager gebruik van perslucht, minder energieverbruik en een langere levensduur van de cartridge.” Het implementeren van nieuwe technologie heeft ertoe geleid dat het mogelijk is om de nieuwe filtermedia te downsizen. “Met eenzelfde filteroppervlak als vroeger kunnen we bij de las­toepassingen filters tot 30% meer belasten. Concreet betekent dit dat waar vroeger bijvoorbeeld een type 6 nodig was, nu een type 4 volstaat. De voetafdruk is met andere woorden veel kleiner geworden.”

Een Nederman SmartFilter zorgt op een lasschool dat de slechte dampen en gassen worden afgezogen en gefilterd. De lashal wordt daarbij opnieuw voorzien van zuivere lucht.

Intelligentie

Naast doorontwikkeling van de techniek, zijn de SmartFilters ook intelligent geworden. Amand: “Standaard leveren we de filters Insight Ready. Ze zijn standaard voorzien van drie sensoren en een ingebouwde connectiviteitsmodule die naar behoefte verder kan worden uitgebreid. Zo kunnen we bijvoorbeeld zorgen voor realtime monitoring, visualisatie en tracking van systeemprestaties, inclusief aangepaste dashboards en alarmen. Bedrijven krijgen hierdoor inzicht in de belangrijkste parameters en gegevens van het volledige filterproces. Het stelt hen in staat om het filtersysteem efficiënter te bedienen en te onderhouden waardoor de productiviteit van de productieprocessen kan verbeteren.” Ook met de cloud kan een koppeling worden gemaakt, zodat de gebruiker vanop afstand zijn systemen kan monitoren en er proactief op kan anticiperen. “Wenst een klant nog meer service, dan kunnen we hem ontzorgen door vanop afstand de filters te monitoren, zodat we bij storingen meteen actie kunnen ondernemen.”
Volledig zorgvrij produceren komt steeds dichterbij. “Nog een stap verder is dat we gebruikers geen producten maar zuivere lucht aanbieden aan de hand van bijvoorbeeld prestatiegestuurde contracten. Bedrijven kunnen zich volledig richten op hun corebusiness en wij bieden hen zorgvrij zuivere lucht. Zover zijn we nog niet, maar met de SmartFilter zijn de eerste stappen in die richting inmiddels gezet.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details